Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
TELEPATIE VI

SKLEPMASTER – Accursed Through Eternity CD 2013, Pařát Magazine and Productions

K severní Moravě těžká lopota odvěký patří. Hlavním oborem na Ostravsku je neustále těžba uhlí (v dnešní době již skomírající). Součástí těžby je mnoho oborů jako např. slévárenství nebo koksárenství. Tyto obory jsou nedílnou součástí výroby surových kovů čili metalurgie... a tím pádem těžká dřina se zpracováním kovů dala podnět ke vzniku ryze zvučnému oboru zvaného heavy metal. Tento obor má také už pár let za sebou, ale v každém případě se objevují pořád nějaké nové součásti a styly, anebo aspoň další následovníci zakladatelů tohoto oboru. Na Prajzské od roku 2007 působí kapela jménem SKLEPMASTER. Za sebou zanechala demo „A Taste Of Demonology" (2009), EP „The Unforgiven Sin" (2011) a koncertní DVD „The Great Apocalypse" (2012). Dva roky po studiovém koncepčním albu pod Herdronovým Pařátem vydává debut nesoucí název „Accursed Through Eternity".

Příběh na albu „Accursed Through Eternity" je rozdělen na dvě, respektive tři části. První část je dětství a dospívání (kazatelova víra) a počátky přemítání o jiném osudu, o tom, že smrt nemůže ukončit naší existenci. Stát se nesmrtelným, bohové přece žijí věčně. Jsem vědec a budu první svého druhu, jedinou jistotou je však smrt. Druhá část je rozdělena na dvě epizody. První je samotné přetvoření v humanoida - cyborga. Poslední část je o tom, že stejně nevyhrál, má lidské myšlenky a nemůže nic. Je v začarovaném kruhu, je proklet až na věky.

Interesantní kytarové, trochu tajemné intro otevírá příběh Benjamina Foreshadowa. Úvodní přednes v „Preacher´s Faith" je práce Scythera, jehož hlas, s příjemným dokreslením hudby, mému uchu velmi lahodí. Jakýkoliv Ondřejův přednes na albu kvituji s povděkem a to myslím i šepot, který se objevuje v několika skladbách. Rozjezd je ve znamení melodického „klidného" švédského death metalu. „Omen" je ostřejší skladba s řezavým thrashovým riffem. Kytarové vyhrávky, pěkná práce bicmena, zakončení obstarává basa. Skladba par excellence. Opět odlehčené tóny, přesně tak, aby se hudba hodila o přemyšlení věčného žití. Takové jsou skladby „Metastasis" a „Miror". Závěrečná skladba prvního dějství má kouzelný kytarový úvodní motiv (který se ještě objeví na chvíli v půli a hlavně opět na konci skladby), jenž dlouho vězí v hlavě. „Miror" je o něco hutnější než předchozí skladba.

Než zabrousíme do druhé části příběhu, tak něco ke zpěvu. Pár slov o vokálu jsem již napsal výše. Zpěv - growl v pomalejších skladbách je OK, ale v hutných death metalových náložích mně připadá málo razantní, jakoby ztrácel na síle. Je upozaděný a zvuková bariéra zpěv zazdívá.

Kytarovo-klávesové intro s elektrokardiografem. Ukončení života. Samplovaný, skotačivý cyborg rytmus. Nový život, to je „Path to Enlightenment". Vítězný až škodolibí smích a mohutnost skladby thrashové pily s deathovou hradbou ukazuje vítězství a sílu přeměny v cyborga. Já („The First of its Kind") jsem ten první, nesmrtelný, já mám ocelové svaly a vařící olej místo krve. Intermezzo, ďábelský smích, zřejmě to není tak, jak jsme si představovali. „Duel of Fates" je opět klasický šlapavý death metal protkaný melodickou linkou se samply. Klasický death metal (úsměv). Spíše mi to dost připomnělo nějaký únik do power metalových vod... HAMMERFALL říznutý se SONIC SYNDICATE. U poslední skladby „Empty Inside" zůstaneme na podobné vlně, skončí deathový vokál, zpěvy jsou metalcorově rozhádané, protože nevíme, co vlastně bude dál... Svět je krutý. Instrumentálka, s částí podobnou Malaguene.

Na úplný závěr je zde „Amorphstasis", zremixovaná skladba „Metastasis", která je příjemným zakončením. První půle alba je spíše tvrdší, ne nepodobná AMON AMARTH, druhá část je pestřejší a taková odlehčená. Líbí se mi zvuk. Tak jen doplním, že se  mixovalo a mastrovalo v polském studiu Hertz, které je určitě zárukou kvality, o čemž svědčí jména jako VADER, BEHEMOTH, HATE nebo i TORTHARRY. Skoro žádné výhrady, jen mě mrzí již zmiňovaný vokál.

Cover obalu znázorňuje šíleného vědce, později humanoida, od Jaromíra „Deathera“ Bezruče. Obrázek ve mně vyvolává smíšené pocity, fifty-fifty, líbí-nelíbí. Předešlé obálky alb hříchu a apokalypsy se mi líbily o mnoho víc. Jinak komplet foto a booklet je perfektní práce a obsahuje přesně to, co má. Zajímavé fotky, texty, povinný kredit. U každé fotky zvlášť poděkování. Taktéž promo fotky, co má kapela od Mr. Deathera na svých webových stránkách, jsou pěkné. Zátiší s lebkou jsem si okamžitě dal na plochu svého notebooku (úsměv). Sic to nesouvisí až tak s nahrávkou, ale je to dobrá vizitka, SKLEPMASTER má pěkné webové stránky.

Seznam skladeb:
  • Story of Benjamin Foreshadow
  1. Consecration (intro)
  2. Preacher's faith
  3. Omen
  4. Metastasis
  5. Mirror
  6. Extraction (instrumental intermezzo)
  • Story of B4
  1. Paith to enlightenment
  2. The first of its kind
  3. Fatal Collapse (instrumental intermezzo)
  4. Duel of Fates
  5. Empty Inside
  6. Accidia Aeterna (outro)
  • Bonus
  1. Amorphstasis (Metastasis – Remix by Amorph)

Čas: 44:31

Sestava:
  • Ondřej "Scyther" Šebestík – kytary, syntezátory, zpěv
  • Roman "Vader" Hafera – kytary, syntezátory
  • Pavel "HellThrone" Prokop – baskytara
  • Otakar "Oťas" Sekl – bicí

http://www.sklepmaster.cz/
https://www.facebook.com/sklepmaster

www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 23. 01. 2014
Přečteno:
3575 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář