Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

O dění v pražské thrashové kapele se rozpovídali všichni členové.

Je mi ctí přivítat na Fobii kluky z kapely CBF. Budeme se hlavně věnovat jejich prvnímu full albu „Malvarma“, které vyšlo v prosinci. Než se do toho pořádně pustíme, začnu spíše zdvořilostní otázkou. Jak se máte a na čem právě děláte?

Kryštof: Hledáme kytaristu.

Adam: Práve som opustil CBF, bohužial kvôli viac dôvodom som bol nútený sa vrátiť do rodnej Bratislavy.

Honza: Nic moc extra. Snažíme se dokopat ke skládání a řešíme situaci ohledně odchodu Adama.

Jenda: Nic moc, ale jinak celkem dobrý.

Zaregistroval jsem, že ve vaší bandě došlo k nějakým personálním změnám. Mohli byste čtenářům přiblížit, proč k nim došlo?

Adam: Nezhody so starým spevákom, ktorého veľmi úspešne nahradil Kryštof, a teraz už bývalá gitarová výpomoc z Bratislavskej republiky.

Jenda: Přesně tak, souhlasím s bývalým kolegou, ale přítelem navždy Adamem.

Kryštof: S Jakubem jsme si prostě po čase přestali rozumět hlavně skladatelsky a kam chceme kapelu směřovat. Ale nezavrhli jsme ho nějak, jsme furt kámoši. Stejně tak jako s bývalým kytaristou Petrem a teď i Adamem… U něj to zrovna není, že by jedna ze stran chtěla aby odešel, ale bohužel není na výběr. Vrací se za rodinou a nebude mít čas dojíždět.

Nesouvisí s šachy v sestavě i změna loga a zároveň zkrácení názvu z COLDBLOODED FISH na jednodušší CBF? Je podle vás praktičtější zkratka CBF než předchozí dlouhý název? Kdo vůbec nové logo vytvořil?

Jenda: COLDBLOODED FISH je na konci spektra skvělejch kapelních jmen. Zkratka CBF je prostě univerzální a můžem bejt cokoliv, co začíná na C, B a F, celkem dobrá vychytávka. Logo udělal Kryštof. Se změnama to nesouvisí, to jméno bylo fakt otřesný, nesnášim ho. (smích)

Kryštof: Můžem teď bejt třeba Cunt Ballsack Fisters. Každopádně, abychom byli přesní, tak já to logo nedělal, jenom jsem ho trochu upravil, ale hlavní podoba vznikla kde jinde než v hospodě u zkušebny na pivnim lístku, ještě v roce 2016, a myslim, že to byl zrovna náš bejvalej zpěvák Jakub, kdo s tim přišel.

Adam: Od kedy som prvý krát počul názov COLDBLOODED FISH, tak som to považoval za jeden z top 5 najhorších mien kapiel v histórii a bol som veľmi rád, že aspoň polovica kapely to chcela po odchode speváka zmeniť, podarilo sa.

Když si vezmu digipack vašeho debutu do ruky, tak mě napadá hned několik otázek. Kde vznikl nápad na fotografii z přední strany a kdo ho realizoval? Protože jsem loni bedlivě sledoval uvolněné singly, tak vím, že neexistuje pouze fotografie, ale i statický filmový záznam hmyzácké hostiny, konkrétně v lyric videu songu „Fool´s Cemetery“. Jak dlouho byla kamera umístěná nad odpadky?

Jenda: Byl sem nasranej a línej platit za další debilní design, tak sme si udělali (Kryštof udělal) vlastní debilní design, skoro zadáx, HA!

Hozna: Nevim, jak nás to napadlo, ale chtěli sme to DIY, s plechovkou a formou koláže. Navíc jsme nechtěli klasické kreslené zombíky za 3,7 Raie.

Kryštof: Já jsem si vzal na starost to zrealizovat, takže jsem si hned ten den, jak jsme si to s klukama napsali, sehnal ingredience, hodil do krabičky a tu jsem si nechal na svym balkoně na tři dny odstát… Třetí den ráno jsem si vzal kšiltovku Bubba & Gump, síťku na motýly, protichemický oblek a foťák, odklopil víčko krabičky a vyvalil se na mě takovej smrad jak z místa, kde to hodně smrdí, třeba přístavu. Bylo to fakt nechutný a málem jsem se na místě poblil, ale o to šlo, takže účel to splnilo. A hned po vyfocení mě vlastně napadlo: „Mám jedinečnou příležitost to ještě před zdemolovánim využít.“ Tak jsem rychle vzal GoPro kameru, nastavil jí na timelapse a nechal jí tam asi tak tři hodiny. To, co je vidět v lyric videu, je asi hodina nacpaná do dvou minut.

Co vlastně znamená název alba? Malvarma je zajímavé, neobvyklé slovo.

Adam: Google translate je cool, rozpozná to aj jazyk, nápoveda je Pal’o Habera.

Jenda: Hledali sme náký cool znějící slovo z jinýho jazyka. Trochu sme si pohráli s google překladačem a vylezlo nám malvarma, což nám znělo cool.

Honza: Jeden z pracovních názvů byl i „Putraj beboj“. To se povedlo propašovat alespoň na název písničky.

Můžete popsat, jak vznikají vaše skladby? Je někdo většinovým autorem a ostatní přispívají pouze drobnostmi, nebo komponujete společně ve zkušebně?

Adam: Keď som prišiel do kapely, mali sme pred sebou iba pár mesiacov a mali sme ísť nahrávať album a bohužiaľ bolo pesničiek dosť možno na EP, ale chalani chceli full album, tak sme v skúšobni zamakali, ja som dokonca aj nejaký ten riff vzal z mojeho HYPNOTIC folderu, lebo času nebolo dosť. Zo začiatku mal „Forbidden Dreams“ byť HYPNOTIC song číslo 13.

Kryštof: Mně to moc nejde, tvořit na místě ve zkušebně. Sem a tam mě nějakej riff napadne, ale rád si nad tim spíš sednu pak doma a poupravim si to podle sebe. Ve zkušebně mám rád akorát, když se chlastá, hrajou se naučený věci a nějaký covery. To jsem pak naprosto spokojenej.

Jenda: Většinou jeden přinese už hotovej song a ve zkušebně to doděláme. Přímo ve zkušebně byly složený jen „Putraj Beboj“ a „The Great Dreamer“, pokud mě paměť nešálí.

Při poslechu se mi zdálo, že jste vsadili na osvědčené zbraně a kvalitně zahrané řemeslo. Dá se v thrash metalu ještě přijít s něčím novým, neotřelým, dá se ještě překvapit?

Jenda: Asi jo, ale je to divně limitující žánr.

Adam: Vždy sa dá, ale ja neviem ako a ani sa o to snažiť nechcem, pre mňa je to celé o riffe a správne aranžovaných pesničkách.

Jak byste svůj styl popsali vlastními slovy někomu, kdo vaši tvorbu ještě neslyšel? Na co byste jej upozornili, aby mu neuniklo?

Adam: Tak je to celé z našich srdiečok, úprimne si myslíme že „Malvarma“ je super, kebyže nás hodili do odšťavovača, tak by do pohára vytiekla tá tekutina z obalu „Malvarma“.

Kryštof: Jako první bych tomu člověku pogratuloval, že neslyšel „With the Fishes“. Někomu, kdo třeba ani neposlouchá pořádně metal, vždycky řikáme, že to zní jako METALLICA. To je takový nejjednodušší na pochopení pro lidi. Ale jinak tuhle desku hodně lidí přirovnává k EXODUS, ASPHYX, no vlastně reálně cokoliv, kde zpíval Van Drunen a my s tim nemůžeme nesouhlasit. Jo, a nechci, aby někomu uniklo, že intro je zahraný na theremin spolu s Whammy pedálem.

Jenda: Já bych nerad, aby někomu unikly ty krásné easter eggy ve vinylovym insertu.

Ve skladbě „Easy Way Out“ jste se předvedli jako zdatní funkoví jazzmani. Znamená to, že se nebráníte jiným stylům, ať už jako posluchači, nebo coby zdrojů inspirace?

Jenda: Ta pasáž, kterou máš na mysli, vznikla z čistočiré radosti a uctívání Setha Putnama. Ten song by bez toho byl mega nudnej. Co se týče inspirací a jiných stylů, tak myslim, že každej z nás je relativně rozmanitej. Já třeba těžce ujíždim na grindu a 70’s hard rocku a podobnejch srandách jako Frank Zappa. Thrash prakticky neposlouchám. Myslim, že se ale všichni shodneme na oblíbenejch interpetech, který nás bavěj i mimo rychlo železnatou škatulku.

Adam: Nebol som pri tom, ako to vzniklo, ale za mňa je to perfektná časť setu, ktorú si človek zapamätá, ľudia sa na to často pýtajú a ja iba hovorím, že hmm prečo nie… je to sranda.

Honza: Já mám rád power metal.

Kryštof: Já mám za to, že to vzniklo ve zkušebně, když bývalej zpěvák Jakub šel sám na cigáro. Mělo se normálně pokračovat riffem, co následuje po týhle vyhrávce a Jakub tam měl normálně začít zpívat. Ale chtěli jsme ho trochu podělat a napálit ho, tak jsme hráli normálně a pak když mělo dojít na jeho moment se připojit, tak jsme začali hrát něco takovýho, co pak skončilo na nahrávce a všichni jsme z toho byli docela překvapený, že to znělo i docela zajímavě. Tak jsme to tam nechali. It’s just a prank bro.

Nahrávali jste ve studiu Hellsound. Jak se vám na Šumavě líbilo a jak dlouho jste nahrávali? Šlo vám to hladce, nebo jste se s něčím prali?

Adam: Boli to skvelé 4 dni, krásne prostredie, krásny pán Kapák, prali sme sa akurát s reguláciou príjmu alkoholu, aby sme boli v top forme.

Jenda: Vše bylo super. Kapák je top.

Kryštof: Hrozně jsme si to tam užili. Tak snad budem mít příležitost se tam co nejdřív vrátit a strávit co nejvíc času.

Honza: Na Šumavě je pěkně.

V recenzi jsem se záměrně nevěnoval anglickým textům, abych si zbytečně nesypal popel na hlavu. Podle použitých výrazů soudím, že jste se při psaní textů nechali inspirovat nějakou literaturou, nemám pravdu? Nesouvisí s tím i chapadlo na zadní straně digipacku?

Kryštof: Tak u songu „The Great Dreamer“, na což očividně narážíš, je ta inspirace myslim úplně jasná. Mám hrozně rád neznámo, který vytvořil H. P. Lovecraft a C’thulhu mám dokonce vytetovanýho na rameni. Ale ani jsem si to chapadlo na zadní straně obalu nemusel nějak obhajovat, kluci byli hned pro.

Jenda: Texty sme prostě psali, o čem nás napadlo. Ale třeba „Forbidden Dreams“ měla bejt původně instrumentálka a mě napadlo, že bysme ji mohli pojmenovat „Smrt krásných srnců“. A pak nám to nedalo a udělali sme na to téma text. Nutno dodat, že asi dvě písničky maj  text od našeho bejvalýho zpěváka Kuby. Ty si vzal na starost Kryštof a upravil je.

Honza: Textově jsem se podílel na outru. Slovo „zatímco“ v posledním souvětí je můj nápad.

Novinka vyšla u Support Underground, u téhož labelu vyšlo před třemi roky i vaše EP „With the Fishes“, takže zřejmě musíte být s Koníkovo prací spokojeni...

Jenda: Koníkov je skvělej, bez něj by spousta kapel měla veškerý vydávání alb mnohem těžší. Je neuvěřitelný, kolik úsilí do toho dává. Mega ho ceníme, protože bez něj bysme vydávali songy na disketách.

Honza: Je to fakt dobrák, vždy s ním tuze rád prohodím pár slov.

Povedlo se vám nahrát poctivou desku, jež se objevila i na vinylu. V jakém nákladu vyšla? Máte nějaké přehledy, kolik se jí prodalo, aby váhajícím posluchačům, co si ji ještě nekoupili, nechyběla ve sbírce?

Kryštof: Pro mě osobně to má naprosto nevyčíslitelnou hodnotu…

Honza: cca 350 korun

Kryštof: … mít na vinylu něco, co jsme my sami vytvořili… naprostá bomba. Udělalo se „jenom“ 100 kusů a mám takovej pocit, že už máme tak necelou půlku pryč. Takže jestli někdo chce tu oranžovou nádheru, ať neváhá a napíše nám.

Jenda: Máte na to poslední asi tři roky, než dojdou.

Zajímavostí je, že si album fanoušci mohou zakoupit nejen u Support Underground, ale i na Metal Shopu. Je tento největší domácí metalový obchod nějak spjatý s vaší bandou?

Jenda: Jo, Kryštof tam hákuje.

Kryštof: Je to tak, jsem něco jako vedoucí v pražský pobočce…

Honza: Má vlastní mop… ostatní se dělí o erární.

Kryštof: … takže jsem se jenom zeptal hlavních šéfů, jestli by nešlo, abychom to tam mohli prodávat – a neměli námitky. Oni sami jsou naši fanoušci, tak nás touhle cestou rádi podpořili a jsme za to vděčný.

Adam: Kryštof je tam ich profi skladač tričiek SABATON.

V srpnu 2017 jsem měl možnost vidět Adama s jeho kapelou HYPNOTIC na Metal Madness v Sušici, kde si u mě dost šplhli tím, že vypálili cover od mých oblíbenců EXODUS, hehe. Jak to máte se svojí hráčskou minulostí a máte vedle CBF další hudební projekty? Jestli ano, jak se to dá stíhat, přece jenom být undergroundovým umělcem je v našich končinách nevděčným řemeslem…

Honza: Máme noise grindovou kapelu GRINDIS KHAN. To zabere zbytek volného času. A pokud vim, tak nikdo jinej nic neplánuje. Jelikož tam hraju s Kryštofem a Jendou, tak se to stíhá v pohodě. Zkoušky 2-3 do měsíce na 10 stačí a sfoukneme to vždycky na konci zkoušky s CBF.

Jenda: Jop, to byl muj solo projekt, ale pak sem chtěl udělat koncert, tak sem se zeptal kluků, jestli by se ke mně nepřipojili. A od tý doby se to tak vleče.

Co říkáte na domácí thrashmetalovou scénu? Myslím, že to tu rozhodně vypadá daleko lépe než před deseti lety. Kam až se to podle vás dá dotáhnout, když lidi budou kupovat fyzické nosiče a chodit na koncerty?

Adam: LAID TO WASTE je to najlepšie, čo sa v Čechách kedy stalo.

Kryštof: Co bylo před deseti lety, si nikdo z nás nemůže pamatovat, ale pokud to bylo horší než teď, tak to potěš... Já radši nechci očekávat, kam by se tahle scéna mohla dostat, pak akorát budu zklamanej... ale Bay Area z toho tady asi nebude.

Jenda: Je to tu fajn, myslim, že kapelám se daří. Dá se to dotáhnout tak daleko, že člověk je v menším dluhu než rok předchozí.

Všiml jsem si, že pořádáte akcičku se jménem FishFest, kde jste letos 12. ledna pokřtili desku „Malvarma“. Má ten festiválek nějakou delší tradici a jak se povedl samotný křest?

Kryštof: Začalo to jako moje narozeninová oslava, kde jsem tehdy chtěl zahrát jen se svýma dvěma kapelama. My a moje rocková kapela MADROACH, kde jsem hrál na basu. Vůbec mě nenapadlo, že by to moh bejt takovej bizár spojit fanoušky thrash metalu s… no… s lidma, co thrash metal nikdy neslyšeli. Z celýho večera si jenom vybavuju, jak strašně špatně jsme hráli. Ale udělali jsme z toho tradici, jelikož to byl náš úplně první koncert.

Honza: Byla to hodně zajímavá zkušenost. Cítil jsem se jako pravá rocková hvězda, ale když si zpětně pustím záznam, tak se divím, že všechny rovnou neodvezli na onkologii. Byla to fakt tragédie.

Jenda: Jsem rád, že jsem tehdy nebyl součástí kapely, jinak bych se pobodal.

Pojedete k propagaci alba koncertní šňůru, nebo spíše jednotlivé koncerty? Uvidíme vás i na nějakém letním festu?

Honza: Chtěli bychom, ale zatím nic nemáme domluveného. Asi už je pozdě. Každopádně budeme třeba na Obscenu nebo Brutalu, ale hrát budeme jen na Infernalu.

Kryštof: Festivaly jsme zaspali. V době, kdy jsme to měli řešit, jsme ještě neměli materiál a furt jsme řešili nějaký organizační pičoviny. Spíš teda pojedem jednotlivý koncerty a naplánujem si něco velkýho na podzim a hlavně příští rok.

Kdy plánujete začít s prací na novém albu? Máte už představu nebo v šuplíku něco napsaného?

Jenda: Nemáme nic, protože bez Adama sme v prdeli.

Honza: Snad brzo. Ještě nemáme ani čárku.

Jsme na konci, takže jestli máte ještě něco na srdci, nebo něco, co byste vzkázali čtenářům, tak prostoru je tady dost... Děkuju vám moc za rozhovor a na shledanou na nějakém koncertě.

Celá kapela: Díky za rozhovor, byl to fajn pokec, takhle při úterku.

Jenda: Mimochodem máme i nadaci (jsme skoro jako METALLICA), jejíž výdělek půjde na koupi potřebných věcí. Jako například EP „Howard is bald“. Zbývá nám pouze 10.

Kryštof: Iqos smrdí! Nekuřte to kurva!

Jenda: … 9… 8… 7...

Pac a pusu! :-* <3

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 24. 02. 2019
Přečteno:
3944 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář