Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD 2015, Cecek Records / punk rock / Česko

Olomoučtí punkoví veteráni ZATREST se na domácí scéně pohybují už více než 20 roků. Právě k tomuto zmíněnému výročí vyšlo v loňském roce album nazvané „Speciality šéfkuchaře – große Hits“, jenž přináší nejen výběr z dosavadních pěti řadových CD skupiny, ale též nějaké songy, které se na těchto deskách neobjevily, konkrétně se pak jedná například o letitou věc „Nenávidím vás“, živák z roku 2008 „Bez přetvářky“, ze stejného období pocházející „Malej stan“ z tributu legendárních punkerů RAMONES nebo tři singlovky z loňska („Hetero“, „Já mám fáro“, „Znič“), které představují tu nejaktuálnější tvář kapely.

Já se musím přiznat, že se prostřednictvím této nahrávky jedná o moje první setkání s touhle bandou, alespoň tedy v albové podobě, protože její existenci jsem už sice v minulosti zaregistroval, vyslechnul si i několik ukázek z její tvorby, ale k poslechu nějakého ucelenějšího materiálu jsem se žel dosud nedostal. Takže bych řekl, že pro člověka, jako jsem právě já, je tahle placka naprosto ideálním nosičem pro podrobnější se seznámení s muzikou ZATREST.

Tvorba, kterou kapela už dlouhá léta produkuje, potěší hlavně fanoušky, kteří mají rádi syrovější punkovou muziku staršího střihu (jak sama skupina říká „klasickej punk 77“) a zároveň očekávají i zajímavé melodie, jenž jim poměrně snadno uvíznou v jejich čírem ozdobených hlavách. Skladby na tomto CD nejsou řazené chronologicky, což si však myslím, že v tomhle případě vůbec nehraje roli, jelikož kapela si po celou dobu své existence drží prakticky stále stejný rukopis, tím pádem tahle volba nepůsobí při poslechu desky nijak rušivým dojmem. Prostě ZATREST si celých těch 20 let jedou stále to své a evidentně nemají důvod ve své tvorbě něco výrazně měnit. Texty jsou dle mého takové docela klasicky punkové, spojené se strastmi a radostmi všedního života. Zajímavé je využití kláves, jejichž zařazení není v tomto hudebním ranku právě obvyklé, nejedná se však o nějaké velké nosné plochy, ale spíše o zpestření a doladění atmosféry některých songů. Asi nejvíce je pak možné klapky zaregistrovat v závěrečné písni „Chci pit“.

CD vychází u labelu mistra Cecka, který už v minulosti téhle partě dvě řadovky vydával a rozhodl se svou značkou zaštítit i aktuální výběrovku. Je ovšem velká škoda, že obal nahrávky je docela odbytý, kromě názvů skladeb a desek (nebo období), z nichž pochází a příjemného proslovu tahouna kapely Kokeše k fandům, zde nenajdeme už prakticky vůbec nic. Uvědomuju si, že je to v dnešní době s vydáváním fyzických nosičů poměrně těžké, a že do nich vložené finance se vrací pomalu, přesto si myslím, že by si takováto výroční kolekce zasloužila mnohem lepší balení, než to, jakého se jí dostalo. Domnívám se, že i například ze strany těch fanoušků, kteří mají třeba všechny řadovky doma, by pak byl větší zájem o koupi, pokud by se v bookletu objevily fotky, texty a i nějaké další zajímavosti z dosavadního života ZATREST. Navíc stylizované hovno na talíři, umístěné na titulní straně, je možná fajn a punkové, ale mně už to v dnešní době přijde takové nic neříkající a poměrně okoukané.

Nicméně celkově jsem určitě rád, že jsem se mohl s touhle plackou seznámit a za sebe ji všem příznivcům punkové muziky můžu určitě doporučit.

Hodnocení 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Moderní chlapec
  2. Hetero
  3. Chci
  4. Dívka z asijského bistra
  5. Večer ještě nekončí
  6. Nemám rád
  7. Život
  8. Malej stan
  9. Zamilovanej
  10. Já mám fáro
  11. Myslel si, že je panker
  12. Drogy
  13. Daniel Landa
  14. ´77
  15. Nenávidím vás
  16. Znič
  17. Špatný svědomí
  18. Stříkačka a drogy
  19. Já chci bejt punk
  20. Ona je anděl
  21. Bez přetvářky (live)
  22. Chci pit

Čas: 53:44

Bandzone

 


Zveřejněno: 25. 03. 2016
Přečteno:
5212 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář