Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

PURTENANCE – Awaken from Slumber CD 2013, Xtreem Music

Otevírám okno do pokoje a pouštím dovnitř chlad. Vkládám CD „Avaken from Slumber“ do přehrávače a mačkám tlačítko play. Ještě než usednu do svého oblíbeného křesla, dýchne na mě z reproduktorů hnilobný pach z tlamy vzteklé finské šelmy PURTENANCE. Ti se s tím hned od začátku nemažou a pokud bych měl nějak krátce popsat jejich hraný styl, asi bych napsal ABSOLUT OLD SCHOOL DEATH METAL! Jedná se teprve o druhé dlouhohrající album kapely (ještě nahráli v roce 1992 velmi dobrý počin „Member of Immortel Damnation), což není od jejich vzniku v roce 1991 příliš mnoho. Kapela se celou dobu pohybuje v totálním undergroundu a abych pravdu řekl, musel jsem si jejich předchozí desku pořádně osvěžit. Sice mi trvalo několik dní, než jsem si vzpomněl, kde by vlastně mohla být, ale to není vzhledem k mému věku zase tolik špatné (smích). Potěšující zpráva je, že PURTENANCE za celou dobu své existence neuhnuli ani o píď ze své death metalové cesty. Pořád si stojí hrdě za tím, co hráli dříve a zkouší to na nás úplně stejně i letos. Pro někoho to určitě bude známka toho, že kapela kdysi zamrzla a nechce se dál vyvíjet, ale osobně zastávám názor, že si raději poslechnu smečku, která dál šikovně rozvíjí svůj „ksicht“, než nějaké stylové kotrmelce. Ano, jsem konzervativní a asi to tak v nejbližších letech zůstane (smích).

Pokud nemáte ještě stále dost pořádných old schoolových návratů, tak byste měli notně zbystřit svoji pozornost. Tohle je přesně ten zahuhlaný, zlý a ošklivý death metal, plný krve, zmítajících se oživlých mrtvol, škopků naladěných jako víka od popelnice, temných morbidních meziher, vokálu vytaženého z nejhlubšího kanálu a jakéhosi odéru smrti, který byl kdysi těmto starým kapelám vždy vlastní. PURTENANCE nemají žádné slitování. Když je potřeba, jsou schopni vás rozdrtit neskutečnou silou. Pak v mžiku zvolní a vy máte pocit, jakoby vás právě válcoval nějaký rozzuřený stroj. Zkrátka, tohle není muzika pro jemné slečinky, ani pro vyznavače „krásných“ melodií v metalu. Tady se totiž ušpiníte tak, že vás ani nejkvalitnější prací prášek z nějaké přihlouplé reklamy nevyčistí. Jestli se jako já rádi v podobných záležitostech přehrabujete a podobné močály beznaděje jsou vám blízké, mohu vám desku „Avaken from Slumber“ jen a jen doporučit. Už při prvním společném letošním setkání jsem nedokázal sedět v křesle, ale celou dobu jsem nervózně přešlapoval kolem přehrávače. Před očima se mi odehrával imaginární sklepní koncert, kde stojíte kousek od muzikantů a zpěvák vám řve přímo do obličeje. Takhle to kdysi v metalu začínalo a jsem moc rád, že se do toho kapely opět pouští čím dál častěji. Vše je totiž o hodně osobnější než stadiónová show.

Myslím, že tenhle výlet k vlastním shnilým kořenům se PURTENANCE vskutku vydařil. Texty plné „zlé“ romantiky, otevřené hroby, křižující se okolojdoucí, znesvěcený kostel a v očích všech muzikantů se zračí obrovské nadšení z muziky. Oceňuji v hudbě spíše nasazení, to jak na mě CD působí jako celek, jaké ve mně vzbuzuje pocity, než abych jen automaticky kapelu odsoudil jako „kopírku“. PURTENANCE sice čerpají z látky svých „slavnějších“ death metalových kolegů z devadesátých let (vzpomeňme BOLT THROWER, INCANTATION, ABHORRENCE apod.), ale přidávají k tomu kus svého zkaženého srdce. A musím uznat, že se jim to daří na výbornou. Jednak vystihli dobře současnou dobu, která podobným návratům přeje, ale hlavně měli na skládání a produkci (Jaakko Viitalahde) dostatečný čas. Nenechali vůbec nic náhodě. Vezměte si třeba nádherně laděný cover alba, za kterým stojí umělec s přezdívkou Thorncross. To je jedním slovem nádhera. Přijde mi, že už samotné nahrávání alba bylo pro kapelu malým svátkem a užili si ho vskutku vrchovatě. Mohu hodnotit sice jen CD, ale dovolím si tvrdit, že pokud byla stejná práce věnována vinylu, musí to být také krásný sběratelský kousek.

Myslím, že nemá cenu dál nic rozepisovat. Pokud nebudete mít z téhle finské hydry strach a je vám podobná muzika vlastní, berte tuhle recenzi jako takovou malou pobídku pro to, abyste si „Avaken from Slumber“ někdy v klidu poslechli. Ostatní stejně o podobné špinavé záležitosti nebudou mít zájem. Já téhle šílené smečce věřím každý tón a každé slovo. Přesně takto si představuji dobře zahrané, špinavé death  metalové album. Už dnes vím, že se časem bude jednat o skvost v mé čím dál rozsáhlejší sbírce. Ale hlavně, pořád mě baví tuhle morbidní záležitost poslouchat a už teď vím, že se CD bude ještě dlouhou dobu vyskytovat v mém přehrávači. Přeskočila mezi námi ta bájná jiskra a já této desce zcela podlehl. Proto mě teď, prosím, už nechte, musím znovu otevřít okno, pustit dovnitř zimu a vložit CD do věže. Vše začíná intrem s vážnou muzikou, přesně jako za starých časů. Pak následuje chvilka napětí a potom už jenom smrt. ABSOLUT OLD SCHOOL DEATH METAL!

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Hatred
  3. What Was Hidden
  4. Toxic Death
  5. Field of Terror
  6. Vaikka Paahtuisin Tulessa
  7. End for the Parasites (Called Humankind)
  8. Hour of the Cannibal
  9. Temptation of Suicide
  10. Risen from Grave
  11. Endless Abyss (Outro)


Čas: 37:35

Sestava:

  • Harri Saro – bicí
  • Juha Rannikko – kytara
  • Ville – basa, zpěv
  • Ville Nokelainen – kytara


https://www.facebook.com/Purtenance
http://www.xtreemmusic.com/


Zveřejněno: 05. 01. 2014
Přečteno:
3313 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2014 10:13 napsal/a Peťan
Neznám
Purtenance jsem nijak nezaregistroval, tahle recka mě navnadila, díky za ní :-) Poohlédnu se po tom :-)
06. 01. 2014 06:30 napsal/a Asphyx
inu
máš pravdu:)) Takhle s odstupem času bych asi ještě taky v bodování přidal. Tohle je totiž totální staré death metalové ZLO!:))
05. 01. 2014 20:30 napsal/a Hynek
8/10
8 bodů je málo:)tahle nahrávka zaslouží 10 bodů.mnohem lepší než předloňské MCD.