Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016 / melodic death/doom metal / vlastní náklad / Česko

Dlouhou dobu se ví, že Morava, především pak ta severní, byla v minulosti líhní kvalitních doom metalových kapel. Čas notně pokročil a ve východní části naší vlasti se opět zrodilo nové těleso. Tentokrát nepochází ze severní, ale naopak jižní Moravy. Konkrétně z Kuřimi. I přesto, že kapelu tvoří muzikanti kolem dvaceti let, postrádá hudba veškeré trendy posledních let. Už to je mi na EMBRACE THE DARKNESS založených v roce 2012 hodně sympatické.

Na první pohled zaujme už samotný přebal, ve kterém se CD nachází. Jedná se o digipack se čtyřstránkovým panelem, který obsahuje jak jednotlivé texty, tak doprovázející obrázky, jenž mají za úkol posílit a prohloubit dojem z každé skladby. Autorem bookletu je kytarista Martin, který si v tomto ohledu zaslouží velkou pochvalu.

Nahrávalo se ve studiu Sonidos a opět nemůžu jinak než chválit. Zvuk je hutný, čistý a tím pádem i dobře čitelný. Navíc album je nahráno se slabší hlasitostí. To se však změní ve chvíli, kdy otočíte volume více doprava. Možná právě díky tomuto „hendikepu“ se nahrávka dobře poslouchá i hodně nahlas. V žádné skladbě se potom nestane, že by některý z nástrojů šel buďto slyšet málo, nebo naopak vyčníval nad druhé.

Hudba samotná je pak zavzpomínáním na jiné dnes už neexistující bandy. S prvním kouskem mě ihned napadla Hranická MEMORIA ještě na albu „Children Of The Doom“. Především kvůli táhlým tónům houslí. Druhá zní jako SILENT STREAM OF GODLES ELEGY před koncem milénia. Tato skladba je asi nejvíce ze všech temná, zarmoucená a plná beznaděje. Do hutných a pomalých kytar promlouvá Aleš svým záhrobním growlem a celek pak vypadá, jako by se měl celý svět utopit v nekonečné samotě. Sami muzikanti prohlašují, že jejich inspirací jsou kapely jako INSOMNIUM, DRACONIAN, nebo třeba ANATHEMA. Mimo to i mnoho dalších, ze kterých nasávají impulzy a ty se pak snaží přetavit do vlastní tvorby. Proto je mnohokrát slyšet mimo valivé rify i akustickou kytaru. Ta se v hojné míře objevuje právě ve třetí skladbě. Ze začátku se zdá, že půjde o nezáživný kousek, který bude po celou dobu utahaný, ale během přehrávání zjistíte, že těch pět minut byl moc dobře strávený čas. Jako nejslabší kousek bych označil „Victim of Myself“. Ten začíná dost tuctovou kytarou, jako někde od táboráku, a je fakt, že ani s přibývajícími minutami nakonec kvalitou nedosáhne tam, kde předešlé songy. Žel rohatý ani poslední štych mě neposadí na zadek. A nezachrání to ani tvrdší kytary. Nemůžu říct, že by se jednalo o nějaký větší průser. Spíše je to o tom, že mě tato skladba vůbec nebaví a od jejího začátku mi CD přijde příliš dlouhé.

I přes tyto slabiny mám hlavně v autě potřebu nahrávku poslouchat stále dokola. Ten posmutnělý odér vždy naplní každý kousek prostoru. Na debut od muzikantů, kteří říkají, že jen tak trochu hrají na kytaru, jde o povedenou záležitost.

Seznam skladeb:

  1. The Nameless One
  2. Falling Snow
  3. For the Salvation
  4. Victim of Myself
  5. Suffered Life

Čas: 25:39

Sestava:

  • Jan Šmerda – baskytara
  • Petr Hejč – bicí
  • Jindra Bubeník – kytara
  • Martin Zejda – kytara
  • Stanislav Žoldak – housle
  • Aleš Krupica – zpěv

ROZHOVOR

http://embracethedarkness.bandcamp.com/releases
http://bandzone.cz/embracethedarkness
https://www.facebook.com/EmbraceTD

 

 


Zveřejněno: 10. 06. 2016
Přečteno:
3813 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář