Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SCHAMMASCH – Contradiction CD 2014, Prosthetic Records

Znáte ten pocit, když zdoláte nějakou velkou horu, vystoupáte na pořádný kopec? Najednou stojíte mezi skálami, kolem se tyčí další vrcholky a příroda připomíná nekonečný chrám. Řídký vzduch nasáváte do plic a do krve se vám vyplavuje adrenalin. Vždycky dostávám chuť na nějakou majestátní muziku a těším se pak do „základního tábora“, kde ihned zabíhám do pokoje a vyhledám si nějaké příjemné CD. SCHAMMASCH by klidně mohli být jedněmi z nich. Jejich muzika je pečlivě vystavěná, obestřená lehce temnotou, protkaná black metalem a přesto lehce jiná než ostatní. Nebál bych se říct svým způsobem i lehce avantgardní. Potkáváme zde sice prvky, již dávno zahrané a používané třeba u BEHEMOTH, TRYPTIKON, AGRYPNIE, DARK FORTRESS, SECRETS OF THE MOON, DEATHSPELL OMEGA apod., ale Švýcaři nepostrádají určitou originalitu, danou spíše přístupem (uchopením) a skoro až „novátorskými“ nápady.

Když jsem se začal o kapelu víc zajímat, hlavně díky tomu, že mi poslali na recenzi překrásné dvoj-CD, všude se psalo a hovořilo o současném klenotu „moderního“ black metalu. Musím dát samozřejmě svým „kolegům“ za pravdu. Přitom se nejedná zrovna o muziku, kterou bych sám a dobrovolně vyhledával. Nejdříve mě také zarazila neskutečně dlouhá stopáž. Přes osmdesát minut temných, mnohdy dlouhých a pomalých preludií na mě bylo opravdu moc. Jenže pak jsem si vzal s sebou tuhle desku na hory, když byl klid a dovolenkový režim, a náhle došlo ke kýženému přenosu mezi mnou a hudbou. Bývám vždy trošku ostražitý u kapel, které mají vše dohnané k dokonalosti. Někdy tím zastírají neschopnost předání emocí a produkce mnohdy vítězí nad nápady. U SCHAMMASCH tomu tak není. Byl jsem překvapen, že smečka, která přichází teprve se svým druhým albem, dokáže stvořit takové monumentální dílo.

„Contradiction“ se nedá poslouchat dnes tolik rozšířeným způsobem, kdy se vše rychle stáhne, udělá se během pěti minut názor a ihned maže nebo naopak vynáší do nebes. Je lépe přistupovat pomalu, polehounku, jako to dělávají lovci čekající na svoji kořist. Musí se nechat uzrát jako dobré víno, vychladit jako archivní lahev. Pak teprve dokážete ocenit jeho sílu. Ta je v některých skladbách ukryta hluboko, není lehké ji najít, mnohé nápady se dokonce zdají při prvních setkáních až povrchní a obyčejné. V celém kontextu pak ale krásně zapadají mezi ostatní. Nic není hráno náhodně a zmatečně, vše má své místo. Někdy třeba jen pro chvilku zklidnění před riffovou bouří. Osobně mi trošku vadí, že se málo tlačí na pilu, ale také to není nahrávka pro očistu mozkových závitů jako spíše pro odpočinek a relaxaci unavených duší.

Jak se vůbec dají hodnotit podobná alba? Vždyť to číslo dole pod recenzí je v podstatě jen mým soukromým pohledem, odrazem mých momentálních pocitů a rozpoložení. Vysoký počet u mě znamená, že mě deska nějakým způsobem uhranula, vymetla se mnou podlahu, přibila mě rezavými hřeby na kostelní vrata a nechala mnohokrát vykrvácet. Nevím, kolik z vás čtenářů dá v dnešní době muzice tolik času a uslyší to podobně jako já, ale věřte tomu, že téhle nahrávce se vyplatí dát šanci, aby si vybojovala místo u vás ve sbírce. Na CD by mělo být vyryto krvavým písmem upozornění o tom, že se musí poslouchat na dobré hi-fi soustavě, z originálního nosiče a se zataženými roletami. Někdy si připadám jako oběť dravce, kroužícího mezi vrcholky hor a čekajícího na svoji kořist. Třeba jí budete i vy, kdo ví? Vznešená, monumentální deska s temně žhnoucí atmosférou. Za moji maličkost si dovolím ji doporučit všem milovníkům mocných melodií a černých zákoutí noci.

Seznam skladeb:

CD 1

  1. Contradiction
  2. Split My Tongue
  3. Provoking Spiritual Collapse
  4. Until Our Poison Devours Us
  5. Crown

CD 2

  1. The Inner World
  2. Serpent Silence
  3. Golden Light
  4. JHWH

Čas: 84:12

Sestava:

  • C.S.R. – zpěv, kytara
  • M.A. – kytara
  • A.T. – basa
  • B.A.W. – bicí


http://schammasch.bandcamp.com/
http://www.schammasch.com/
https://www.facebook.com/SCHAMMASCH
http://prostheticrecords.com/


Zveřejněno: 13. 11. 2014
Přečteno:
3525 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář