Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP 2018, PHR Records / hardcore/punk / Česko

PHR Records mají k anglickému punku vřelý vztah. ENGLISH DOGS, CONFLICT, THE RESTARTS, G.B.H., legendární kapely, na jejichž deskách se logo chocholatého ptáčka objevilo, budiž důkazem, dalším pak aktuální split dalších dvou žánrově i personálně spřízněných part, VARUKERS a SICK ON THE BUS.

Při pohledu na rok založení VARUKERS opět nezbývá, než kroutit hlavou a smeknout, že kapela existuje čtyřicet let. Sice v ní ze zakladatelů funguje jenom vokalista Rat, ale i jeho současní kumpáni už mají na krku padesátku. SICK ON THE BUS je takový levoboček VARUKERS – vznikli sice až v roce 1990, ale žánrově se o žádnou modernu nejedná. U zrodu stáli tehdejší basák a kytarista VARUKERS a tak není divu, v jakém rytmu jejich srdce tepají.

Obě kapely na split (který vyšel v kooperaci několika labelů, tedy nejen u Papagáje) umístily starší materiál, VARUKERS minialbum z roku 2014, které je ale dávno vyprodané, SICK ON THE BUS minialbum z roku 2015 a protože ještě zbylo místo, i skladby ze splitu s ENGLISH DOGS z roku 2012, všechny skladby navíc vycházejí na gramofonové desce vůbec poprvé (ty od SICK...). Obal ctí ducha obou původních obalů, každá kapela má na přebalu svou titulní stranu, všechny další informace pak obsahuje vnitřní kapsa – texty, sestavu SICK ON THE BUS atd. Sestava VARUKERS žel chybí.

Šedivý vinyl obsahuje na straně VARUKERS osm skladeb, které prostě jsou HC/punk. (úsměv) Se vším všudy. Hned první „Killing Myself To Live“ tepe v tradičním punk rytmu, nechybí obhroublý zpěv ani hardcorové sólíčko, ani typická rytmika. Rat vyřvává jako každý správný anglický pankáč a nutno uznat, že to podává s takovým zápalem, jaký si žánr žádá. Ten si žádá i nějaké to houpání a tak ho VARUKERS taky nabídnou, výrazněji v druhé položce, která je o něco pomalejší, zemitější, prostě archetypální punk z Ostrovů. Tahle muzika nemůže fanouška žánru zklamat, navíc když se pánové snaží o pestrost a ta se jim daří. Každá skladba je trochu jiná, mně jsou milejší ty svižnější, třeba „Forever Crucified“, která odsýpá, kytara v ní pěkně „nepříjemně“ skřípe, ale nejen to, sází i melodie. Ty se nenápadně proplétají i v dalších skladbách, někdy výraznější, někdy méně, ale pořád se nechá mluvit o agresivní muzice; k obyčejnějšímu punku sklouzává jen „Get Out Of The Gutter“ a to ještě jenom v části. Celkově vydařených dvacet minut, které sice nezboří svět ani systém, ale poslouchají se příjemně. Samozřejmě pokud někomu nevadí, že zvuk není zrovna výstavní, v případě skladeb č. 7 a č. 8 bych spíše volil termín „nevýstavní“; rozdíl mezi dvěma studiovými sessions je docela výrazný…
7/10

SICK ON THE BUS jsou stručnější, jejich songy mají kolem dvou minut a trochu jednodušší strukturu, i když sem se kytara o nějaké to sólo nebo vyhrávku taky postará. Ale ve srovnání s kolegy z druhé strany gramodesky je to méně často. Ten old school punk se prostě hraje skoro pořád, Biff do toho huláká, jak mu zobák narostl, a z mého pohledu není druhá strana tak zajímavá jako první. Ale tím nechci říci, že by šlo o špatnou muziku. Jen mi chybí větší švih. I strana SICK ON THE BUS obsahuje písně ze dvou etap, ty starší mají slabší zvuk, ale na druhou stranu mi přijdou o něco výraznější, hlavně „We Are Sick On The Bus“. „World War Two“ pak pochází z repertoáru ENGLISH DOGS a pocta kolegům z původního splika se povedla. To vlastní písně nemají tak silný drive, až poslední „High Friends In Low Places“ se povedla lépe, střídání vokálů i rychlejší tempo jí svědčí, stejně jako naostřená kytara – konečně větší porce agrese. I když mi béčko sedí méně, věřím, že fanoušci osmdesátkového punk rocku a (zejména) ENGLISH DOGS budou spokojeni.
5,5/10

Seznam skladeb:

  • VARUKERS
  1. Killing Myself To Live
  2. Fucked It Up Again
  3. Forever Crucified
  4. Hellbound
  5. Get Out Of The Gutter
  6. Politics Instore
  7. Societys Decline
  8. Where Next
  • SICK ON THE BUS
  1. Shit Machine
  2. No Knickers
  3. Sucker
  4. Dead
  5. Don’t Like It
  6. Empty Vessels
  7. Bomber
  8. We Are Sick On The Bus     
  9. World War Two     
  10. Drink Now, Pay Later     
  11. High Friends In Low Places

      
Čas: cca 42 min.

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 05. 02. 2019
Přečteno:
3545 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář