Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

DEVARIEM – Planet Earth: Ground Zero CD 2013, Remedy records

Německo je pro thrash metal zemí zaslíbenou a tak není divu, že se i od našich západních sousedů rojí nová a nová uskupení, která se snaží navázat na odkaz svých nesmrtelných předchůdců z osmdesátých let. Je to případ i mladé party DEVARIEM, jejíž CD se mi dostalo do rukou k recenzi. Název kapely jsem už před časem registroval při mém tradičním slídění po hudebních webech a labelech abych byl v obraze, co zrovna vychází. Před dvěma roky jsem narazil na EP „Peace Was Never an Option“, ale nevěnoval jsem mu žádnou pozornost. Teď mám v ruce první dlouhohrající album „Planet Earth: Ground Zero“, které DEVARIEM vydali v červenci u Remedy records.

Obal CD vystihuje název alba – Amerika je v plamenech, Evropa toxická (soudě podle zelené bary). Je tím jasné, že DEVARIEM dávají ve svých textech prostor problémům dnešního světa a vlastně každého z nás. Osobně mě potěší, když kapela chce svými texty oslovit nebo vybízet k nějaké aktivitě. Za tohle mají DEVARIEM velký plus, s hudbou už je to o trochu horší.

DEVARIEM na své debutové album nahráli osm skladeb a jejich stopáž lehce přesahuje čtyřicet minut. Otvírákem je titulní skladba „Planet Earth: Ground Zero“, která je typickou ukázkou tvorby kapely z Lübecku. Thrashová řezající kytara, bicí tupatupa, melodické sólo. To všechno je v nejlepším pořádku. Jenže DEVARIEM  na to jdou i trochu z modernějšího konce a nechybí proto „metalcore“ pasáže, growling nebo houpavé riffy. Myslím, že se DEVARIEM trefili přesně do vkusu těm, kteří mají rádi modernější pojetí thrash metalu. Druhá skladba „Steamhammerhead“ je totéž v bledě modrém a proto začínám mít pocit, že opakování se tentokrát není matka moudrosti (úsměv). Šlapající vál na chvíli ubere na tempu a nechá vyniknout především kytaře a bicím. Dál to už DEVARIEM valí po svém. Líbí se mi, že v jejich hudbě je dobře čitelný odkaz na staré heavy metalové klasiky. Především kytarová sóla. Z následujících skladeb bych určitě vyzdvihl čtverku „Torture Till It`s True“, která je asi nejvíc „thrashová“ a má velmi rozmanitý vokál. Nejvíc mě baví asi nejkratší válec „Point Of No Return“. DEVARIEM se tady s ničím nepářou a konečně jsou v cíli dřív než za čtyři minuty. Celé CD pak zpečetí „Our Killer Reputation“, která vyniká chytlavým riffem a vyhrávkami. Album „Planet Earth: Ground Zero“ je tak u konce a pocity jsou poněkud smíšené.

Na jednu stranu DEVARIEM ukazují, že mají thrash metal v krvi, na stranu druhou mě některé skladby vyloženě nudí. Navíc mě bavila spíše druhá polovina alba, což se mi zase tak často nestává. V případě „Planet Earth: Ground Zero“ se jedná o průměrný thrash metal s příchutí mnoha ingrediencí. Moderní metal, metalcore nebo heavy metal jsou součástí DEVARIEM. Nahrávku navíc drží i velmi kvalitní zvuk. Pro fans milující KREATOR a SODOM bude „Planet Earth: Ground Zero“ zklamáním. A pro ty, kteří mají radši moderně laděné party s lehkým a méně čitelným odkazem na osmdesátky, bude CD dobrou volbou. Pro mě je „Planet Earth: Ground Zero“ CD, které nenadchne, ale ani neurazí.

Seznam skladeb:
  1. Planet Earth: Ground Zero
  2. Steamhammerhead     
  3. Casketeer
  4. Torture Till It`s True
  5. Infyrno     
  6. Point Of No Return     
  7. Sons of Deth     
  8. Our Killer Reputation

Čas: 40:45

Sestava:
  • Benjamin Botev - kytara
  • Dennis Schwarz - kytara
  • Alex Lendge - vokály
  • Ben Järkel "Papst" - baskytara   
  • Joe - bicí

https://www.facebook.com/devariemmetal
https://myspace.com/devariem

Zveřejněno: 18. 10. 2013
Přečteno:
3349 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář