Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

BRUTE – Pillory CD 2014, Gothoom Productions

Na zadní straně CD „Pillory“ je vyveden nápis „Crushing death metal from eastern Slovakia“, který plně vystihuje obsahovou náplň celé desky. Jestliže bývají podobná hesla mnohdy pouze reklamním sloganem, zde bych se pod něj podepsal vlastní krví. Od začátku do konce se tentokrát setkáváme  s klasickým brutálním death metalem, ale ten má svůj vlastní obličej ze stažené kůže. Nevybočuje sice z mantinelů stylu, kdysi vytvořeného třeba takovými SUFFOCATION, BRUTALITY, IMMOLATION, DYING FETUS, (staří) PESTILENCE apod., ale obsahuje v sobě obrovský kus energie. Podobných kapel - následovníků - je dneska samozřejmě obrovské množství a každý den jsou vydávána další podobná CD.

Čím jsou tedy BRUTE jiní? Osobně slyším jejich odlišnost v určité melodice, která je v tomto stylu sice mnohokrát zatracována na úkor techniky, ale tentokrát mi zní velmi „příjemně“. Samozřejmě, slovenští maniaci hrají velmi precizně, přesně, houževnatě, tvrdě, jak si to klasická brutalita v death metalu žádá. Navíc, jako bonus jsou přidávány „nosné“ a zapamatovatelné motivy, které povznášejí skladby o velký kus výše. Nejedná se tak, o dnes tolik obvyklé „předváděcí akce“ jednotlivých muzikantů, ale o kompaktní, pevně pohromadě držící desku.

Každý song má jasnou stavbu, jednou se hraje rychle jako o závod, když je ale potřeba, tak se zvolní a nechá vyniknout třeba sekavější riff (pro mě asi nejlepší skladba na albu „Fatal Bloodshed of Emperors“). Jako celek pak nepostrádá album tolik důležitou temnou atmosféru. Zde pocitově slyším určitý zmar. Je to, jako když se vám stane nějaká nespravedlnost a vy bezmocně tutláte svůj vztek. Připadáte si zahnaní do úzkých, s krysami v koutě a není úniku. Rádi byste někoho pokousali, ale není vám to dopřáno. Osobně si nejvíc užívám ty valivé chvíle, kdy si připadám, jakoby mi někdo pomalu zatloukal hřeby do dlaní. Ten kříž, na kterém visím, je hodně vysoko a samozřejmě ve správné obrácené poloze. Mému „utrpení“ přispívá velmi dobrý zvuk, který kope jako kopyta samotného rohatého (pravděpodobně Davos studio, v bookletu je uvedeno jen poděkování, stejně jako chybí sestava BRUTE). Samotnou kapitolou jsou pak bicí party, o které se postaral Jiří Zajíc (HEAVING EARTH, INGROWING). V obalu je mu děkováno a je opravdu za co. Posouvá celou nahrávku k ještě větší „šílenosti“. Skvělý výkon!

Obal je klasicky brutální, znázorňující pozůstatky po nějaké hodně krvavé hostině. Pro ne-fanoušky stylu to bude pravděpodobně hodně nechutné, pro nás, milovníky záhrobních záležitostí, vítané a tradičně pojaté. Marně jsem hledal něco, co bych celé desce vytknul a jediné na co jsem přišel je zpracování vokálů. Ty jsou samozřejmě v pořádku, jen v určitých momentech mi úplně nesedí. Dovedl bych si představit trošku větší „chlív“. To je samozřejmě jen můj subjektivní pocit, který bude spousta z vás považovat za neopodstatněný. Já to tak zkrátka v některých chvílích cítím. Nic to ale nemění na tom, že když si na stůl položím řekněme dvacet brutálních death metalových a technických alb roku 2014, zamyslím se a pak si vyberu jedno pro poslech, sáhnu právě po „Pillory“. Zkrátka, letošní nahrávka mě rozsekala na malé kousíčky a jsem při jejím poslechu vhodný jen jako přísada do mletého masa.

Pokud pak budu srovnávat s předchozím počinem „Sophisticated Atrocity“, novinka je zase o řád techničtější, temnější a víc „zlá“. BRUTE už nějakou dobu kopou nejen slovenskou první ligu. Jen doufám, že se podaří téhle kapele pořádně prorazit v mezinárodním měřítku. Cítím (slyším), že to tam je! Potenciál, nápady a energii mají rozhodně na rozdávání. A teď už mě prosím nechte, jsem pozvaný na jedny brutálně krvavé hody. Pořádají ho jedni z nejlepších slovenských členů cechu řeznického. Nože, kytary, sekery, basa, palice i bicí jsou připraveny. Můžeme si začít gurmánsky užívat. Doufám, že se všichni milovníci extrémních záležitostí v death metalu přidají. O tenhle zážitek byste rozhodně neměli přijít. Upozorňuji jen na jediné, zabírám si místo hned vedle té kostry z obalu. Vypadá totiž na velmi milou společnici. „Crushing death metal from eastern Slovakia“!

Seznam skladeb:

  1. End Up As Slaves
  2. Hiding Behind God
  3. I am Your Cross
  4. Pillory
  5. Fatal Bloodshed of Emperors
  6. Chasm
  7. Vileness
  8. Homicidal Rage
  9. The Flaming Injustice
  10. We are the Damned Race
  11. Victim of Lewdness (Version 2.)

Čas: 39:14

Sestava:

  • Steve – kytara
  • Hegrid – kytara
  • Pafo – zpěv
  • Rado – basa


FACEBOOK
http://bandzone.cz/brute
http://gothoomshop.com/sk/


Zveřejněno: 15. 10. 2014
Přečteno:
4277 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 10. 2014 07:41 napsal/a BRUTAL
BRUTAL
Zdravím pan redaktor. BRUTE sa aj mne velmi páči, teda hlavne tento album. Oproti prvému je oveľa ,oveľa lepší.