Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

MURDER – King of Tyranny MCD 2014, Folter Records

Počátky black/thrash metalové formace MURDER se datují už do roku 2001. K trojici Kozeljnik (kytara), Sablast (basa), Adimiron (bicí) se přidal vokalista Glad a vznikly první skladby následované živou premiérou v Bělehradě. Avšak ještě než kapela stihla cokoliv zaznamenat, rozpadla se. Kozeljnik s Gladem, spolukapelníci z ústředních black metalových formací srbské scény THE STONE a MAY RESULT, se ale nevzdali a v roce 2007 k sobě přizvali bubeníka Honzu Kapáka, jehož jistě znáte z AVENGER, IMPURITUM ad. Prvního alespoň minipočinu jsme se dočkali až po dalších sedmi letech v podobě čtyřskladbového MCD „King of Tyranny“.

Nahrávání sice započalo už po přijetí Honzy, jenž bicí party zaznamenal nedlouho poté, ostatní členové ale vzhledem k dalším hudebním aktivitám našli na MURDER čas až po letech. Kapela nám na „King of Tyranny“ připravila tedy spíše jakýsi exkurs do let a nápadů minulých a můžeme jen hádat, zda na případné další placce bude pokračovat v nastoleném trendu, nebo muzikanti zužitkují hudební a zejména skladatelské zkušenosti za ty roky posbírané.

Každopádně ať jsou skladby jakkoli staré, jedno nepopřou – Kozeljnikův charakteristický rukopis. I THE STONE, ve kterých též působí jako hlavní tvůrce, zejména na starších deskách koketovali thrash metalem a vlivy tohoto žánru byly v jinak černěkovovém základu znatelné. (Na posledním albu „Nekroza“ už těch vlivů je více, ale spíše heavy metalových, viz recenze)

V čem už se MURDER na zmiňovanou formaci tak úplně nedotahují, to je originalita a větší kreativita. Zatímco THE STONE už si vypracovali svoji charakteristickou podobu a i přes různá oživení průběhem diskografie je posluchač prostě „pozná“, u MURDER nemohu říci, že jsou něčím neobvyklí a zvláště rozpoznatelní. Samozřejmě, THE STONE mají na svém kontě mnoho alb, MURDER jedno miniCD, takže si svoji cestu mohou postupně vyšlapávat a třeba za pár let budu o nich moci říci to samé.

Mezi povedenější kousky řadím první „Jezik zla“ a trojku „Suffer for his Glory“. První jmenovaná mi na začátku okamžitě evokuje Kozeljnikovy ostatní kapely, v průběhu skladby se přeci jen posune více k thrashovému vyznění. Nejde ale o takové to klasické „um-ta-um-ta“ sypání, je zde kladen důraz na větší rozmanitost bicích a promakané přechody. Song zaujme také pomalejší těžkotonážní pasáží s příjemným sólem.

„Suffer for his Glory“, jediná z anglicky zpívaných kompozic, je pro mne z oněch čtyř skladeb tou nejlepší, od začátku do konce parádní jízda, prostřední část jako by vypadla z klasického osmdesátkového thrashe. O svůj vokál ji obohatil L’Hiver (WINTERBLUT), jenž u MURDER také plní funkci koncertního baskytaristy. Přiznám se, že i možná díky jeho hlasu mě skladba baví více než ostatní, jelikož Gladův chvílemi trochu uhýkaný vokál mi prostě úplně nesedl. U THE STONE jsem s ním nikdy problém neměl, na „King of Tyranny“ mi občas trochu vadí, zejména ve čtyřce „Tiranija“. Co se týče dvojky „Pakost“, přijde mi trochu nezáživná, až na pomalejší pasáž s povedenou basovou linkou.

„King of Tyranny“ rozhodně obstojí jakožto lepší průměr, zároveň ale nijak nevyčnívá nad mnoho dalších alb v žánru black/thrash metalu. Věřím ale, že pokud se značně vytížené trio začne MURDER věnovat někdy v budoucnu důkladněji, může přijít s opravdu nabitým materiálem. Zatím to tak fajnově škrábe, ale do hloubky se miniCD nezařezává.

Seznam skladeb:
  1. Jezik zla
  2. Pakost
  3. Suffer for His Glory
  4. Tiranija
Čas: 16:33

Sestava:
  • Glad – zpěv
  • Kozeljnik – kytara, basa
  • Honza Kapák – bicí, basa
  • L’Hiver – zpěv (host)

http://murderofficial.bandcamp.com

http://www.folter666.de

Zveřejněno: 19. 02. 2015
Přečteno:
3359 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář