Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BABYLON MYSTERY ORCHESTRA – Poinium Cherem CD 2012, vlastní náklad

Hned na úvod si ulehčím trochu práci a dovolím si citovat Johanova slova, které napsal na recenzi předchozího alba BABYLON MYSTERY ORCHESTRA Axis of Evil: "Sidney Allen Johnson poslal aktuální CD své kapely s takovým průvodním dopisem, že by si z něj mohla vzít jakákoliv zavedená firma příklad. Kromě CD dorazila pohlednice, fotografie formátu A4, průvodní dopis na pergamenu psaný vyloženě pro Fobia zine s vlastnoručním podpisem... Klobouk dolů poprvé, podruhé pak při pohledu na booklet. 32 stránek na křídovém papíře, kvalitní grafika, všechny texty, info o nahrávání..."

Sidney Allen Johnson je svérázný člověk s osobitými názory a originální hudbou. BMO je one-man show od A po Z. Od prvního alba až po současné šesté album Poinium Cherem. Od všech myšlenek (někdy těžko stravitelných), které zpracoval S. A. Johnson do textů k písním, a které také doplnil do bookletu k albu s různými výtažky (evangelií) z Bible a doplněnými citáty vědců, filosofů jako jsou Aristoteles, Platón či Darwin. Vědecké, evoluční názory se mísí s názory malíře Picassa nebo spisovatele Orwella a dokonce Goebbelse. Možná bych jeho názory nepochopil, protože spojovat vědu s evolucí, s veršem z Bible a myšlenkou ministra propagandy Třetí říše... no, nevím, nevím. Jestli to není náhodou taky taková demagogie... Naštěstí je to anglicky a všemu nerozumím, a ani jsem se nesnažil všemu přijít na kloub.

Vše ovšem vyvažuje hudba, kterou samozřejmě S. A. Johnson tvoří kompletně sám - a já smekám také klobouk. Hudba vůbec není špatná, ale na první poslech je těžká. A můj dojem je takový, že málokdo k tomuto počinu přistoupí vstřícně. Jak sám novodobý křižák či kazatel uvádí, tak hudba, kterou produkuje, je hybrid gotického hardrocku/heavy metalu a tradičního rocku. Jen bych ještě upřesnil a dodal, že je to rozvážná doomová směs s různým kořením jednotlivých nástrojů, které vystupují v průběhu alba, skladby na povrch těžké slupky. Na albu Poinium Cherem jsou velmi charakteristické bicí, které se jeví povětšinu monotónně, ale tu a tam překvapí. Vedle bicích, ten těžký zvuk, dělá velmi temná kytara, kterou ladně ovšem zjemňují klávesy a silný basový vokál.

"Co by nemělo být" - "Co nemohlo být" je intro a outro, mezi které je vklíněno kázání o všem možným a nemožným. Chrámový chorál otevírá rytmickou skladbu Destroyer. Jednoduchý riff s podporou basové linky, uprostřed skladby kratší sólo. The Affliction je pokračováním předešlé písně, ale žene se trochu víc v rychlejším tempu, což je způsobeno plnější symfonickou hrou kláves. Apollyon je taková doomovější sabbatovská věc, ne-li s velmi podobným riffem. Dobrá záležitost.

O něco klidnější skladbu otevírá hutná basová linka, která je velmi čitelná po celou dobu písně I am an Artist. Do toho na povrch vstupuje krásná melodie kláves a vzápětí se silně ženou kytary. Při prvním poslechu alba to byla právě tato skladba, která mě utvrdila, že toto album stojí pořádně za poslech. Vlastně bych chtěl tímto říct, že od této písně až po devátou (respektive až po poslední) skladbu alba, jdou po sobě za sebou ty nejlepší kusy. Devilution je opět rychlejší kus, podobně jako Destroyer. Je to Velký třesk, ale s tím rozdílem, že text písně popírá Darwinovou teorie. Prostě je to takový "Hokus - fokus... Je to lež, aby ukončila veškere lži - což samo o sobě je lež!" Vzdálené poklepávání na bicí tuto píseň dělají přitažlivou. Another Path je další taková přitažlivá skladba. Je v ní skloubeno spojení akustické a elektrické kytary a opět s pěkně zabarvenými klávesy. Uprostřed sólující jižanská kytara, nemálo nepodobná s fousáči z Texasu. Okouzlila mě jednoduchá, ale svižná hardrocková píseň Seething. Pěkné bluesové sólo a opět vše dobarvují klávesy. Píseň velmi nabitá energií. Měl bych něco napsat o zpěvu. V této písní se nejvíc právě vokál podobá zpěvu, u ostatních skladeb převládá spíš recitace. Vlastně je to tak, jak jsem v úvodu podotkl, že S. A. Johnson je kazatel. A Prophet's Song se rozjíždí velmi pozvolna klavírem s klidným kázáním. Ke klavírním partům jsou pozvolna přidávány ostatní nástroje. Hi-hat a kytara a až se vše umocní opět do tvrdšího sabbatovského riffu, který opět utichne ke klavírnímu podání, což se dvakrát, třikrát opakuje. Skladba je zakončena nosným riffem.

Všechny skladby jsou zajímavé, a tak je tomu i u předposlední We Write the Words. Žene se v pomalejším doomovém tempu. Avšak u refrénu jako by ztratila rozvážnost, ozývá se chorus a do popředí se snaží dostat všechny nástroje. V druhé půli je skladba obohacená o kvákavou kytaru a konec o klávesy, jejichž zvuk je rozprostřen přes celou místnost. Poslední a zároveň titulní Poinium Cherem je opět charakteristická basovou linkou, která je postupně přerušovaná říznější rockovou částí. V polovině je to vše přehlušeno epickým, vzdáleným či tajemným pozadím. Skladba by se hodila i k nějakému výpravnému filmu. Outro je monumentální dokončení filmu.

Dlouho jsem se prokousával albem Poinium Cherem. Je to dost složité album, ale pokud si dáte načas a kotouček neprohodíte po prvním poslechu oknem, tak musíte uznat, že instrumentace jsou vskutku povedené.

Seznam skladeb:

  1. Chorale... What Should Not Be
  2. Destroyer
  3. The Affliction
  4. Apollyon
  5. I am an Artist
  6. Devilution
  7. Another Path
  8. Seething
  9. A Prophet's Song
  10. We Write the Words
  11. Poinium Cherem
  12. Finale... What Could Not Be

Čas: 55:56

Sestava:

  • Sidney Allen Johnson - zpěv, kytara, klávesy, basa a bicí

http://www.babylonmysteryorchestra.com/


Zveřejněno: 08. 12. 2012
Přečteno:
3295 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář