ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

VALURY – Nasrat!! CD-R 2012, vlastní náklad

V Hořovicích a přilehlém okolí se asi nudí muzikanti... Jak jinak si vysvětlit vznik skupiny VALURY? Skupiny, kterou tvoří ostřílení harcovníci, kteří za sebou mají štace jako AMOK, IN ARTICULO MORTIS, ASSESSOR nebo stále fungují v AKUTNÍ POTŘEBĚ či FEEBLE MINDED. Nicméně ve VALURY hodili metalové výrazivo stranou a drhnou něco mezi HC a punkem.

Při vší úctě k protagonistům ale musím konstatovat, že skladby, které se na prvotině VALURY (asi složenina křestních jmen členů kapely, s přitvrzením na konci), ničím extrovním neoplývají. Jejich záchranou je v podstatě jen to, že je nahráli zkušení muzikanti, takže to po instrumentální stránce  není začátečnická práce. Po stránce kompoziční, zvukové a textové ale žádná sláva...

Úvodní „Protest“ nejen že má totožný název s letitým hitem DEBUSTROLU, ale v určitých okamžicích i podobné motivy. Nejde sice o thrash metal, ale o již zmíněný hybrid hardcore a punku, ale textově je to hodně podobné, protestuje se proti náckům, vládě, sviním... a křik slova „protest“ jak kdyby od kolegů vypadl. Luboš chrlí texty obhroublým hlasem, takže mu chvílemi je a chvílemi není rozumět, ale ona to při náplni textů není až taková škoda. Okamžitě také na povrch vylézá skutečnost, že zvuková stránka dema není zrovna výstavní – zvuk se pořizoval ve zkušebně a je nevýrazný, hlavně kytara mi přijde upozaděná a bicí „plechové“.

V „Tak co.....!“ převládá umca umca rytmus a objevuje se pravda, kterou už jsme slyšeli tolikrát: „jeden se přežírá, druhej nemá co jíst“; následuje otázka, „tak co s tím uděláš?“ – fakt nevím, co s tím udělám, jisté je, že mě poslech téhle hrubozrnné skladby nebaví. V „Nic 88“ se aspoň chvíli objevuje melodie, ale škoda, že po docela zajímavém začátku song zase sklouzne tam, kde se pohybovaly ty předchozí... A podobně vypadají i dvě zbývající skladby – fakt nevím, na jaké publikum tahle muzika cílí – matalisti to nebudou, hardcoristi s tím taky budou mít problém, protože je to málo „sypací“ a „klepací“, na punk zas příliš hrubé... a těch pár zajímavých motivů to nezachrání. Zatím mi to přijde jako nahrávka pro vyblbnutí se pánů muzikantů, možná to zabere na koncertech, ale na doma to pro mě není.

O obalu raději pomlčím...

Seznam skladeb:
  1. Protest
  2. Tak co.....!
  3. Nic 88
  4. Muzikantská
  5. Chtíč

Čas: 11:04

Sestava:
  • Václav Vaníček – bicí
  • Luboš Štancl – kytara, zpěv
  • Richard Abraham – baskytara

http://bandzone.cz/valury

ROZHOVOR



Zveřejněno: 20. 10. 2012
Přečteno:
3727 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 11. 2012 10:34 napsal/a Valury
..
To si piš, že jo. Jde jen o demo nebo ještě něco pod demem :-) ..unter demo :-) cha cha. Vše se nahrálo u bubeníka ve zkušebně o jednom víkendu, při tom se dělal profil na BZ a FB atp...parádní spolupráce hele. A srandy kopec.
20. 10. 2012 14:51 napsal/a DW
:D
myslím, že všichni zúčastnění se při nahrávání hlavně dobře bavili :)
20. 10. 2012 13:25 napsal/a Richard Abraham
Valury
Pěkná recenze. Díky. :-):-):-) ..