Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

KRAOST – s/t 7\"EP 2012 Noise Master Records

Jihočeská extrémní scéna o sobě dává stále víc vědět. Tentokrát ale nemám na mysli místní klasiky Gride, Lahar nebo Ingrowing, ale stále ještě krátce působící sebranku KRAOST z Milevska. Tato čtveřice přišla se svou první nahrávkou (nepočítám-li demo z roku 2011). Jedná se o sedmipalcové EP, které obsahuje celkem šest válů. KRAOST se loni na jaře odebrali do studia Woodland ve čtyřčlenné sestavě. Bez zajímavosti určitě nezůstane fakt, že se za mikrofonem objevuje zpěvačka Adéla. Takže určitě svěží vítr na scéně a zase něco trošku jiného.

Samotná nahrávka se chlubí zajímavým obalem, do něhož je vložen černý kus „asfaltu“. Nechybí samozřejmě texty v češtině, ale také v angličtině. Samotný hudební materiál je pak zaškatulkován pod thrash/hardcore a už při prvním poslechu to vypadá na slušnou apokalypsu. KRAOST  se s tím rozhodně nemažou a je dobře poznat, že členové kapely už mají něco odehráno. Nejedná se jen o bordel, který by kapela složila za chvíli ve zkušebně a hned nahrávala. Už první vál „Vědět a nedělat“ je thrashing jak se patří. Přímočaré riffy, úderné bicí a pekelný řev. Následuje skladba „Páterovo sperma“. Drtivý nástup, vyhrávky a KRAOST to sypou ze všech stran. Nač taky čekat že? Adélin štěkot přejde v „pomalejší“ pasáž s textem, kterým dá kapela jasně najevo své názory – „Otočit kříže a pochcat vodu, dál už se nedívat na hru o bohu“. Třetím zásekem je „Koncentrovaná turistika“. Pro mě asi nejlepší věc na desce. Pořádná sypačka, skočné pasáže a představa strhujícího mosh pitu. Text o návštěvnících koncentračních táborů, kteří si s radostí fotí hrůzu a utrpení, které se zde před lety odehrávaly. Text, který rozhodně má co říct a je stále aktuálnější. Výborná skladba.

Druhá strana desky obsahuje také tři skladby. Tou první je „Odpuštěno“. Opět protináboženský text o smývání hříchů. A znovu nálož, která Vás za pár vteřin smete. Pátá skladba je „Lososi“. KRAOST se rozhodli, že do finiše desky ještě přidají na tempu. Masakr. Znovu chválím vokál – tenhle řev má skvělou barvu, dobré frázování a nespoutanou energii. Posledním hřebíkem do rakve je vál „Slušný lidi“. „Hned mezi dveřma, chtěla bych ti nablejt, na ksicht i na hadry s nápisem 88“ – je jasné kam tímhle KRASOT míří.

Poslech debutní desky téhle milevské smečky je u konce. EP vyšlo v nákladu pouhých 200 ks. Cena je 100 Kč. V hudbě KRAOST nechybí thrash, hardcore, punk ani grind. Vše podpořeno kvalitními texty a slušným soundem. Kapela už v této sestavě zřejmě další nahrávku nepřidá. Na řadě jsou personální změny a tak uvidíme, s čím KRAOST přijdou příště. Po tomto sedmipalci je však určitě na co se těšit. Další svěží vítr (nebo spíš vichřice) na jihočeské scéně!

Seznam skladeb:
  1. Vědět a nedělat
  2. Páterovo sperma
  3. Koncentrovaná turistika
  4. Odpuštěno
  5. Lososi
  6. Slušný lidi

Čas:
  8:45

Sestava:

  • Adéla – řev
  • Pichač – basa
  • Dušan – kytara
  • Pták – bicí

http://www.kraost.bandcamp.com

Zveřejněno: 28. 02. 2013
Přečteno:
4068 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 04. 2013 10:30 napsal/a Johan
Konečně...
jsem si to včera pořídil. Dobrá rachota, baví mě to! 7 je OK.