Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

TYRANT GOATGALDRAKONA – Horns in the Dark CD 2013, Metalhit.com

Maďarský masakr motorovou pilou byl naposledy zaznamenán v krásné starobylé Szegedi v roce 2013. Nikdy jsem tam nebyl, ale podle fotek je to krásně město plné starodávných budov. Málokdo ale ví, že v jeho podzemí se ukrývá poměrně silná undergroundová scéna. Na můj stůl se tentokrát dostala prvotina death metalové kapely s názvem TYRANT GOATGALDRAKONA. Je složena ze dvou muzikantů, kteří se honosí poměrně složitými pseudonymy. Podle internetu jsou oba zaangažováni ještě ve spoustě dalších kapel podobného ražení. Bohužel, o kapele samotné toho příliš zjistit nejde. To ale bývá problém většiny kapel z bývalého východního bloku (samozřejmě mimo Polska). Ale možná je to účel a TYRANT GOATGALDRAKONA chtějí být zahaleni rouškou tajemství. Soustřeďme se ale na muziku samotnou. Po vložení cd do přehrávače se na vás vyhrne nefalšovaný klon INCANTATION, starých IMMOLATION, IMPRECATION a podobných, temnotou zasažených smeček. Vše se jen v pomalejším tempu převaluje a slouží spíše k vyvolávání toho pána s kozlí hlavou než k nějakým technickým exhibicím.

Deska je opatřena dobrým, špinavě zastřeným zvukem a obal je z těch, kvůli kterým sahám v té hromadě nosičů připravených na recenze nejdříve. Je sice jednoduchý, ne příliš originální a plný klišé, ale přesto se mi práce Marka Riddicka moc líbí. Nevím jak vy, ale pro mě je samotný fakt, že kapela pochází z Maďarska, poměrně „exotický“. Osobně z této země registruju jen samé heavy a pagan black smečky. Tamnější scénu neznám, ale díky těmto poslům zla se to budu snažit napravit. Samozřejmě, těch styčných bodů, které mají TYRANT GOATGALDRAKONA se svými slavnějšími kolegy, je tu opravdu mnoho, ale nikdo nemůže kapele upřít schopnost šikovně pracovat s temnými emocemi. Pro poslech je tedy nutné se oprostit od jakýchkoliv předsudků a jen na sebe nechat „Horns in the Dark“ pomalu působit. Možná spolu s kapelou vyvoláte nějakého toho démona nebo se alespoň virtuálně zúčastníte černé mše.

Dovedu si živě představit nějaký malý klub za městem, kde dávají lišky dobrou noc a který se nachází poblíž polorozpadlého hřbitova. Kytary jsou naladěny, bicí připraveny a tak můžeme začít. Kolem postává, stejně jako u nás, jen pár skalních death metalistů. Nad nakloněnými náhrobky se rozléhají ponuré melodie. Mezi pařícími fanoušky se míhají stíny těch, co právě vstali z hrobu. Na místní poměry to musí být velice vydařený večírek. Je sice pravda, že v Evropě by už tahle smečka tolik nezaujala, ale musím uznat, že práce jimi odvedená patřím k tomu lepšímu, co jsem letos v „undergroundu“ slyšel. Musí se samozřejmě přistupovat k desce s tím, že na ní není slyšet nic nového a objevného. Ale myslím, že dobře a s nadšením provedená klasika je kolikrát lepší, než „umělohmotné“ pře-produkované desky většiny současné produkce. Prostě a jednoduše. „Horns in the Dark“ se mi líbí, baví mě jej poslouchat a ten náš společný obřad si pokaždé rád zopakuji. Moc rád bych si  ověřil, jak fungují jednotlivé songy naživo, ale to se mi asi nepoštěstí. Na českých koncertech se točí již mnoho let jen stále ty samé kapely pořád dokola a stejně by na TYRANT GOATGALDRAKONA přišlo jen pár skalních fajnšmekrů.

Zajímavé je, že i když jsem zpočátku přistupoval k „Horns in the Dark“ poměrně skepticky, nakonec jsme si společnou řeč našli. Musel jsem sice naše společné chvíle několikrát přerušit, ale díky tomu, že na našem webzinu nemáme pro recenze žádné „termíny“, mohl jsem se v klidu po několika měsících s chutí vrátit a znovu si vše náležitě osvěžit a vychutnat (a hlavně sepsat těchto pár řádek). Bylo mi ve společnosti zlosynů TYRANT GOATGALDRAKONA vždy dobře a i když je jejich muzika „neoriginální“ (koho ale dneska je?), pokaždé jsem objevil na desce něco nového. Jednou na mě vylétl nový, dříve nevnímaný riff, pak až doomová pasáž, nikde dříve neslyšená a nakonec třeba zajímavé záhrobní zachroptění zpěváka. Pokud tedy máte chuť, jste vítaní. Obřad je připraven pečlivě dle starých knih a postupů, kozlí hlava uříznuta a jeptišky se vám stejně už dlouhá léta vyhýbají obloukem. Tak nemáte moc co řešit a přijďte. Maďarská odpověď na temnou americkou školu death metalu.

Seznam skladeb:

  1. The Mountains of Irkalla (From Life to Death)
  2. The Thief of Lies
  3. Church of the Fire
  4. Dawn of Decay
  5. Horns in the Dark
  6. King of the Desert (Malkum in Rex)
  7. Arcanum-Secretum

Čas: 30:23

Sestava:

  • Grave Desecration and Necrosodomy – basa, kytara
  • Hellfire Commander of Eternal War and Pain – zpěv, bicí


http://tyrantgoatgaldrakona.bandcamp.com/
FACEBOOK


Zveřejněno: 29. 01. 2014
Přečteno:
3438 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 01. 2014 12:16 napsal/a Asphyx
doplnění
Jen pro doplnění, kytarista a basák Grave Desecration hraje i v undergroundových a temně deathových Gravecrusher, které bude možno vidět 21.2.2014 v Písku! Takže Maďarsko rules! :))