Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LEGION OF THE DAMNED – Ravenous Plague CD 2013, Napalm Records

Jednou o půlnoci, maje horečku a rozjímaje
nad divnými svazky vědy prastaré a záslužné –
když jsem klímal v polospaní, ozvalo se znenadání
velmi jemné zaťukání na dveře – a pak už ne.
Je to návštěva, či zdání, bylo to tak nezvučné –
jednou jen a pak už ne.
(Allan Edgar Poe)

Tentokrát jsem si dovolil citovat mého oblíbeného mistra pera a jeho slavnou báseň Havran. Možná se ptáte proč, ale vše vám určitě hned dojde, jakmile poprvé uvidíte nádherný obal (Wes Benscoter) této desky. Na ten jsem koukal opravdu velmi dlouho a jsem moc zvědavý, která kapela ho letos překoná. Seděl jsem a na okamžik se mi dokonce zdálo, že za okny konečně začala zima. Chvílemi jsem měl pocit, že na větvi staré borovice u nás před domem opravdu sedí nějaký pták, který mě sleduje. Z muziky, z toho thrashe chvílemi se blížícímu až k death metalu, jsem měl poměrně obavy. Předchozí desky byly na mě chvílemi až příliš monotónní a abych pravdu řekl, moc se u mě v přehrávači neohřály. Na novince mi ale přijde, že si tahle nizozemská smečka vzala časté výtky kritiků k srdci a snažila se nahrát pořádně drsné, ale i co nejpestřejší album.

A jak se jim to povedlo? Já jsem vcelku spokojen. Na „Ravenous Plague“ se najdou skvělé, energické kousky, které svoji sílu ukáží pravděpodobně nejvíce na živých vystoupeních, ale samozřejmě také pár momentů, které bych s chutí z nahrávky vypustil. Chybí mi trošku taková ta pověstná „thrashová špinavost“, kterou mám na jiných kapelách tolik rád. LEGION OF THE DAMNED se dostali svojí pílí a skoro nepřetržitým koncertováním do povědomí většiny dnešních metalových posluchačů. Z předkapely, která hrávala na festivalech ve dvě odpoledne za světla, se stala „dospělá“ a dnes se nebojím říct i „slavná“ kapela. A to i přesto, že neustále platí to, že jejich skladby od sebe dovedou mnohokrát odlišit jen skalní fanoušci, kteří mají pro ty „malé“ nuance samozřejmě větší cit.

„Ravenous Plague“ je ale (na LEGION OF THE DAMNED) poměrně pestrým a propracovaným albem. Osobně jsem se nechal tím tlakem nakonec opět strhnout, i když samozřejmě uznávám a plně akceptuji názor, že to „jsou zase jen další LEGION OF THE DAMNED a ti přece hrají pořád stejně“. Velmi dobře se poslouchá hlas pana Maurice Swinkelse, který na sobě na novince opravdu zapracoval. Mimo jeho dnes již „klasického thrashového odříkávání“ se dočkáme i jiných, zajímavějších poloh, které jsem u tohoto pěvce dříve nezaznamenal (v některých chvílích je velmi podobný Mille Petrozzovi z KREATOR nebo Schmierovi z DESTRUCTION). Dobrou práci odvedla i kytarově basová sekce, která si dala opravdu záležet a řezající motivy jsou mnohdy opepřeny zajímavými vyhrávkami. Hlavní deviza, „opakující se monotónní riffy - vypalovačky“, ale nadále zůstává a je jasným poznávacím znamením kapely. A já tu energii zkrátka z CD zase cítím. 

Pokud bych měl muziku (a novou desku) LEGION OF THE DAMNED nějak blíže charakterizovat, tak mi přijde jako takové nenásilné propojení bay area thrashe a německé větve tohoto stylu, také zvané teutonic thrash. Najdeme zde jak řezající „sypačky“ vhodné pro příjemný mosh pit a vyčištění nejskrytějších mozkových závitů, tak melodické chvilky (těch je samozřejmě méně), které vás dovedou vytrhnout z nepřetržitého headbangingu. Možná ubylo od minule trošku deathových prvků, což mě osobně poměrně mrzí, ale to je asi tak všechno, co s tím mohu dělat (smích). Každopádně těch tři čtvrtě hodiny uteče vždy jako voda a já jsem se tentokrát nenudil ani chvilku.

Poměrně mě zarazily do nebes chválící recenze na některých zahraničních webech, ale za sebe musím přiznat, že jsem si nakonec k „Ravenous Plague“ také cestu postupně našel. Pokaždé, když usedl na okoralou větev u našeho okna krkavec (já vím, že to není havran, ale beru, co je), síla LEGION OF THE DAMNED přidala na intenzitě. Jejich texty o válce, zlu a smrti krásně doplňovala muzika plná šílené energie. Chybí mi sice více té špíny, ale zase oceňuji parádní produkci (Andy Classen).

LEGION OF THE DAMNED nahráli silné, drsné, energické album, na kterém se posunuli zase o kousek výš. Není to sice ještě na žádné blahořečení, ale jsou na velmi dobré cestě. Já jsem spokojen a už teď vím, že u mě deska pravděpodobně ještě časem poroste. Nizozemský thrashový buldozer v plné síle!

Seznam skladeb:

  1. The Apocalyptic Surge
  2. Howling for Armageddon
  3. Black Baron
  4. Mountain Wolves Under a Crescent Moon
  5. Ravenous Abominations
  6. Doom Priest
  7. Summon all Hate
  8. Morbid Death
  9. Bury Me in a Nameless Grave
  10. Armalite Assassin
  11. Strike of the Apocalypse


Čas: 45:01

Sestava:

  • Maurice Swinkels - zpěv
  • Twan van Geel - kytara
  • Harold Gielen - basa
  • Erik Fleuren - bicí


https://www.facebook.com/LOTDOfficial
http://www.legionofthedamned.net/
http://www.napalmrecords.com/


Zveřejněno: 26. 01. 2014
Přečteno:
3507 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 01. 2014 21:20 napsal/a Míra
souhlas s Asphyxem
Já jsem od nové desky LOTD nic nečekal a ani nechtěl nic nového. Jedou si svojí a neuhnou. Je pravda, že s poslední deskou to už nemá ten pořádný drajv jako Sons of the Jackal, ale já se bavil. Na jeden až dva poslechy dobré. Na koncertě to pak je zase masakr. Za mě taky 7!
27. 01. 2014 23:48 napsal/a Demonick
nudaaaaaaaaaa
KUBAJZ: vypočuj si posledny a predposledny Warbringer a vypočuj si posledny a predposledny LOTD. Tomu sa hovorí progress :)
27. 01. 2014 19:29 napsal/a KubaAjz
legionáři
Tak to teď poslouchám a jsem maxinálně skojen. Já bych dal klidně 8/10. A že na desce není nic nového ani objevného? Poslouchá snad někdo thrash aby si poslechl něco objevného? V roce 84 možná jo, ale dneska? Já mám rád své jisté a jsem s touto nahrávkou velmi spokojen!
27. 01. 2014 15:22 napsal/a KubaAjz
tolik
tolik negativních komentářů? to si to budu muset konečně poslechnout, tuším že by se mi to mohlo líbit...
26. 01. 2014 21:36 napsal/a Luma
no
nevím, co si o posledních dvou plackách myslet. Dříve to byla jiná řezba. Dneska mi příjde, že se pánové vydali do vod, které je krapet studí a neví, kterým směrem plavat. Pomalu nad nimi stejně jako nad KATAKLYSM lámu hůl. Ale uvidíme co bude příště :D