Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

BLOOD MORTIZED – The Demon, The Angel, The Disease CD 2013, Chaos Records

„Padá na mě těžká nálož melancholie. Moje záda pukají pod tunami hnusu a špíny tohoto světa. Zahlcen informacemi a křikem nevinných se pokouším marně sundat pouta ukovaná z nářku, zla a nenávisti. Nohy, ztěžklé a lepící se do bahna, se marně pokouší přidat více do kroku. Klouby praskají vlezlým mrazem. Umírám? Já už vám ani nevím. Jsem tolik vyčerpán a osamocen v davu, že nevím, co je pravda a co lež“.

Ano, takové mám pocity z nové desky BLOOD MORTIZED. Před očima se mi míhají obrazy otroků táhnoucích lodě proti proudu. Burlaci na Volze. Někdy je to zvláštní, co z nás dovede muzika vyloudit za představy. Přitom tihle zkušení Švédové zpívají spíše o zombie, nemrtvých a hororovými tématy se to u nich jen hemží. Možná k tomu přispívá chladivý chřestivý švédský death metal, který tahle smečka hraje. Nevím, ale co je mi nad zčernalé slunce jasné, je to, že „The Demon, The Angle, The Disease“ ve mně probouzí nostalgii.

Hlavním kormidelníkem, který určuje směr, kam se tito Seveřané vydají, je Anders Biazzi (také dříve AMON AMARTH, JUST BEFORE DAWN). Ten si pozval kolegy Gustava Myrina (také JUST BEFORE DAWN) a hlavně velmi „příjemného“ vokalistu Mattiase Parkkila (BIRCH MOUNTAIN, MALFEITOR). Bicí jim nabouchal ve studiu nikdo jiný než Brynjar Helgetun (CRYPTICUS, MEGASCAVENGER, RIBSPREADER aj.). Zkrátka, severská death metalová šlechta se zase jednou sešla pod taktovkou zkušeného matadora a ten složil skoro 54 minut utrpení, zimy, smutku a zla. Nejedná se tentokrát o žádnou špínu, dokonce se občas přiblížíme i k melodickému death metalu, jako ho hráli jeho slavní protagonisté v jeho začátcích. Vše tak velmi dobře a „příjemně“ spěje od začátku ke konci. Není příliš čas na nějaké zbytečnosti, ale nechybí ani „vznešenější“, vzletné motivy. Z obalu vám posílá jedna zombie nezbytné „fuck off“. Nakreslil ji Benny Moberg a její vyděšený výraz mluví za vše. Určitě si ji budete pamatovat.

Se zvukem si pohrál Linus Nirbrant a abych pravdu řekl, tak pro „zamyšlené“ chvíle neznám nic lepšího. Vše je čisté a průhledné. Krásně to „seversky“ chladí a mně nezbývá nic jiného než chválit. Když se do toho pánové pak pořádně opřou, nechybí potřebný náboj, který je schopen ze mě vykřesat poslední zbytky sil. Jestli máte chuť na něco morbidnějšího, nezapomeňte kouknout na klip ke skladbě „Bastard“. Myslím, že se opravdu povedl (smích). A věřte tomu, že zombie stejně nakonec neutečete. Pokud totiž máte rádi švédský death metal v jeho „poklidnější“ podobě, je pro vás tahle deska vlastně takovou milou povinností. Ono je velice příjemné poslouchat zase jednou něco, co si na nic nehraje, sází spíše na skladbu jako takovou a nepokouší se o nějaké zbytečné exhibice. Dokonce si dovolím tvrdit, že nahrávka by se mohla líbit i trošku „drsnějším“ příznivcům heavy, doom metalu a ostatních „klidnějších“ stylů.

Třetí deska BLOOD MORTIZED se rozhodně povedla. Možná je oproti předchozí „The Key to a Black Heart“ klidnější, smutnější a přijde mi i více propracovanější. Pro sebe jsem si na ní nalezl snad ještě více nápadů a motivů, které si budu dozajista dlouho pamatovat. Zvláště při procházkách ve větru po horách, při dlouhých pohledech do dálky, při „neopodstatněném smutku“, který na nás občas náhle padá, při bezesných nocích, při toulkách královstvím fantazie propadám téhle muzice zcela a bez jakýchkoliv zábran. Zapínám play a jsem náhle „zase tím otrokem z dávných dob. Kolem mě sviští biče a já jsem vděčný za každý jen malý záblesk slunce. Sám sebe se ptám, kolikrát ještě umřu a kolikrát se narodím. Svědomí mi nedovolí spát, ale muzika znějící okolo mě má už dávno své jméno – BLOOD MORTIZED“. Skvělá deska plná utrpení a těch nejtemnějších démonů lidské mysli!

Seznam skladeb:

  1. Bastard
  2. In The Black Flames Of Desolation
  3. My Soul Your Flesh
  4. I Am The Dead
  5. Master Of Pain
  6. Dystophoria
  7. Blessed Are The Dead
  8. Bloddrenched Stones
  9. Noiceterror 08
  10. Barbarian Lust
  11. The Demon, The Angel, The Disease
  12. I Leave With Hate

Čas: 53:40

Sestava:

  • Mattias Parkkila  – zpěv
  • Anders Biazzi – kytara, basa
  • Gustav Myrin – kytara, basa
  • Brynjar Helgetun – bicí


https://www.facebook.com/BloodMortized
www.myspace.com/bloodmortized
http://www.youtube.com/BloodMortized
http://www.chaos-records.com/


Zveřejněno: 20. 05. 2014
Přečteno:
3588 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář