F.O.B. - Outside The Palace Walls

GRAND MAGUS – Triumph and Power CD 2014, Nuclear Blast Records

Když jsem před lety zavítal na plzeňský Metalfest, stál jsem před koncertem GRAND MAGUS kousek od pódia. Najednou se přede mnou zjevil vousatý Janne „JB“ Christoffersson a něco na mě zuřivě gestikuloval. Ukázal jsem na něj paroháče a zavrtěl hlavou, že nerozumím. Tenkrát odehráli pánové krásně studený doom/heavy koncert, který mě v tom šíleném horku pěkně ochladil. Vše mělo dohru po jejich setu, kdy jsem stál ve frontě na pivo. Najednou ke mně přiběhl opět Janne a začal mě plácat po ramenou. Slovo dalo slovo, já mu doporučil místní plzeňské a z něj nakonec vylezlo, že chtěl vědět, kde jsem sehnal to tričko, co jsem měl na sobě. Povídali jsme si docela dlouho a já mu prozradil, že mi ten krásný kousek oblečení od slavných BOLT THROWER (z kterého jsem záhy „vyrostl“) sehnal kamarád v Británii na koncertě. Mám tedy k téhle smečce poměrně „osobní“ vztah. To mi ale nebrání v tom, některá alba v jejich historii zavrhnout a jiná si oblíbit. A jak je na tom novinka?

Rovnou říkám na rovinu, že letošní album považuji za takovou jejich klasiku. Na to, že máme co dělat už se sedmou deskou, nejedná se rozhodně o žádné překvapení. Pamatuji si, že první desky jsem točil neustále dokola, jenže to jsem měl zrovna své doom/heavy období (smích). Bylo to tenkrát takové milé zpestření k mým nářezovým deskám. Vždy jsem oceňoval hlavně vokály a obzvláště krásně vygradované refrény. Jinak se samozřejmě pořád pohybujeme v příjemně nastaveném prostředí, které už kdysi vytvořili RAINBOW, BLACK SABBATH, MANOWAR, JUDAS PRIEST a jim podobní. Najdeme zde veškerá dostupná heavy metalová klišé. Vadí to ale někomu? Myslím, že cílová skupina posluchačů dávno na tuhle hru přistoupila a je to v podstatě to samé jako právě probíhající retro vlna thrashe apod. Tady bych neměl námitek, osobně tyhle výlety do minulosti vítám. Jen musí být provedeny se vkusem a grácií. A to zde samozřejmě nalezneme (jinak bych se o této desce ani nezmiňoval). Zkrátka, opět povstali heavy metaloví hrdinové z dávných dob rozhodnuti bojovat za svá kdysi těžce vybudovaná práva.

Můžete se potěšit jak s pomalejšími, citlivými chvilkami, tak epicky vystavěnými „drsnými“ pasážemi, při kterých by i bájný Thor pořádně praštil svým kladivem a rozpoutal velmi podobnou bouři. Vše mi přijde ale takové standardní, někdy možná až moc obyčejné a pro poslech musím mít vyloženě chuť na tento styl muziky. Pokud byste mi ale dali nůž na krk a chtěli po mně, abych z hlavy vysypal minimálně deset heavy spolků, které bych rád v dnešní době poslouchal, GRAND MAGUS by byli rozhodně mezi nimi. Osmdesátá léta a texty plné bájí, mytologie a hrdinných válečníků zde opět ožívají a je jen na vás, zda nad tím mávnete znuděně rukou, nebo si vše náležitě užijete. Pro mě mají jednotlivé (ne všechny) skladby, i přes svoji starobu, určité kouzlo a náboj, který mě dokáže přitáhnout vždy znovu k přehrávači. Tohle je přesně ten typ muziky pro maniaky, kteří spí už spousty let v křiváku a na jejich tričkách se mění dokola nápisy kapel, kdysi určujících heavy metalový směr. K tomu je nutné samozřejmě připočíst určitý doomový chlad, kterým jsou GRAND MAGUS dnes již proslulí a je jejich jasným poznávacím znamením.

Líbí se mi, že GRAND MAGUS jen „nekopírují“ slavné předky a dodávají své muzice vlastní obličej. Zajímavé jsou aranže jednotlivých skladeb, musím upozornit i na příjemný cover od pana Anthony Robertse (jinak kytarista BROKEN BONES a DISCHARGE). Není moc co dál řešit. Tohle je přesně ten typ desky, které buď propadnete, nebo půjde zcela mimo vás. Osobně jsem si na ní našel pár vyloženě hitových věcí, ale i několik chvilek, které bych s chutí vystřihl (nebo spíše upravil). Jako celek se mi ale album líbí a poslech jsem si užíval. Drsnější heavy metalový pozdrav ze švédského Stockholmu. A teď už mě prosím nechte chvilku být, odcházím na sever. Přeji příjemné chladivé sny. Poctivá nahrávka.

Seznam skladeb:

  1. On Hooves Of Gold
  2. Steel Versus Steel
  3. Fight
  4. Triumph And Power
  5. Dominator
  6. Arv
  7. Holmgång
  8. The Naked And The Dead
  9. Ymer
  10. The Hammer Will Bite


Čas: 42:26


Sestava:

  • Janne "JB" Christoffersson – zpěv, kytara
  • Fox – basa
  • Ludwig "Ludde" Witt – bicí


https://www.facebook.com/grandmagusofficial
http://www.grandmagus.com/
http://www.last.fm/music/Grand+Magus
http://www.nuclearblast.de/de/


Zveřejněno: 27. 03. 2014
Přečteno:
3280 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 03. 2014 18:05 napsal/a Peťan
Novinka
Nějak mi uteklo že GM vydávaj album... určitě ho zkusím. Kvalitní kapela, hlavně ten hard rockový vliv Sabbathů a dalších....