Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

QUESTION – Doomed Passages CD 2014, Chaos Records

Stoupám pomalu po dlouhých schodech, abych obětoval všem bohům. Kolem na mě pokřikují dravci posedávající na větvích stromů, dole se křižují věřící, kteří mají jen svého samojediného Krista a mé nohy se pomalu plouží k vrcholu. Mexiko. Země obrovské rozlohy, zajímavé historie a pro nás Evropany velký kus exotiky. Vždycky, když se ke mně dostane nějaká deska z podobných destinací, přemýšlím, jaké to musí být v tamních podmínkách natočit a vyslat do světa death metalovou nahrávku. Přijde mi, že si muzikanti víc váží toho, že se jim vůbec podařilo něco vydat a jsou vděčni za jakoukoliv uveřejněnou informaci o jejich kapele. Připomíná mi to situaci u nás doma před mnoha a mnoha lety. U QUESTION je to právě určitá poctivost, nadšení, „oddanost“ pro věc, která mi dnes u některých současných „zhýčkaných“ slavnějších kapel chybí. Pojďme se tedy těmto rouhačům z mexického města Querétaro podívat na jejich zkažený zub.

Kapela byla založena v roce 2010 a po jedné demonahrávce (2012) se pánové rovnou vrhli na plnohodnotnou desku. Tahle parta čtyř mladíků se rozhodla hrát ve stylu CONVULSE, DEMILICH, ADRAMELECH apod. Jejich death metal je tak velmi špinavý, nespoutaný, anti-křesťanský a krví se v něm rozhodně nešetří. V určitých momentech se dotkneme i určité temnoty, jakou umí mezi své posluchače předat třeba takoví GRAVE MIASMA, INCANTATION nebo DEAD CONGREGATION. Vzory už tedy známe, a co nám přinášejí QUESTION nového? Nabízelo by se rovnou napsat, že vlastně nic. Jenže ono to tak úplně není. Ty jemné rozdíly, nuance sice pozná jenom fanoušek stylu, ale jsou tam. QUESTION dokázali vytřískat ze svých nástrojů album, které hoří. A to přesto, že je zároveň velmi neučesané, undergroundové. Mé nadšení je způsobeno hlavně samotným přístupem kapely. Nikdo si na nic nehraje a jde se rovnou na věc. Veškeré nápady jsou ohlodány až na kost, přímo cítíte vysávaný morek.

Nejvíc nadšený jsem v momentech, kdy se hraje pomaleji, to krásně vynikne na povrch syrovost, tma a velká síla, kterou tato nahrávka obsahuje. Jednotlivé postupy sice nejsou ničím nové, převratné, ale jsou zde podávány s elegancí zkušených hrobníků. Deska v sobě obsahuje určitý náboj, jiskření, které mě dovede zaujmout po celou společně strávenou dobu. QUESTION jsou tak pro mě takovým milým překvapením. Pokud bych se někdy ocitl v Mexiku, rád bych navštívil jejich koncert. Když si k sobě přiberou ještě chřestící ZOMBIEFICATION, očekávám pořádně zabijácký set, u kterého tequilla poteče proudem. Tohle je přesně kapela do undergroundového klubu, kterou bych rád viděl naživo. Jednotlivé songy jsou velmi chorobné, klasické, starodávné. Hniloba střídá prachem zanesené riffy, vokál chrlí jeden text o životě, smrti, bídě a černé filozofii za druhým a já udiveně kroutím hlavou, tohle že má být první, začátečnické album? Vždyť co by kdejaká starší protřelá kapela dala za tu atmosféru a nadšení, které je zde cítit na každém kroku.

„Doomed Passages“ zní jako ozvěna ze starých kobek. Jednou se šeptá způsobem, jakým by to asi dělali hadi, pokud by uměli mluvit. Pak přijde náhlé vzepětí, velmi podobné zaržání nějakého splašeného koně. Cítit je velká temnota, slyšet jsou záhrobní tajemství, která vycházejí ze samé podstaty bytí a nebytí. Obřad pro obětování černým bohům může v klidu začít. Není lehký život ve stínu. Jenže existují kapely, které světlo ubíjí. Čerpají energii raději ze tmy, ze starých opuštěných katakomb a pohybují se kolem vás tiše, jako špatné svědomí. To ale platí jen do té doby, než začnou hrát. Pak se změní v kousající šelmy a nahromaděné zlo musí ven. Přenesené emoce z CD by se daly popsat jako strach, chvění, smutek, bolest, chlad, nervozita a pocit provázející přicházející smrt. QUESTION jsou pro mě obrovským překvapením a důkazem toho, že v Mexiku se začínají v undergroundu dít zajímavé věci. Takhle nějak by se mělo obětovat death metalovým bohům. Skvěle! Devilish album!

Seznam skladeb:

  1. Mournful Stench
  2. Nefarious Conclusion
  3. Grey Sorrow
  4. Through the Vacuous River
  5. Universal Path of Disgrace
  6. Devoured from Within
  7. Sea of Black
  8. ...Bitter Gleam of Inexistence
  9. Departure


Čas: 49:00

Sestava:

  • Marco - zpěv
  • Roy - kytara
  • Héctor - basa
  • Iván - bicí


https://www.facebook.com/QuestionMX
http://qroquestion.bandcamp.com/
http://www.reverbnation.com/questiondead
http://www.chaos-records.com/


Zveřejněno: 28. 08. 2014
Přečteno:
3527 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 08. 2014 06:28 napsal/a Asphyx
.....
Děkuji. Ono je to se mnou tak, že já vlastně žádný \"kritik\" nejsem. Já to beru tak, že si CD pustím, nechám ho na sebe nějakou dobu působit a pak napíšu, co si myslím, své pocity, to co se mnou deska dělala:)) V dnešní době si stejně názor udělá každý sám a bodové hodnocení je v podstatě velký nesmysl. Ale jsem rád, že si to také někdo přečte, i když třeba nesouhlasí...:))) Question asi určitě neprorazí (i když kdo ví, cesty Páně bývají nevyzpytatelné), ale mě se u nich líbí ta upřímnost, energie, kterou do toho dávají...a to u mě znamená víc, než perfektní hráčské umění.....ale jak píšeš, každý to slyšíme jinak:))) Co se týká povídek...nějaké pokusy už samozřejmě byly, ale myslím si, že jsem na to ještě mladý máslo (i když zase ne tolik), psát by měli lidi se zkušenostmi, někdo, kdo může něco předat....:))) Každopádně díky za to, že ty moje příběhy o CD taky někdo čte:))
28. 08. 2014 22:32 napsal/a pekop
recenze
Máš skvělou slovní zásobu, představivost, některé pasáže jsou doslova skvost( Cítit je velká temnota, slyšet jsou záhrobní tajemství, která vycházejí ze samé podstaty bytí a nebytí ). Prostě recenze je napsaná dokonale, četl jsem to asi 5krát za sebou. Question je průměrná kapela, v dnešní době bez šance prorazit. Ničím mě nezaujala, ale je to můj názor, ostatní to můžou vidět ( spiš slyšet ) úplně jinak. Recenze 10, cd za 5. Co takhle napsat povídku.....