Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

BEHIND THE CEMETERY WALL / KAOSQUAD LP 2013, kooperace více vydavatelů

Vždycky, když některá z mnoha jihočeských undergroundových kapel vydává nové album, je to událost, o které všichni na scéně ví. Vzhledem k tomu, že se prakticky všechny kapely i fans mezi sebou dobře znají, zasvěcení pak vědí o mnoha detailech dané nahrávky, průběhu nahrávání i vydání a také mnozí znají materiál už dávno před vydáním. Tentokrát přichází LP rovnou dvou kapel. Splitko dvou spřátelených sebranek BEHIND THE CEMETERY WALL (dále jen BTCW) a KAOSQUAD. Všem, kteří jihočeskou scénu sledují, je jasné, že se budeme pohybovat ve vodách grindcoru.
LP zakupuji od Zbyndi nějaký týden a půl před oficiálním znesvěcením, které proběhlo ve strakonické Jiskře a jako každá nová deska v mých rukou projde důkladnou prohlídkou obalu, bookletu, atd. (úsměv) Jako první je na řadě obal, jehož autorkou je Eva. Slyšel jsem názory, že tenhle lebkoun ve skafandru není zrovna moc vhodný jako obal pro grindové kapely. Já se ptám a proč ne? Mně se obal líbí, navíc je pěkně stínovaný a černobílé provedení má v záplavě barevných obalů určitě plus. V rohu se krčí loga obou kapel. Z druhé strany desky je pak společné foto všech členů BTCW i KAOSQUAD. V jednoduchosti je síla, palec nahoru! Vnitřek je pak tvořený klasickou černobílou koláží fotek členů kapel (i bývalých), jejich kámošů, zvířat, piva, atd. Přesně po vzoru mnoha velkých kapel slavné minulosti, to se mi líbí, protože u některých fotek se člověk dobře pobaví. (úsměv) U obou kapel nechybí vložené texty. Provedení desky opravdu parádní. Samotný vinyl je klasicky černý a vyšel v nákladu 275 kusů za pomoci vlastních sil a několika kooperačních labelů.

BEHIND THE CEMETERY WALL
Strakoničtí brusiči „Za hřbitovní zdí“ mají na desce celkem devět válů. V prvé řadě musím říct, že se jedná o dva roky starý materiál. Některé věci byly ke slyšení na Bandzone profilu kapely, jiné zase při koncertech. BTCW nikoho šetřit nehodlají a nasazují pekelné tempo. Jejich směs má základ v grindcoru, nechybí ale silná ingredience v podobně thrash metalu a hardcore. Protože kapelu dobře znám, vím, že dnes už mají BTCW zase o něco jiný projev i zvuk. Recenzovaná nahrávka však nijak nezaostává. Rychlé, přímočaré, masakrující válce sejmou každého posluchače. Délka skladeb se pohybuje od minuty do minuty a půl, takže pořádný bordel. Zbyňkova kytara drhne na plný obrátky jeden riff za druhým, není žádný prostor pro oddech. Bicí jednou agresivní, jindy pěkně spořádané. Karolína za mikrofonem a její řev – to už je asi každému známé. Jsou však pasáže, kdy jde dobře poznat, že tohle opravdu nezpívá chlap. Nějaký NIGHTWISH ale v žádném případě nečekejte! (úsměv) Kvalitní texty (některé v angličtině), které mají každému co říct. Z válů bych nejvíce vyzdvihl úvodní „Sick Evolution“, minutovku „Lifeline“ a vál s výstižným názvem i textem „Šumava“. BTCW mě baví a i když u kapely momentálně panuje delší pauza, těším se na pokračování, protože v současné době jsou BTCW ještě o level výše, než na tomto splitku.

KAOSQUAD
S KAOSQUAD je to vlastně podobně jako s BTCW. Tohle blatensko-písecké trio má na desce také zhruba dva roky starý matroš, jen má o dva vály více, tedy jedenáct. KAOSQUAD jsou vyznavači naprosto neposkvrněného staroškolského death/grindu přelomu let osmdesátých a devadesátých. Tehdy vládli světovému grindu NAPALM DEATH, CARCASS a TERRORIZER a přesně na jejich nesmrtelný odkaz nyní navazují KAOSQUAD. Krátké, smrtící vály s mohutně dunící baskytarou, ostrá a nesmlouvavá kytara a válcující bicí, které jsou přesně tím pravým motorem tohoto komanda. Poznávacím znamením KAOSQUAD jsou dva odlišené vokály, u kterých se střídá Kozel s Víťanem. Texty v angličtině, tématika jasná – koukejte se kurva kolem sebe. Vály „Kaos“, „Chernobyle zone“, „Deathsquad“, „Napalm“ a vlastně i všechny ostatní zaručeně nasytí každého old school maniaka. KAOSQUAD jsou cestovatelé časem a já se s nimi vždy propadnu o pětadvacet let zpátky (úsměv). Také v jejich případě platí, že kapela je dneska mnohem dál, než na tomto splitu. Doporučuji zajít na některý jejich koncert. MOSH!

Seznam skladeb:

BTCW:
  1. Sick Evolution
  2. Supi
  3. Mr. Destruction
  4. Decition
  5. Thrash Mental Border
  6. Lifeline
  7. Poison
  8. Šumava
  9. Monsanto Kills

KAOSQUAD:
  1. Coercion
  2. Kaos
  3. Lurking Death
  4. Chernobyl Zone
  5. Sick Organization
  6. Napalm
  7. Cleaner Of Brains
  8. Nuclear Extermination
  9. Trapped In Despair
  10. Deathsquad
  11. Wasted

Čas: cca 14 min. + cca 16 min.

Sestavy:

BTCW:
  • Zbyněk - g
  • Karolína - v
  • Johny - d
  • Kozel - b

KAOSQUAD:
  • Kozel - vox/basstard
  • Víťan - vox/guitar
  • Alösh - blast

Zveřejněno: 02. 11. 2013
Přečteno:
3723 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 11. 2013 12:17 napsal/a Asphyx
tož
DANKE!
02. 11. 2013 12:15 napsal/a Peťan
CD
CD vyšlo v malém nákladu taky ve stylu DIY, pokud máš zájem, zkus napsat na bandzone BTCW :-)
02. 11. 2013 11:05 napsal/a Asphyx
KAOSQUAD
jsou jedním slovem monstrózní. Sice nejsem vlastníkem takového toho přístroje na přehrávání desek:)), ale co jsem měl možnost slyšet naživo a z různých mp3, tak tohle je dobrá práce. Chtělo by to regulérní CD! Zkrátka KAOSQUAD mě hodně baví!