Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Na otázky odpovídal kytarista a zpěvák Marek Opatrný.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

GATE OF ILLUSIONS vznikli roku 2008 po rozpadu krátce působící kapely ETERNAL HATE (ve které mimochodem působila současná sestava GOI). Název je inspirován ARAKAINem, v té době je David hodně uctíval a tak název jejich skladby „Brána iluzí“ převedl do angličtiny, tím vznikli GATE OF ILLUSIONS. Prvotním impulsem bylo, že jsme s bubeníkem Tomášem skončili ve zmiňovaných ETERNAL HATE a David (basa) s Adamem (kytara) chtěli pokračovat spolu dál. 

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Marek Opatrný – zpěv a kytara. V současnosti hraji se STÍNY PLAMENŮ (od r. 2010), hrál jsem na koncertě UMBRTKY (r. 2012) a tři výjimečné koncerty s WAR FOR WAR (r. 2013). Na elektrickou kytaru hraju asi 6 let. Předtím jsem opravdu sporadicky hrál na akustickou kytaru a ještě dříve na flétnu.
Adam Šterner – kytara. Dává prý mimo GOI dohromady nějaký projekt se svým bratrem, ale to už nějakou dobu (smích). Je z kytarové rodiny, hraje odmala.
David Kalaš – basa. Hraje asi šest let, v současnosti nikde jinde nehraje, možná se ale něco rýsuje.
Tomáš Mařík – bicí. U nás zatím v roli zaskakujícího bubeníka, hrál v THIS NIGHT DRAWS THE END, v současnosti také působí ještě v jednom projektu. Na bicí hraje nějakých 6-7 let.
Všichni jsme, jak jsem psal i výše, hráli také chviličku v ETERNAL HATE.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávali jsme u Lorda Morbivoda v jeho home studiu. Postaral se o programované bicí, celkovou produkci, mix i mastering. Se zvukem jsem stále velice spokojený, Morbivod udělal skvělou práci, jak je u něho zvykem. Jinak tím, že nahrávka vyšla až půl roku po nahrání a dokončení zvukových úprav, jsem na ní začal nacházet mnohé, co bych udělal příště jinak a čeho bych se rád vyvaroval. EP „Gate of Illusions“ je limitováno na 70 kusů, v tuto chvíli je něco málo přes týden k prodeji a jsme zatím asi na 20 prodaných, což považuji za poměrně fajn začátek. EP stojí jen 50 korun českých + případné poštovné.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?


Nevím, nijak moc jsem nad tím nepřemýšlel a rovnou začal skládat texty v angličtině. Sedí mi do naší hudby nejvíce. Autorem všech textů jsem já. Nikdy nejde o pozitivní témata, texty píšu téměř výhradně v ne zrovna dobrém rozpoložení. Už názvy skladeb na EP a veskrze všech našich skladeb předurčují ne zrovna optimistická témata (úsměv). Pro příklad – skladba „I, the dead one“ je psána již téměř z rakve, kterou nad sebou zavírám (smích), skladba „Freedom is only a Word“ je zase lehce inspirována tzv. Velkým bratrem (George Orwell – 1984). Někdo tě neustále sleduje, ovládá tvé kroky a nemůžeš s tím nic dělat.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo je nějaký pěkný font nalezený na netu (smích). Obal vytvořila Nicole Sedláčková, web basák David. Na tomto EP jsme hlavně už chtěli, aby vyšlo, takže jsme těmto věcem možná nepřisuzovali takovou váhu, jakou by si zasloužily.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Náš věčný problém (úsměv). Každý posloucháme něco dost odlišného. V poslední době jsme skládali hlavně já a kytarista Adam, já jsem hodně na black metal, Adam na metalcore. Black metal tam moc slyšet asi není (možná ve zpěvu), snažím se to držet na uzdě, ačkoliv plánujeme určitou stylovou změnu (o tom více v poslední otázce), a tak se možná budu moci trochu více odvázat, black metal ale hrát nebudeme. David poslouchá nejvíc asi post-rock a Tomáš je s námi zatím chviličku, každopádně si poslechne jak nějaké core věci, tak metal, tak něco úplně odlišného…

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?


Neposílali jsme EP nikam. Ani jsem to nějak neměl v plánu, tohle minialbum je určeno tak nějak k tomu, aby se o nás trochu někdo dozvěděl (úsměv). Poslal jsem to do několika zinů k recenzím a toť vše.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?


Koncertů máme za sebou asi 70. Tato otázka je pro mne dost těžká, jelikož se málokdy stane, že bych byl s koncertem opravdu spokojený. Tím myslím z naší strany. Vždy se něco dá udělat líp, nějaká chyba tam nemusela být atd. Jinak je samozřejmě super, když někdo dorazí k pódiu s námi zapařit, ale vážím si jakéhokoliv koncertu, na který jsme pozváni, a hrál bych klidně pro jednoho člověka. Jsem rád například za úspěch v soutěži Múza, kde jsme třikrát vystoupili a umístili se na celkovém třetím místě u poroty.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Zatím určitě ne. Samozřejmě by to byl jeden ze splněných snů, ale je před námi hodně práce, pokud chceme něčeho takového dosáhnout.

Plány do budoucna...


V lednu nás čekají dva koncerty – 18. ledna v Rokycanech a o týden později v Praze. Jsme také registrováni do soutěže MetalGate Massacre, tak uvidíme, zda se nám náhodou nepovede postoupit, ale konkurence je obrovská a moc tomu nevěříme, každopádně zkusit se má vše. (úsměv)
Co se týče naší budoucnosti, po lednových vystoupeních si nejspíše dáme koncertní pauzu. Chceme se zaměřit na skládání nových věcí dost odlišného stylu, než jaký jsme hráli dosud. Trochu bychom také rádi změnili celkový přístup ke skládání. Máme v hlavě nějakou vizi, tak uvidíme, co z toho vznikne.

http://bandzone.cz/gateofillusions

RECENZE



Zveřejněno: 16. 01. 2014
Přečteno:
3813 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář