Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

VALURY – Demo 2013 CD-R 2013, vlastní náklad

Hořovické hardcore VALURY v minulém roce formou deseti otázek představil Richard Abraham a recenzi na pětipísňové debutní demo „Nasrat!!“ jste si samozřejmě také již mohli přečíst. Tenkrát jsem se recenzování nahrávky dobrovolně vzdal, letos jsem si nové demo pěkně zakoupil a s „chutí“ dal do přehrávače. S chutí v uvozovkách, protože jsem s větší části věděl, co mě čeká, ale docela jsem byl zvědav, co se od prvního dema změnilo.

Nějaké zásadní změny na letošním demu jednoduše nazvaném „Demo 2013" nejsou, ale posun na nahrávce je znát. Oproti předchozímu demu je lepší zvuk. Hned u první skladby „Ne“ se objevuje groove podklad s výraznou basovou linkou. Basa je velmi citelné znát po celou dobu třicetiminutového dema, což vytváří naštvané hardcorové jádro. Potěšila změna „plechového“ zvuku bicích, který je velmi citelný na jedničce. Kytara tak, jak je popsána v předešlé recenzi, se mě zdá taktéž upozaděná a občas vykoukne jako základ hardcore a to v punkovém surovém nečistém zvuku.

Debustrolovský zvuk je slyšet nejen u písně „Protest“, ale určité motivy jsou znát u vícera skladeb, ať už s podobnými textovými výkřiky nebo hudebním základem. Například již zmiňovaná úvodní „Ne“ nebo druhá silně ovlivněná „Vládní arogance“ anebo „Zmrd“. Rád bych VALURY chtěl k něčemu přirovnat. Napadá mě surovost newyorské hardcorové scény, ale je to velmi slabý odvar… A to dokonce i po textové stránce, která je bezduchá… Stále „Ne“, „Nic“, „Tak co“ a já se tentokrát ptám: ne, co s tím udělám, ale jestli to není „Stereotyp“.

Paradoxně skladby, které jsem zde uvedl po textově stránce jako bezduché („Ne“ a „Stereotyp“), jsou instrumentálně dobré a jiné mají zase nějaké záchytné motivy, které mě baví („Chtíč"). Na druhou stranu, co s úlety „Muzikantská” a „Karel Kryl”? Nic. Tak to VALURY chtějí, tak to mají a pokud je to baví, tak je to jejich věc.

Pro úplnost dodám, že nahrávku doplňují tři živé štychy z Krhanic. Demo se jedním šmahem nahrávalo v hořovickém klubu Labe, a jak jsem v úvodu již zmínil, tak oproti prvnímu demu se zvukem ze zkušebny, je to krok vpřed. Apokalyptická vize bookletu je o mnoho lepší než munulej vzteklej dědek se vztyčeným prostředníkem. V každém případě mně pár poslechů stačilo a CD uložím odpočívat do skříně.

Seznam skladeb:

  1. Ne
  2. Vládní arogance
  3. Karel Kryl
  4. Rakovina
  5. Lhář
  6. Zmrd
  7. Stereotyp
  8. Chtíč
  9. Muzikantská
  10. Protest
  11. Nic
  12. Tak co
  13. Vládní arogance (live Krhanice)
  14. Nic (live Krhanice)
  15. Muzikantská (live Krhanice)

Čas: 31:46

Sestava:

  • Václav „Wena" Vaníček – bicí
  • Luboš Štancl – kytara, zpěv
  • Richard Abraham – baskytara

http://bandzone.cz/valury


Zveřejněno: 19. 10. 2013
Přečteno:
3630 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář