Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Ve znamení všemožných front si vystojím hned ráno frontu na pivo a tímto přicházím o první Sacrist.

Pravda, po rozběhnutí všech píp ve stanu už se fronty tolik netvoří, ale stejně mi přijde počet píp nedostatečný. Neodpustím si ještě poznamenat, že mě včera vykostila ještě jedna skutečnost a sice když už od večera nefungovalo ani jedno korýtko na tekoucí vodu. Tento výpadek už byl dnes zažehnán, takže první Sacrist podle Marquise...

SACRIST z Opavy patří k našim starým harcovníkům. Kapela má za sebou již více než desetiletou kariéru a v současnosti připravuje další album po debutu v roce 2002. Naživo se Sacrist prezentují odlehčeným dark/black metalem s nasamplovanými klávesami. Tahle forma odlehčené muziky přijde po ránu vhod, a tak jsem se nechal chvíli unášet na vlnách atmo metalu. Kapela si jede ve vyšlapaných klasických kolejích, semtam riff ozdobí příchutí thrashe a celku vévodí Peterův blackový skřehoták. Až na některé pasáže, kde se mi zvuky slévaly do jednoho maglajsu, to byl solidní koncert s velice živým ohlasem probouzejících se metlošů. (Marquise)

WASTEFORM k nám do Čech už poněkolikáté dovezli svůj brutal death metal, originál made in U.S. Tahle hustá partička je v poslední době stálicí festivalu Obscene Extreme a Američané se po koncertních zkušenostech do tuzemska rádi vracejí. Naživo se jedná o profesionální hutný brutal death, který místy zrychluje do přímo vražedných otáček. Wasteform na publiku, resp. jeho reakcích záleží, takže se díky zpěvákovým hecovačkám Brutal rychle probudil a vytvořil se i první kotel. I s jednou kytarou šlo o pěkný death s důrazem na tvrdost a dunivost v riffech, kterým nevadilo ani pomalejší tempo. Vystoupení sympatické, ohlas vynikající a kapela má u mě samé plus body. (Marquise)

UPRISE, coby nový přírůstek kapel patřících pod Shindy Productions, atmošku ještě přitvrdili a zahráli pravý grindový chlív, který se s ničím nepáral a s přehledem servíroval pařmenům jednu čuňárnu za druhou. Po svérázném křestu MCD z rukou Puttiho se rychle valilo dál a kdo si chtěl zapařit, měl u téhle nekomplikované grindové úderky skvělou příležitost. (Marquise)

OBSCURA z Německa jela v brutal death vodách a pokračovalo se v načnuté atmosféře, nějak mě to ale nebralo. (Márty)

COLP zahrála zkurveně pěkně, jak jinak. Nechyběla ani dlouhá zvukovka:)) Ale zvuk byl, zase jak jinak, parádní. Nakonec zbylo času asi na 4 5 věcí. Zpočátku velmi vlažné publikum se do varu dostalo až ke konci a na Fuck the parents se už mlátilo hlavama o 106. Což je možná podtrženo tím, že muzika Colp je složitá a těžko stravitelná. Nicméně pokud jste přiznivci různých hudebně-technických kudrlinek, bude mít u vás tato sympatická čtveřice z jihu Čech své nezastupitelné místo. (Corbow)

Na SANATORIUM jsem byl hodně zvědavý, kapela má teď dvě kytary a musím říct, že jim to dost sedne. Se suoer zvukem nahustili do lidiček pod pódiem notnou dávku brutal death metalu a ja jsem si liboval. Totální pohoda a Belo rulez!!! (Márty)

CEREBRAL TURBULENCY. Grind as fuck! Grindovou scénou se naše zemička může rozhodně jen a jen chlubit. A Cerebral Turbolency patří k jejím vůdcům. A novinka Crash test funguje nejen z cédesa. Živě je to ještě větší jízda! A musím se zmínit o bubeníkovi. Slovutný Cichoň na sobě maká jako kráva! Když srovnám jejich poslední koncík, který jsem viděl (v Plzni kdysi koncem devadesátých let. Uznávám, ostuda... Ale nějak jsme se prostě míjeli. Asi dlouhá ruka Vatikánu...) a tohle vystoupení... Peklo a dudy! Ideální varianta, kterak příjemně a smysluplně strávit odpoledne. A nevím, jestli jsou na vině Cerebrálové, ale vrátil se mi tik do pravého oka a pekelně mě vytáčí!!! (Goro)

FLESHGORE z Ukrajiny a old school death grind, místy proudící až do brutal death vod. Rozhodně jsem neměl problém sledovat jejich vystoupení, které mělo opravdu šťávu. Čtveřice hráčů obstárávala dost slušnou pódiovku, navíc když došlo i na téměř HC skákací pasáže, byl jsem v sedmém nebi (tfuuuj :), Goro mi tu našeptává, že to byl tuctový death ala Canibalové, ale já jsem byl spokojen. (Márty)

TISÍC LET OD RÁJE se zřejmě dostali na scestí a měli by si ujasnit, kam dál. Protože současná podoba, ještě nedávno kapely, která tvořila pomyslný vrchol českého undergroundu, je k pláči. Musím uznat, že též zvuk je trochu potopil, ale jen na to se kapela nemůže vymlouvat. (Dharm) Kapela bez druhého frontmana (Křeček) na mne opravdu nepůsobila dvakrát kompaktním dojmem, i když sázela vesměs na ty největší pecky z CD Gaia a nezapomněla ani na prezentaci nového materiálu. V porovnání se starými věcmi si však nejsem jist, zda se jedná o krok správným směrem. Úspěch u fans vystoupení na každý pád mělo, i když minimálně na těch rozhozených doprovodných zpěvech bych zapracoval. (Marquise) Nechci kolegovi Dharmovi radit, ale jsou zde jistí mistři jistého bojového umění na postu kytary, takže bych možná lépe volil slova... :o) (Goro)

ARSEBREED byli jednoduše napsáno super. Dobrej zvuk jistě podpořil velmi energetické vystoupení v čele s dvěma frontmany, kteří hecovali fans k pořádnému kotli a nebáli se k tomuto kotli v rámci možností co nejvíce přiblížit. Nic víc se psát nemusí, tahle kapela stojí určitě za shlédnutí. (Corbow)

NEGLECTED FIELDS jsem viděl potřetí a pokaždé oživí a zvednou náladu  Precizní hráči na všech postech rozjeli melodiku, ale nezapomínali na energické rychlé pasáže. Na přijemné vystupování frontmana reagovali fans hodně příznivě a ke konci setu byla většina rukou ve vzduchu. Závěrečný cover Prodigy "Breathe" opět nechyběl a přestože jsem v redakci zaslechl něco jako "to si mohli odpustit, hrát to pokaždé", mezi fans sklidil velký úspěch, ostatně jako pokaždé. Po Carnival in Coal další výrazné oživení. (Manafob)

Američané SKINLESS jsou již zajetá mlátička, která má od nějakých začátečníků hodně daleko. Jejich pojetí brutal death metalu nenechalo klidným snad nikoho ani ve stále více se rozmáhajícím mrholení. Zaslechl jsem sice něco o nudě, ale nechápu jak někdo mohl něco takového vypustit z úst. Úžasné vystoupení, které jsem nedokoukal jen z důvodu stále sílícího deště. (Dharm) Tak pokud někdo pronesl při setu Skinless cosi o nudě, jedná se o trestný čin, kde není místo pro podmínku! Geniální! Už od alba Foreshadowing our demise jsem jimi posedlý. A právě z téhle fošny zazněla moje milovaná pecka Smothered. Uf, ta kytarová vyhrávka je prostě nedostižná. Před zahájením jsem si říkal, že Sherwood byl Sherwood, ale to, že Joe dotáhnul do partičky bráchu Jasona, se ukázalo jako znamenitý tah. Ale kdo slyšel novinku (prozměnu, taky nemá chybu a jedu ji stále dokola), věděl, do čeho jde. Proběhla i kulturní vožka v podobě wrestlingu v podání dvou obětí z řad fanoušků a samotných Skinless. Marně tápu v paměti... Ne, podobnou estrádu jsem ještě na pódiu neviděl. A to kolečko tanečníku během Skinless bylo chvílemi smrtící. Jo a ten déšť mi, oproti Dharmovi, nevadil :o). Ještě jednou: GENIÁLNÍ! (Goro)

ROOT i přes trvající nepřízeň počasí přilákal množství fanoušků i zvědavců, kterým kapela zahrála průřezové vystoupení s perfektním nazvučením. Ze starších věcí zazněly klasické závěrečné pecky jako 666, Hřbitov a Song For Satan, z novějších pak např. The Festival Of Destruction a Talking Bones. Root tentokrát zahrál hodně šťavnatý koncert plný dobře patrných sólíček (nechyběly ani Bigbovy průpovídky) a já v pokračujícím mrholení odcházím spokojen spolu s ostatními. Před setem legendy Gorefest docela dobrý předkrm. (Marquise)

GOREFEST mě příjemně dostali. Jejich pojetí death metalu, má co říct i teď po letité pauze (songy staré 14 let!!). Supr vystoupení se supr zvukem. Nemám co bych dodal. (Márty) Já bych to shrnul jednou větou - old school death metal by Gorefest still kicking ass! (Dharm) 19:46 Necrogore mává všem a líbá všechny fanynky. (Necrogore) Jedním slovem vynikající!!! Hitovka "Get a life" a další prostě supr. (Manafob) No, nebylo to nejhorší, ale čekal jsem větší kopanec do genitálií. A to, že vynechali moje oblíbené desky Soul survivor a Chapter 13., beru jako osobní křivdu! Pánové, to se nedělá! Příště znovu a lépe. V dobách studií a teroru zdejším školským systémem jsem měl na jedné kazetě Gorefest společně s Amorphis (Tales... vs. Erase). V pomyslném souboji na základě této letité nahrávky u mě na celé čáře vítězí včerejší představení Amorphis. A myslím si, že by to Gorefest v nějakém klubíku slušelo o poznání více. Minimálně by tam nepršelo. Ale co, ten nahoře se zase blbě vyspal a smečka metalistů je tak snadným cílem... Opět zvedám prostředník k nebi s mocným (čti metalovým) FUCK na rtech... (Goro)

DESTRUCTION, kteří následovali, otočili kormidlo času o dvacet let zpět a zahráli svůj old school thrash s vysoce položenými vokály a sóly. Na jednu stranu neskutečné retro, na druhou zase výborný nářez a poctivá show rovnou z rukou legendy. Když Destruction končil, na festu se ještě chvíli chvěl duch nostalgie a starých dobrých časů 80.let. (Marquise)

MORBID ANGEL jsem strávil v backstagi a ač jsem se snažil vnímat celý ten nádherný masakr, nemohl jsem odtrhnout oči od naprosto úžasného drtiče za škopkama. To, co předváděl mě dovádělo do stavu nevědomí a když pak ještě okolo začal poskakovat bubeník Skinless s výkřiky "fuckin´, fuckin´ great man", bylo mi jasné, že vidím něco skutečně ojedinělého. (Dharm) Že budou Morbid Angel kvalita, to se asi všeobecně předpokládalo a předpokládal jsem to i já. Ovšem to, že budou kvalitní takovým způsobem... To se musí vidět a slyšet, protože o tom nejde psát! No jo, když má někdo v zásobě perly typu Altars of madness a Domination... To se to hraje. Ale podobné klenoty se musí složit a hlavně zahrát. A právě z těchto dvou záseků se hrálo nejvíc. Hlavně z debutu. Ech, Maze of torment, Where the slime lives, Lord of all..., Dominate, Chapel of ghouls... Co skladba, to léty prověřená klasika a legenda. Navíc noblesní a naprosto neskutečná instrumentace. Hvězdná sestava ve složení Sandoval, Vincent, Rutan a Azagthoth ve vrcholné formě. Ze všech headlinerů (DM, FF, MA) naprosto nejsuverénnější výkon. Slovníkem Ivánka bych citoval: "Sfoukli je jako svíčku a zatlačili jim oči".Zbývá jediné. Při jejich odchodu z pódia se s úctou uklonit. To je totiž privilegium králů... Pánové, já smekám. (Goro)

Právě jsem se ze zdrojů nejvyšších dozvěděla informaci o návštěvnosti, je tu krásných 7 tisíc metalových hlav. (Hanka)

NAPALM DEATH rovnou po Morbid Angel. Smrtící běh událostí! A rovněž jsem si pošmáknul. A to tak, že hodně. Tihle tatíci grindu prostě znají a umí. Tím spíše, když je vše umocněno naprosto geniálním zvukem. Nemá cenu hledat chyby tam, kde nejsou. Vlastně jedna mrška se nám vyskytla. Nezazněl můj nejoblíbenější song World keeps turning z mé nejoblíbenější Utopia banished. Ale věřím, že kdyby nebyla časová tíseň, dostalo by se i na ní. Premiérově zazněly i novinky z připravované desky a dostalo se i na ty pro změnu nejstarší z debutu Scum. Mimochodem, tyto skladby od sebe dělí, počítám-li správně, "směšných" devatenáct let. A Barneyho pobíhání po pódiu a jeho gestikulace jsou stále kouzelné. Na závěr Nazi punks fuck off a konec. Dal bych si ještě mnohem, mnohem víc. A Suffer the children v živém provedení stále zabíjí. Nejlepší koncík Napalm Death, co jsem kdy viděl. A to už jsem je viděl podruhé  (Goro)

K MAYHEM bych pouze poznamenal, že show byla pojmuta ve znamení "Zvoníka od Matky Boží". Zpěvák se hrbí co to dá a mezi songy kvílí, prostě totální ZLO. Všichni, ale víme, že skončí happy endem (Stázina si vezme Kubu za muže) a on si to odkráčí zcela zdráv  (Manafob) Kromě palby bicích pro mě dost velká nuda a old school, tudy cesta pro mě nevede. (Márty) No, že bude tento festival pro mě jednou velkou black metalovou deziluzí, jsem vážně nečekal. Mayhem přišel, odehrál několik splašených kompozic s podivným divadélkem okolo, a pak naráz skončil, aniž by došlo na hity jako jsou De Mysteriis Dom Sathanas a Ancient Skin. Pure Fucking Armageddon jsem málem nepoznal. Kdybych měl psát dál, musel bych volit silnější slova, a tak jen kapele vzkazuju - odfláklá práce! (Matquise) Tak z celé redakce budu v případě Mayhem asi největší optimista. To ale neznamená žádné přílišné nadšení z jejich setu. Totální rozpolcenost. Jejich studiovou tvorbu mám rád, včetně rozporuplně přijatých nových věcí, ale živě... žádná sláva. Jejich pražský koncert v Abatonu byl průšvih (pravda, hlavně vinou Maniaca) a ten dnešní... Opravdu mě nenapadá žádný závěr... Ale ze všeho nejraději bych se přesunul do Leipzigu, když natáčeli svůj legendární živák. Každopádně mé příští kontakty s Mayhem se budou, alespoň doufám, odehrávat pouze u přehrávače. Nerad bych si kazil ideje o své oblíbené kapele. (Goro)

Předposlední ONSLAUGHT odpadli, takže jsou tu fenomenální EPHEL DUATH z Itálie a já nestačím koulet očima. Hodně masakrózní mix hard coru a jazzu s příchutí dalších vlivů. Nelituju že jsem vydržel až do konce a budu se muset poohlédnout po jejich CD. Je až s podivem, co všechno jde nahrát naživo, (chvílemi mě napadalo slovo Forgotten Silence) supr tečka za letošním ročníkem. (Márty)

Letošní ročník skončil, dovolím si ho závěrem zhodnotit ze svého pohledu. Obsazením kapel se alespoň pro mě jedná o bezkonkureční festival, nemám vůbec výhrad. Co budu spíše hodnotit je zázemí a další veci s tím společné.

Nemile mne překvapila hned ve čtvrtek skutečnost obřích front u vstupu, kde lidé strávili mnohdy i 3 hodiny čekaním na to až budou vůbec vpuštěni do areálu. Mít pouze jeden vstupní turniket (druhý nahoře u restaurace ani nepočítám) se ukázalo jako velká slabina - špatně propustný bod. Já osobně bych byl hodně naštvanej, kdybych neviděl kupříkladu až 6 kapel od začátku festu a strávil tento čas stáním ve frontě u vstupu.

Po loňském ročníku jsem se rozplýval nad super areálem, letos to vypadalo, že jsme se pohybovali na hranici jeho kapacity, není se čemu divit, když zde letos bylo téměř třikrát více navštěvníků. Kvalita i sortiment občersvení bylo oproti loňsku posíleno, což lze hodnotit jen do kladu. Letos jsem pro sychr vegan stravu neochutnal, protože mě odradilo to jako vypadala příprava těchto jídel přímo na místě, hygienikovi by se asi protočily panenky. Klasik by možná namítul, že když si člověk dá po ránu (nejednoho) panáka, tak to tělo asi stráví.

Pivko bylo uspokojující kvality, co bych uvedl jako problém je to, že nechápu proč se po celou dobu netočilo ze všech dostupných píp, stát frontu na pivo mnohdy skoro tak časově dlouhou jako vystoupení jedné kapely zrovna není moc dobrý. Mobilních WC byl letos dostatek, byly i často vyváženy, což bych hodnotil do kladu a že jsou mezi lidmi prasata, to víme už od nepaměti, a nic se s tím asi nenadělá. Služeb sprch jsem letos nevyužil takže nemůžu hodnotit, co beru jako velký průser byl nedostatek tekoucí vody, ocenil bych přítomnost korýtek i v kempu a ne pouze v areálu, navíc když každý večer tekoucí voda přestala fungovat. Jako další problém bych viděl nedostatek košů nebo personálu, který by odpadky, kterými se návštěvníci třetí den již brodili, uklidil. S odpadky souvisel také zápach, a můžeme jen děkovat že co do teploty bylo počasí během celého festu milosdrdné, pokud by měla být horka kolem 30st. myslím, že by to se zápachem bylo daleko horší. To měl asi z části vyřešit nápad s eko-poplatkem a rozdáváním pytlů na odpadky u vstupu, jenže pokud je návštěvník motivován pouze jednorázově a pytle jsou navíc vybírány až poslední den, je jasné, že jde spíš jen o to, jak snížit počet personálu a nákladů na pofestivalové uklízení. Kdyby byly pytle vykupovány během celého trvání festivalu, možná bychom se pak odpoadky nemuseli brodit. Zde mi přijde jako daleko lepší řešení například vykupování kelímků, které funguje třeba na Obscene Extreme.

Aby to nevypadalo jen jako kritika, samozřejmě u mě převažují kladné dojmy a uspokojení, že nemusím za opravdu dobře obsazeným festivalem jezdit někam za hranice republiky, v tomto směru nelze jinak, než poděkovat teď už Obscure promotion za super festival, těším se na příští rok! A samozřejmě patří velký dík Shindymu za poskytnutí zázemí pro naší redakci k vytváření on-line reportu. (Márty)

Nej kapely dle Mártyho: BIRDFLESH, THE OCEAN, GOJIRA, ORPHANED LAND, INGROWING, CARNIVAL IN COAL, SICK OF IT ALL, TEXTURES, SKINLESS, GOREFEST, NAPALM DEATH, EPHEL DUATH

Nej kapely dle Marquise: MORBID ANGEL, NAPALM DEATH, TEXTURES, ADOR DORATH, INGROWING

Nej kapely dle Hanky:THE OCEAN, ORPHANED LAND, INGROWING, BORN FROM PAIN, CARNIVAL IN COAL, SICK OF IT ALL, AMORPHIS, TEXTURES, DEPRESY, SKINLESS, GOREFEST, NAPALM DEATH

Nej kapely dle Gora: THE OCEAN, ROTTEN SOUND, CARNIVAL IN COAL, AMORPHIS, SKINLESS, MORBID ANGEL, NAPALM DEATH, EPHEL DUATH

Nej kapely dle Corbowa: ORPHANED LAND, SICK OF IT ALL, AMORPHIS, ARSEBREED

Nej kapely dle Manafoba: THE OCEAN, ORPHANED LAND, FEAR FACTORY, ROTTEN SOUND, INGROWING, CARNIVAL IN COAL, CEREBRAL TURBULENCY, NEGLECTED FIELDS, GOREFEST, NAPALM DEATH, MORBID ANGEL

Nej kapela dle Dharma: Textures, Carnival In Coal, Arsebreed, Skinless, Morbid Angel


Zveřejněno: 12. 08. 2006
Přečteno:
3337 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 08. 2006 18:06 napsal/a clafin.74
TRUTNOV
NEJLEPSI BYL GOREFEST!!!
17. 08. 2006 21:12 napsal/a babe
Hanka
Díky moc.Ja jsem to tam nenašel.
17. 08. 2006 20:47 napsal/a Hanka
to babe
Čuuus, nečetl/a jsi report? Bylo tam 7 000 lidičk.
17. 08. 2006 20:45 napsal/a Hanka
to babe
Čuuus, nečetl/a jsi report? Bylo tam 7 000 lidičk.
17. 08. 2006 20:38 napsal/a babe
Lidi
Cus,nevite nekdo kolik tam bylo lidí?