Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, Mortis Humanae Productions / black metal/ Francie

Poprvé jsem si jméno rarachů DARK MANAGARM přečetl na těchto stránkách. Přesněji řečeno v krátkém rozhovoru kytaristou a zpěvákem francouzských DEATH AGONY. Právě Matthieu tvrdil, že tito Francouzi jsou zabijáci a každý by si je měl poslechnout. Vzhledem k tomu, že jsem seděl u počítače, nebylo nic jednoduššího, než kliknout na pár odkazů a udělat si vlastní názor. Stačilo si poslechnout pár skladeb a bylo jasné, že právě DARK MANAGARM sice patří do skupiny zabijáků, kteří do svých skladeb dokážou nasázet co možná největší množství satanů a rouhavých obratů plných obrácených křížů, ale ani tento postoj spolu s black metalem v nejvyšších otáčkách není v ničem jiný než u mnoha dalších. Po tomto krátkém seznámení jsem již po kapele více nepátral a nechal ji žít si svým vlastním životem.

Až nedávno mi do přehrávače doputovala kompilační nahrávka příznačně nazvaná „A Decade Of Terroreign“ a já si na kapelu opět vzpomněl. Nemá moc smysl rozepisovat se o jednotlivých skladbách. Ty totiž na zemský povrch už od roku 2005 přináší stále to stejné nasazení, tuny blasfemie a temnoty.

Během deseti let kapela vydala dvě plnohodnotné nahrávky, jedno demo, jedno EP a jeden split. Z každého tohoto nosiče jsou na výběrovém albu přítomné dvě až tři skladby se zvukem poplatným době jejich vzniku. Jako bonus jsou zařazeny i dva fungl nové tracky, které byly nahrány v loňském roce jen pro tuto příležitost. Songy jsou seřazeny od nejstarších po nejnovější, poslední dvě stopy obsahují záznam z koncertu. Což z pohledu posluchače nehodnotím jako šťastné řešení. Mnohem víc bych uvítal, kdyby tomu bylo naopak. Protože s postupujícími minutami se kvalita jednotlivých skladeb zlepšuje. Tedy až po dvanáctý kousek tomu tak opravdu je. Proč pouze po dvanáctý? Protože poslední dva jsou hotová Sodoma Gomora. Jak jsem psal výše, tak poslední dvě stopy jsou záznamy z koncertu a tady už jde opravdu o zdraví.

Když už kapela nechtěla sáhnout k radikálnímu řešení a natočit znovu všechny předkládané skladby, tak mohla aspoň otočit pořadí. Tedy od nejnovějších songů až po ty historické. Přece jen by bylo lepší začít s kvalitním zvukem, který se bude postupně zhoršovat a jako bonus by mohly být na konci ty dva neposlouchatelné bordely z klubu, bez kterých by se tato kompilace určitě obešla. Je sice fakt, že pořadí na CD věrohodně zachycuje historii přesně podle toho, jak se odehrávala, ale pro majitele všech nosičů z chudé diskografie kapely je tato kompilace vesměs k ničemu. Pokud tedy netouží vlastnit hezky vyhlížející digipak, ve kterém je i přes absenci vnitřního sešitku všechno potřebné obsaženo.

Mnohokrát jsem seděl před přehrávačem s kávou v ruce a mnohokrát se přesvědčil, že hudbu DARK MANAGARM začínám vnímat nejdříve od začátku čtvrté skladby. Což je velká škoda. Jinak by to byla docela příjemná jízda s pekelnými plameny v zádech. Především pak nejnovější songy a záseky z „Back from Hell“ jsou opravdovou exkurzí po pekelných končinách a nejspíš je nejvyšší čas přehodnotit své původní tvrzení o průměrnosti tohoto uskupení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o výběrové CD, nebudu pro tentokrát bodovat. Ale odteď zůstanu u těchto černokněžníků bdělý, protože pokud se v jejich táboře začne něco dít, tak já chci být určitě u toho.

Seznam skladeb:

  1. Victorious March
  2. Black Blood
  3. Total Devastation
  4. Guardian of the Throne
  5. Diva
  6. Attila
  7. Collapse of the Holy Realm
  8. Back from Hell
  9. Underworld Glorification
  10. Blasphemic Humiliation
  11. Possessed
  12. Fuck You
  13. Martyr's Rebels
  14. Black Blood

Čas: 58:50

Aktuální sestava:

  • Norvhogst – baskytara
  • Braz – bicí
  • Hagel – kytara
  • Leviathan – kytara
  • Forcas – zpěv

http://darkmanagarm.free.fr/
https://www.facebook.com/darkmanagarm

Zveřejněno: 27. 11. 2015
Přečteno:
3545 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář