Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

TRAGODIA – Mythmaker CD 2013, Kolony Records

Drak s velkou otevřenou tlamou plnou špičatých zubů ve dvou řadách, který spolkne všechno, co mu jen na chvíli zkříží cestu, aby svou potravu nejprve vstřebal a pak světu ukázal, že hudba nemusí být nutně jednoduchá jen proto, aby byla chytlavá a krásná. Právě tohle zvíře s mnoha kostnatými výrůstky, ale stále ladným a aerodynamickým tělem plující v nekonečném oceánu motivů, tónů a melodií, je italská TRAGODIA. Kapela vznikla v roce 1996 a od té doby až do dnešních dnů úspěšně brázdí vody progresivního hudebního žánru. Jejich poslední počin je nazvaný „Mythmaker“ a jde o nesmírně zajímavé dílko, které si pánové nechali zmixovat ve vyhlášeném studiu UE Nastasi, kde točili například PARADISE LOST, GOIRA, nebo třeba LAMB OF GOD. Navíc pro Evropu bylo vylisováno 1000 kopií zabalených do moc hezkého digipacku, ve kterém nechybí ani knížečka s kompletními texty a fotkami muzikantů.

Skladby na tomto nosiči jsou procházkou po italských památkách se všemi jejich krásami i neduhy. Zpěv Luca Meloniho je naprosto sebejistý a tím pádem i přesvědčivý, jako Vatikán se svojí vírou. Jenže stejně tak, jako Vatikán není bez poskvrny, tak i Lucův hlas má jednu nečistotu a tou je přesně ten pravý rockový drive, díky němuž se zpěv naprosto hodí do hudby, kterou se kapela prezentuje. Především je tento fakt slyšitelný ve druhém kousku s názvem „The Oracle And The Muse“, ve kterém je zakódováno hned několik jeho poloh. Oproti tomu pátý štych s počátečním kytarovým motivem jako od starých heavy harcovníků je procházkou po večerních Benátkách. Svou atmosférou evokuje zasněné písně gondoliérů plujících nesčetnými kanály dále do tmy. Devátá skladba nesoucí stejný název jako celá deska, tedy „Mythmaker“, je asi ze všech ostatních, kromě poslední „Downfall Of The Ancients“, nejprogresivnějším kouskem na celém albu. O této skladbě by se dalo napsat, že ukazuje Itálii přesně tak, jak vypadá. Špinavá mořská voda v přístavech a docích se snoubí s čistým alpským sněhem, zatímco města plná smogu a prachu vyvažují sakrální stavby skýtající útočiště plné ticha a posvátné atmosféry. Jinými slovy se dá napsat, že i přes náročnost hry všech muzikantů skladba nepostrádá rytmy a harmonie, díky kterým se celá píseň zdá naprosto hladkým a skvěle poslouchatelným kouskem. Poslední již vzpomínaný zásek v podobě „Downfall Of The Ancients“ je bonusovým trackem a proto je naprosto jiný, než zbytek alba. V případě tohoto songu se jedná spíš o surovější verzi bez veškerých příkras. Stejně jako v této zemi od obchodníků s rybami jde i z této skladby slyšet jistá naléhavost a touha.

Ony kompletně všechny songy nesou odkaz italské elegance a smyslu pro detail. Často se přistihnu, jak se vší pozorností poslouchám všudypřítomné trylky, kterými jsou části skladeb doslova protkány. Na co nesmím zapomenout, je skvělá kytarová hra, nesoucí posluchače od rocku, přes heavy metal až po thrash s nesčetnými sóly. Sóly majícími hlavu i patu a začínajícími přesně tam, kde to skladba potřebuje.

Možná se mnohým může zdát hudba TRAGODIE napoprvé trošku nepřístupná kvůli nestandardnímu zvuku, ale věřte, že po pár posleších se do nálad skladeb a veškerých melodií, sól a rytmiky doslova zamilujete. Když už jsem vzpomněl zvuk nahrávky, tak ten je naprosto čistý a precizní. Atmosférické bicí udávají rytmiku zastřeným kytarám položeným někde ve středových pásmech a to posouvá nahrávku někam do úplně jiných sfér, než je v dnešní době běžné. Nutno ale dodat, že i přes tento nezvyklý mix je vše naprosto s přehledem slyšet a nic se pod ničím neztrácí.

Ze začátku jsem chtěl dát sedm bodů, protože mi to celé přišlo sice pěkné, ale divné. Dnes, po měsíci poslechu, nemám problém dát osm. Už jen proto, že se občas v noci vzbudím a v hlavě mi hraje melodie právě z tohoto CD. Možná bych i přidal, kdybych psal tuto recenzi později, neboť s každým dalším poslechem je mi tato nahrávka blíž a blíž.

Seznam skladeb:

  1. A Cry Among the Stars
  2. The Oracle and the Muse
  3. A Temple in Time
  4. Wisdom in the Meadows of Sorrow
  5. Tidal Waves of Greatness
  6. Once in Arcadia
  7. The Stone and the Idol
  8. Born Under Niobe
  9. Mythmaker
  10. The Weeping Rock of Seriphus

Čas: 46:56

Sestava:
  • Luca Melon - zpěv
  • Francesoco Lupi - kytara, klávesy
  • Riccardo Tonoli - kytara
  • Luca Paderno - baskytara
  • Daniele Valseriati - bicí

https://www.facebook.com/tragodia
https://www.twitter.com/tragodiaband
https://www.youtube.com/tragodiaofficial

Zveřejněno: 19. 02. 2014
Přečteno:
3568 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář