ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PARALYTIC – Sadistic Intention CD 2011, vlastní náklad

Nestává se mi příliš často, aby mi chodily na recenzi CD kapel z Litvy a abych pravdu řekl, tak moc death metalových smeček z této země neznám. PARALYTIC se snaží hrát „klasický“ death metal s pořádnou porcí techniky. Bohužel nevím, jak jsou na tom tihle vyznavači temnoty dnes, protože zaslané album je z roku 2011 a jak známo, několik let bývá pro mnohé kapely zcela zásadními. Oprostěme se tedy od okolních informací (stejně jich moc sehnat nelze) a věnujme se jen zaslané desce. Ta začíná krátkým nihilistickým intrem. V něm se pravděpodobně ozývají tóny a ozvěny utrpení znějící z nějaké opuštěné továrny (alespoň tak na mě tyto „pazvuky“ působí). Následuje několik songů nesoucích se na vlně starých dobrých DECAPITATED, CANNIBAL CORPSE a možná snad MORBID ANGEL. Kapela k těmto vlivům přidává ještě kousek techničtějších propracovanějších momentů. Není to ale nic, co by mě nějakým způsobem ihned zvedlo ze židle. Už od začátku je vše takové nemastné neslané a nemá to žádný drive.

Všechny songy plynou ve velice podobném tempu. Výraznější se zdá být baskytara, ale ani ta bohužel nezachrání celkovou monotónnost. PARALYTIC mohou s klidem předskakovat výše jmenovaným slavnějším kolegům kupříkladu na nějakém festivalu, ale na to, aby si jich všimla „širší death metalová obec“ je potřeba ještě na několika věcech zapracovat. Třeba takový zvuk mi přijde slušně řečeno podivný. Nevím, jestli to bylo způsobeno možnostmi nahrávacího studia, nebo jen lajdáctvím zvukového mistra, ale nahrávka mi přijde nevýrazná, jakoby si pánové nevěděli rady, co si počít. Nevím, jestli se dá o zvuku mluvit, jako o „mdlém“, ale třeba kytary mi přijdou velmi utopené. Když už jsme u tohoto nástroje, nějak nechápu, proč kapela uvádí na bookletu kytaristy dva. O jednom není na desce ani potuchy. Možná se někde skrývá, nevím, ale když už se rozhodnu, že budu hrát technicky pojatý death metal, tak bych doporučil příště vše lépe „propracovat“.

Zpěvák v některých polohách trošku připomíná Glena Bentona z DEICIDE. To by mi zase tolik nevadilo. Horší je, že nebýt občas druhého „skřehotavého“ vloženého hlasu, asi bych ani nepoznal, jaký song že to zrovna vokalista zpívá. Jeho projev je velmi monotónní, víceméně jen odříkává anglický text. Bohužel zde bych jako nevýhodu viděl i to, že je mu vcelku rozumět. Jeho angličtina není zrovna z nejlepších a i když někdy bývá „místní dialekt“ u kapel chtěný a obdivovaný, zde tomu tak není. V některých polohách mě dokonce trošku tahá za uši. Na celé desce se tak najde sice pár zajímavých a neotřelých nápadů, ale to je zkrátka málo a nedokáže mě to vytrhnout z letargie, ve které jsem se díky poslechu „Sadistic Intention“ nejednou ocitl. Zajímavý je obal, na kterém je jakási černobílá fotka s několika chlapci, z nichž jeden míří na druhého pistolí. Nějak se mi nepodařilo vypátrat, odkud tento motiv pochází, každopádně nepostrádá svoje „kouzlo“.

Pokoušel jsem se narvat do hlavy desku PARALYTIC „Sadistic Intention“ horem dolem, ale bohužel se mi to nepodařilo. Musím sice ocenit nadšení, s jakým se tihle šílenci opírají do svých nástrojů, přijde mi, že stojí na jakémsi rozcestí a neví, jak se rozhodnout. Budeme hrát co nejvíce technicky? Nebo se do toho položíme hezky „postaru“? Moc nevím, jestli se tahle ochutnávka z litevské death metalové kuchyně někde „uchytí“. Pro mě se jedná jen o obyčejný (ano, to je to správné slovo) smrtící kov, který mlátí dneska kluci z kdejaké místní kapely. Budu ale hodný, protože jakýsi potenciál v některých momentech z PARALYTIC přesto cítím a posílám do Litvy pět plnotučných bodů!

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Misantropy
  3. Delighted by the Suffering
  4. No Reason to Exist
  5. Anthem of the Fallen
  6. Sadistic Intention


Čas: 23:47


Sestava:

  • Mantas – zpěv
  • Simonas – kytara
  • Jokubas – kytara
  • Dziugas – bicí
  • Rimantas – basa


https://www.facebook.com/paralyticlt
http://www.myspace.com/paralyticlt


Zveřejněno: 11. 02. 2014
Přečteno:
3348 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář