Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

THE STONE – Nekroza CD 2014, Folter Records

Při jedné z mých krátkých facebookových debat s mistrem Kozeljnikem, týkajících se novinky THE STONE s názvem „Nekroza“, mi tento zdatný skladatel, kytarista i vokalista sdělil následující: „Nikdy se neopakujeme, zachováváme si ale svůj sound.“ Jak pravdivé toto souvětí jest!

Bez okolků se přiznám, že jsem velkým fanouškem nejen THE STONE, ale i dalších personálně spjatých projektů MAY RESULT či KOZELJNIK. Od každé nové desky očekávám tu nejvyšší kvalitu, na kterou jsem si u těchto pánů srbské black metalové scény už tak nějak zvykl. Laťku totiž už pěknou řádku let udržují pěkně vysoko.

Kozeljnik zmínil produkci, která je opravdu ryze charakteristická pro tuto scénu. I přesto, že novinku „Nekroza“ produkoval Luka „Tower“ Matkovič, zatímco předchozí „Golet“ si na paškál vzal Honza Kapák, toto poznávací znamení zůstává. Je vidět, že zejména Kozeljnik už má dostatek zkušeností s produkováním a vytvářením finálního zvuku a ví, co chce. Drastické změny v produkci, mixu či masteringu oproti předchozímu počinu tedy nečekejte, přesto se THE STONE znovu posunuli. O dost výraznější je Usudova basa, která má fantastický kovový sound a na „Nekroze“ nehraje vedlejší roli. Doporučuji se na ni zaměřit zejména při poslechu ve sluchátkách.

Co se už ale odlišuje více od věcí minulých, je samotná hudební složka „Nekrozy“. Osobně jsem byl při prvním poslechu velice překvapený a pokud bych měl k nějakému z předchozích alb novinku přirovnat, napadá mě „Umro“ z roku 2009. Ne však, co se týče hudební náplně a kompozičních postupů. Spíše v tom smyslu, že opravdu není jednoduché se do alba dostat, chce to mnoho soustředěných poslechů, aby člověk procitl do všech detailů, skrývajících se v tentokrát celkem deseti skladbách. Například „Golet“ (2011) byl v tomhle směru mnohem přístupnější.

V případě „Umro“ tomu bylo naopak zejména kvůli chaotičnosti jednotlivých riffů, „Nekroza“ zase překvapí svojí celkovou podobou. Letošní počin je totiž mnohem více heavy, než jsme byli u THE STONE zvyklí, zejména tedy jeho první polovina (vyjma úvodní „Kamenolom“, která je naopak naprosto klasickým flákem a hodila by se i na předchozí album). Thrash metalové vlivy jsme v předchozích zářezech mohli zaslechnout znatelně, zde ale vyplavaly na povrch i více heavy metalové pasáže, například v trojce „Crno zrno“.

Druhá polovina alba klade větší důraz na potemnělou atmosféru, ale i rychlejší kompozice. Klasickým black metalem made by THE STONE je šestka „Sunovrat“, která se v prostředku ponoří do hlubin temnoty, jíž nás provází zejména Nefasův vokál, aby nás v závěru zase L.G. počastoval sypačkou. Nejzběšilejší skladbou je nejkratší předposlední „Pesimisam“, zatímco titulní „Nekroza“ zase trochu zahraje na heavy notu.

Důležitou součástí „Nekrozy“ jsou kytarové vyhrávky a sóla, se kterými si pánové dali opravdu záležet. Výlety po hmatníku dostaly na novince velký prostor, jsou promyšlené, nejedná se o žádnou ultrarychlou ekvilibristiku, do songů naprosto perfektně pasují. Ale jak už jsem zmiňoval – očekávat od těchto mistrů něco jiného, nežli do absolutních podrobností vypiplaný materiál, by bylo přinejmenším podivné.

A to včetně obalu, o který se postaral Marko Danilovič alias Tihi, mimo jiné bubeník thrashových SPACE EATER. Stejně jako hudba THE STONE, i artwork dostál naprosto vymazlené podoby.

Neumím vyzdvihnout některé skladby na úkor jiných, „Nekroza“ je velmi rozmanitým dílem, které zaslouží (a vlastně i potřebuje) mnoho poslechů, aby posluchač nalezl kýžené ovoce. Možná skladby „Crno zrno“ a „Lov na Veštice“ u mě nedosahují mety ostatních kompozic, přesto deska jako celek funguje více než dobře a udrží pozornost i přes poměrně dlouhou stopáž. Svým způsobem je i originální, příliš podobných děl jsem zatím neslyšel. Srbská nevelká scéna prostě je něčím charakteristická a THE STONE to znovu potvrdili.

Seznam skladeb:
  1. Kamenolom
  2. Kosmar
  3. Crno Zrno
  4. Dani Crni
  5. Lov na Vestice
  6. Sunovrat
  7. Nekroza
  8. Mrak
  9. Pesimizam
  10. Predgroblje
Čas: 56:37

Sestava:
  • Nefas – zpěv
  • Kozeljnik – kytara
  • Demonetras – kytara
  • Usud – basa
  • L.G. – bicí

http://www.thestonehorde.com/
http://www.folter666.de/

Zveřejněno: 10. 11. 2014
Přečteno:
4073 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář