Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

LECHEROUS NOCTURNE – Behold Almighty Doctrine CD 2013, Unique Leader Records

Návod na přípravu třaskaviny najdete dneska během chvilky na internetu. Nikdo vám už ale neřekne, že vám to taky může utrhnout ruce. My se ale nebudeme dnes zaobírat bombami, na to je spousta jiných, šikovnějších specialistů, ale zkusíme se podívat na novou desku technicko brutálních death metalistů LECHEROUS NOCTURNE. Ti zažehli roznětku poprvé v roce 1997 a do dnešního dne nám připravili teprve třetí dlouhohrající nálož (plus jedno EP a dvě dema). Jedná se opět o velice vznětlivý materiál plný neklidných melodií ve stylu IMMOLATION (akorát bez temnoty), GORGUTS (bez progrese), NILE (bez Egyptu – ale Karl Sanders v jednom rozhovoru recenzovanou desku vehementně doporučoval, pozn. autora), OBSCURA apod. Pánové uchopili smrtící kov po svém, a tak máme možnost si vychutnat sekající riffy, morbidní vokál a „chaotické“ bicí. Pokud tedy máte takovéto záležitosti rádi, vítejte v království brutality. A můžete si být jisti, že po celou dobu necelých třiceti minut v něm vládnou muzikanti, kteří opravdu dobře rozumí svému řemeslu. Není to lehký poslech, určitě se nejedná o jednoduchou hudbu, ale pokud dáte albu dostatečný čas, budete po zásluze odměněni vcelku příjemným zážitkem.

Od začátku upozorňuji, že některé motivy jsou natolik neuchopitelné, že jdou vstřebat třeba až po měsíci. Není to deska, kterou bych dokázal poslouchat příliš dlouho a často, je pro mě nějak podivně nepříjemná. Ta změť navrstvených kytar je někdy natolik spletitá, že už pak ani nemám chuť ji rozkrývat. Pro mě osobně se jedná o přesně ten typ desky, která je dokonalá jak po zvukové, produkční, grafické i hráčské stránce natolik, že pro mě ztrácí své kouzlo. Mám raději neučesanější věci. Tady se v určitých případech střetávám již s jakousi touhou „exhibovat“ za každou cenu. Jednoduše je vše natolik „dokonalé“, že už mi společně strávené chvíle nedělají příliš velkou radost. Samozřejmě, může to být mým lehce odlišným zaměřením a vnímáním death metalu jako takového, ale i když se na „Behold Almighty Doctrine“ podívám nezaujatě (pokud to tedy vůbec lze, protože všechno je vlastně subjektivní), nenabízí se zde příliš nic moc nového. Možná ocení někteří muzikanti, kteří se rádi přiučí nějaký ten nový riff, postup apod. „Obyčejný“ posluchač může být poměrně zmatený.

Velice zdařilý je obal od Justina Abrahama, který znázorňuje snad nějakou sochu z chrámu smrti (alespoň tak to vidím já). On ten cover vlastně velice krásně koresponduje s muzikou, kterou nám LECHEROUS NOCTURNE předkládají. Ti se také snaží osekat svými kytarami kámen do podoby nějaké šílené skulptury. A že musí být základní hmota velmi tvrdá! Použité prostředky jsou totiž velmi ostré, nekompromisní a nenechají vám (snad mimo krátkého intra) vydechnout ani na chvíli. To je možná také jedna z příčin „nepřístupnosti“ desky jako takové. Možná by občasné zvolnění nebylo na škodu. Další věcí, kterou bych si dovolil připomínkovat, je Chrisův hlas. On samozřejmě zpívá velice dobře, jeho vokální linka je v podstatě opět dokonalá, ale chybí mi v něm více emocí (on vlastně jen tak nezúčastněně preluduje). Mám raději, když si zpěvák sahá až na dno svého žaludku, než když perfektně, ale bez jakéhokoliv jiskření „jen“ přednáší. Je to škoda, protože jinak zde máme bezesporu co do činění s dynamitem v hrdle. Jen mi přijde zbytečně nevyužitý celý potenciál jinak schopného řvouna.

Není vlastně moc co dál psát. Osobně si zařadím recenzovanou deskou mezi cd, na které budu mít chuť jen málokdy. Nejedná se samozřejmě vůbec o špatnou muziku. Naopak, ale raději piju nenávist z jiného, krvavějšího kalichu. Chybí mi zde více drivu, špíny, prožitku. Také příliš nedovedu rozeznat jednotlivé songy od sebe, vše se mi slévá v jeden sourodý monolit. Možná je to ale jen můj problém a spousta z vás bude nadšena. Budiž vám přáno. Pro mě ale bude do budoucna „Behold Almighty Doctrine“ jen občasným osvěžením. Tentokrát budu tedy hodnotit jen hráčské výkony, dobrý zvuk apod. Nejsme si s LECHEROUS NOCTURNE pravděpodobně souzeni. Svět se z toho nezboří a vy si alespoň můžete dnes odnést informaci, že této americké formaci vyšla nová deska. Doporučuji vám, abyste si názor udělali sami (možností jak legálních, tak nelegálních je dnes opravdu spousta). Uvidíte a uslyšíte a pak se buď budete pídit po dalších informacích, kde cd zakoupit nebo zůstanete nepoznamenaní jako já. Každopádně se zde setkáváme s profesionálně odvedeným řemeslem, vynikajícími výkony a spoustou chaosu. V podstatě dokonalé album, kterému chybí jakékoliv emoce.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Ouroboros Chains
  3. Bring the Void
  4. Archeopteryx
  5. Those Having Been Hidden Away
  6. Prelude #2
  7. Judgments and Curses
  8. Lesions from Vicious Plague
  9. Caustic Vertigo
  10. Creation Continuum
  11. Outro


Čas: 27:17

Sestava:

  • James O’Neal – basa
  • Chris Lollis – zpěv
  • Ethan Lane – kytara
  • Alex Lancia – bicí
  • Kreishloff – kytara


https://www.facebook.com/lecherous.nocturne
http://www.lecherousnocturne.net/official.cfm
http://www.reverbnation.com/lecherousnocturne
http://www.uniqueleader.com/


Zveřejněno: 02. 02. 2014
Přečteno:
3182 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář