Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GATE OF ILLUSIONS – Gate of Illusions CD-R 2013, vlastní náklad

„Přední kolo tak zvednout, bránou iluzí projet někam jinam“, zpíval kdysi Aleš Brichta. A netušil, že skladba „Brána iluzí“ inspiruje partu mladíků z Rokycan a ti podle ní pojmenují svou kapelu. Vlastně až na druhý pokus, protože nejdříve byli ETERNAL HATE, ti se rozpadli, aby se prakticky celá ex-sestava sešla znovu (postupně) v GATE OF ILLUSIONS.

Letos na jaře se GATE OF ILLUSIONS rozhodli zvěčnit čtyři skladby za pomoci Lorda Morbivoda, který nahrávku produkoval, zmixoval a zmástroval plus naprogramoval bicí. Zvuk je čistý, čitelný, nebo jak lépe vyjádřit, že všechny nástroje jsou pěkně slyšet; zvuk je svým způsobem i archaický, není to ta taková ta moderní zahuštěná masa.

Muziku, kterou GATE OF ILLUSIONS na EP produkují, nelze jednoduše zařadit, jediné, co mě napadá, je metal. Ale metal, to je spousta subžánrů, a právě spoustu jich do své tvorby absorbují tihle sotva dvacetiletí pánové. Heavy, progressive, death, black... na monitoru vypadá soupis jako neslučitelný maglajz, ale já si myslím, že od každého něco nahrávka obsahuje.

Docela chytře jsou skladby na CD-R seřazeny, ty lepší na okrajích, ty slabší uvnitř. Mně se líbí hned úvodní „Ease my pain“, řekněme modernmetalová skladba víceméně ve středních tempech, v níž se střídají zemité riffy a zpěvákův řev s melodickými pasážemi a čistým vokálem. Markův čistý zpěv je zvláštní, chvilku jsem si na něj musel zvykat, ale nakonec jsem si jej dokonce oblíbil. Je totiž originální a mohl by se do budoucna stát poznávacím znamením souboru. Refrén v jeho podání je až uhrančivý, ale nezaostávají ani kytary, ani rytmika. Nevím, jak si kytaristé dělí party, jestli se o sóla střídají, každopádně je znát, že to nejsou žádní začátečníci (Marek hraje ve STÍNECH PLAMENŮ a odehrál i speciální koncerty s WAR FOR WAR a UMBRTKOU) a nahrávka zní po instrumentální stránce vyspěle.

„Freedom is only a word“ se zpočátku hodně podobá předchozímu songu, i co se zpěvů týká, pak se citelně přitvrdí, míří se až k melodickému black metalu, což obstarávají bzučící kytary, ale hlavně blackový skřehot. A po chvíli... kytarová vybrnkávačka a přes ní sólo. Trochu mišmaš, na mě až moc zvratů v jedné písni. „I, the dead one“ je temnota sama, ostatně název napovídá. Marek se pouští do čtvrté vokální polohy, deathmetalového chropotu, muzika je ponurá, ale bez výraznějšího nápadu, něco tady prostě chybí. Growl se sice v polovině přetaví ve skřehot, ale když si říkám, že teď už „něco“ přijde, je tu konec.

Závěrečná „Shattered“ je asi nejzajímavěji zkomponována, hlavně prostřední pasáž, v níž dochází k dialogu mezi oběma kytarami a basou, se povedla. Ona vůbec ústřední melodie, která se objevuje v úvodu i uvnitř skladby, je zajímavá a její sílu se kapele podařilo šikovně využít. I ten krkavčí křik a ostřejší výjezdy dobře zapadají, prostě tahle skladba je zajímavá, chytlavá, ale nikoliv vlezlá.

EP vyšlo na páleném CD s potiskem v nákladu 70 kusů v klasické krabičce, takže nechybí ani vložený booklet, ani zadní strana. Ale v obou případech jde o nepříliš povedené záležitosti. Grafika je vždy věcí vkusu, můj je jinde. Přední strana se mi nelíbí (obrázek mi přijde nepovedený), strohá zadní strana obsahuje jen názvy skladeb, vnitřek pak pěknou fotku a informace o nahrávání, sestavu ap., ale chybí texty.

Seznam skladeb:
  1. Ease my pain
  2. Freedom is only a word
  3. I, the dead one
  4. Shattered

Čas: 15:44

Sestava:
  • Marek Opatrný – kytara, zpěv
  • Adam Šterner – kytara
  • David Kalaš – baskytara
  • Jakub Petříček – bicí

... stálý bubeník se v současnosti hledá

www.gateofillusions.ic.cz
www.bandzone.cz/gateofillusions

ROZHOVOR




Zveřejněno: 16. 01. 2014
Přečteno:
3741 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 01. 2014 11:04 napsal/a Opat
Díky!
Děkujeme, Johane, za moc pěknou recenzi!! :)