Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

CD 2016 / Noizgate Records / deathcore/modern metal / Německo

Od Noizgate Records k nám už před časem dorazila novinka, která právě v těchto dnech vychází. Jedná se o druhé album německých GROOVENOM. Kapelu jsem doposud neznal a musím říct, že to, co produkují, je právě to, co v poslední době hodně poslouchám. Ale nebudu předbíhat, nejdříve ještě pár faktů. 

GROOVENOM jsou poměrně mladá kapela, která vznikla v roce 2013 a založili ji dva bratři – Tightuz a Ronald. Hned rok nato vydává šestice z Drážďan debutové album. A opět rok nato druhou desku „Pink Lion“. Ne, nenechte se zmýlit, počítat ještě umíme. Teď se píše rok 2016 a deska vychází znovu ve speciální edici u Noizgate, ke kterým se mezitím GROOVENOM upsali. Nejedná se ale jen o znovu vydání, ale druhá deska je obohacena i o zajímavé bonusy, které na předchozím, jejím prvním vydání nebyly.

Muzika GROOVENOM by se možná dala jednoduše charakterizovat jako deathcore, ale to by bylo příliš fádní a ten, kdo skupinu nezná, by ji řadil úplně jinam. Určitě deathcore tam je a hraje hlavní housle, nicméně i mě některé deathcore kapely nudí a to se rozhodně nedá říct o GROOVENOM. Kromě hlavní deathcore linky je totiž muzika perfektně obohacená o klávesy a místy i celé dance/pop pasáže. Navíc velmi citlivý čistý vokál, který je někdy i trochu do rapu, umocňuje celý zážitek na druhou. Vůbec vokální linka je na velmi vysoké úrovni, právě díky pestrosti. Můžeme tak být svědky klasického death-core zpěvu, přes nařvaný core, nebo blackový diktát, čistý zpěv a rapující linky až třeba mluvené slovo. 

Songy mají spád, nenudí a nabíjí mne energií. Dokážu si představit, jak skvělé musí být živé vystoupení. Asi ne neprávem hráli kluci s kapelami z ranku jako například DEADLOCK, DESASTERKIDS nebo FALL OF GAIA. Jak jsem zmínil, v téměř každém songu hrají významnou roli klávesy. Mojí asi nejoblíbenější skladbou je třetí „New wave of mainstream“, případně pak i titulní „Pink lion“. Možná ještě pro představu je třeba zmínit, že ostatní nástroje na tom nejsou s úrovní nějak zle, ba právě naopak. Tak jak je v tomto stylu obvyklé, nebo snad i nutné, jedou riffující kytary společně s bicími, tam kde je to potřeba a je důležité zdůraznit energii. Naopak zase jinde jsou jen kytary podkladem čistému zpěvu. Bicí jsou na této desce excelentní a jak je zase nevýhoda některých kapel z pohledu monotónnosti, tak u GROOVENOM se toho bát opravu nemusíme. Dočkáme se snad všech metalových rytmů, které znám od pomalých valivých, přes střední tempa, do rychla a i klepaček. Prostě pastva pro mé uši. Co jsem nezdůraznil, je to, že i přes brutalitu je deska neskutečně pestrá a melodická, a přesto nezní měkce. Všeho je jak šafránu a než by stihla skladba spadnout do nudy, změní se a oživne. Dočkáme se i zpomalení v podobě „Walking on shards“ anebo třeba zajímavých techno-dance remixů na závěr desky – „NWOM (Brutal party remix)“ a „Pink lion ( Brutal party remix)“. 

Přestože je deska dlouhá přes hodinu a obsahuje 16 skladeb, tak i když já zrovna nemám rád dlouhé desky, tahle je dokonalá. Pro mne, možná je brzo, ale zcela jistě adept na desku roku 2016. 

Seznam skladeb:

  1. Venom in veins
  2. Traitors to the scene
  3. New wave of mainstream
  4. Bright nights
  5. Metal king
  6. Unbeliever
  7. Masquerade
  8. Crumbling facade
  9. Pink lion
  10. Walking on shards
  11. Generation porn
  12. Apartment 69
  13. Deadbeat
  14. Traitors to the scene (candlelight-edit)
  15. NWOM (Brutal party remix)
  16. Pink lion ( Brutal party remix)

Čas: 1:10:03

Sestava:

  • Mr. Sanz – vocals
  • Tightuz – Guitar
  • Matt Steen – Guitar
  • Fred Cube – bass
  • Dr. Ronald W. – drums
  • DJ esuz C. – Synths, turntables

Web:

Klipy:


Zveřejněno: 02. 04. 2016
Přečteno:
3835 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář