ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

GENITAL PUTREFACTION – Stworzony przez bogów CD 2012, Gruft Prodüktion

Po přečtení názvu kapely se určitě většině z vás stejně jako mně mihne hlavou představa o žánru, který by s takovýmto názvem asi mohla skupina produkovat. Polští GENITAL PUTREFACTION ale nepatří mezi grindové ani death/grindové buldozery, není určena ani porno či gore labužníkům. Svůj styl jako většina stejně stylově postižených hrdě označují za pure death metal, a s klidem jim to můžete věřit. Pure se vším všudy, žádné kompromisy, žádné rozhlížení se kolem sebe, bez ohledu na letopočet, nenávist razí cestu temnotou, vstříc branám pekelným.

U našich severních sousedů má údajně kapela status jakési polozapomenuté legendy, vzhledem k době vzniku formace (1989) patří mezi pionýry polské extrémní scény, možná proto tento status, a kdo ví, třeba ten roztomilý název s hudebními začátky nějak korespondoval. Po vydání tří demo kazet to ale kvůli vnitřním neshodám zabalili, opětovný nápad na obnovení činnosti přišel až v roce 2009, a naplno kulminoval zahájením aktivní koncertní činností v roce 2010. V témže roce v Berlíně nahrávají svůj debut „Stworzony przez bogów“, jenž spatřil světlo nenáviděného světa v roce 2012 a je obsahem těchto řádku. Je pravda, že dva roky od vydání je už nějaká doba, ale cesty neboží jsou nevyzpytatelné, a co jsou dvě léta oproti času, kdy nastane věčná Tma, že.. Navíc už se připravuje druhý dlouhohrající přírůstek do diskografie, tak proč nevyužít příležitosti k seznámení se s debutem.

Tolik fakta, a co tedy nabízí CD samotné? Jak jsem napsal, ten nejklasičtější hrubozrnný death metal, tolik typický pro začátek devadesátých let, s více než evidentním ovlivněním švédskými smrt rozsévajícími božstvy, ale neštítící se brakovat i v dalších smrtonosných spolcích, jenž začátkem deváté dekády minulého století formovaly scénu na starém kontinentě. To znamená, že kdo nedá dopustit na milionkrát citovaná jména jako CARNAGE, NIHILIST, ENTMOBED, GRAVE, ale třeba i BOLT THROWER, je doma a může si mnout pařáty. Zvuk je od prvních tónů, jimž předchází nezbytné intro, nezaměnitelně chrastivý, brutální a dunivý, a nevolím silné slova, když řeknu, že je celkově ozdobou alba. Je čitelný, mocný, a nepostrádá lehce hypnotizující a špinavou atmosféru, bez které by to nebylo ono. Hudebně se nic zvláštního nevymýšlí, rychlejší pasáže jsou střídané těmi valivějšími, vše přesně podle jasně daného a známého mustru. Nad muzikou se lehce vznáší jakási černá aura, což může být dané i tím, že personálně je banda úzce spjatá s blackovými NEBIROS. Zvláštní punc albu dávají texty v rodném jazyce, které však svým obsahem taktéž nevybočují ze smrtící lajny, zkrátka death metalová klasika.

Formálně tedy vše ok, až na jedno malé „ale“.. Mám silný pocit, že ubrání hrací doby o takovou třetinu by desce neuškodilo, spíše naopak. A to podsouvá myšlenku o výživnosti obsahu alba. Je sice fajn poslouchatelné, neurazí, ale těch nápadů a nějakého oživení se zde moc netočí, a po nějaké chvíli se vše začíná slévat v jeden poněkud monotónní celek. Nevyčítám kapele nulovou invenci a absolutní nepůvodnost, mrzí mě spíše, že drive, který z nahrávky ze začátku plyne, po čase vyprchává, a závěrečné „outro“ (které mimochodem opět silně připomíná jistý levoruký debut nepohřbených švédských chrastících bohů, kteří si ho půjčili z hororu Phantasm) je vlastně tak trochu mou osobou vyhlížené a očekávané. Oddaní true maniaci to samozřejmě můžou vidět jinak, a také si bez váhání CD „Stworzony przez bogów“ už dávno pořídili nebo pořídí a rozšíří své nekonečné sbírky. Já si album budu pamatovat jako solidní materiál, který díky slušné atmosféře působí lehce nadprůměrně, a možná ho někdy opráším, což se ale dá říct i o tunách dalších stylových nahrávek..

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Cierpienie
  3. Powrócę
  4. Stworzony przez bogów
  5. Śmierć
  6. Okaleczone umysły
  7. Wyznanie
  8. Rozkoszne zło
  9. Cienie z ciemności
  10. Sabbath
  11. Nie-Wiara
  12. Deformacja ducha

Čas: 46:03

Sestava:
  • Gregor – kytara, zpěv
  • Ross Pool – kytara
  • Rob VIII – basa
  • Suchy – bicí

https://myspace.com/genitalputrefaction
https://www.facebook.com/g.putrefaction
http://gruft.prv.pl/


Zveřejněno: 21. 12. 2014
Přečteno:
3580 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář