Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BABYLON MYSTERY ORCHESTRA – Axis Of Evil CD 2008, vlastní náklad

Chlapík jménem Sidney Allen Johnson je zřejmě velice zajímavou osobností. Do redakce nám poslal aktuální CD své kapely s takovým průvodním dopisem, že by si z něj mohla vzít jakákoliv zavedená firma příklad. Kromě CD dorazila pohlednice, fotografie formátu A4, průvodní dopis na pergamenu psaný vyloženě pro Fobia zine s vlastnoručním podpisem a dvoustránkové pojednání o albu. Klobouk dolů poprvé, podruhé pak při pohledu na booklet. 32 stránek na křídovém papíře, kvalitní grafika, všechny texty, info o nahrávání (všechno napsal, vyprodukoval, nahrál – kdo jiný – S. A. Johnson).

One man projekty jsou v současné době věcí běžnou, úroveň ale kolísavá. V případě pana Johnsona ale musím uznale pokývat hlavou. Axis Of Evil je nahrávka na solidní úrovni a i když vlastně nepřináší nic nového, poslouchá se příjemně. Stylové zařazení je v tomto případě trochu složitější, dejme tomu, že se jedná o heavy power metal, který ale chvílemi zamíří k doom metalu (a dá vzpomenout na starší tvorbu Tiamat či Paradise Lost) a chvílemi sklouzne k starému dobrému hard rocku. Nejvýraznějším nástrojem je pochopitelně kytara, hodně velký prostor okupuje zpěv. Sidney nemá ani čistý, ani špinavý hlas, ale takový zastřený, old school doomový a místy přejde k recitaci či šepotu. Kytaru zhusta doplňují klávesy, které ale nevytvářejí nosné motivy skladeb, ale jen dokreslují atmosféru. Bicí jsou vyloženě jednoduché, ale na druhou stranu nesklouzávají k monotónnosti.

Asi nejvýraznější skladbou je i přes (na poměry BMO) krátkou stopáž naléhavá We Ride...You Die, která se snadno usadí v paměti a ne a ne ji odsud vystrnadit. Překvapí i balada Martyr svou odlehčeností nebo zpěv podobný chorálu ve čtyřce Islam. V Diabolus Apokalypse dokreslují náladu zvony a v následující Illuminati dojde na akustickou kytaru i ostřejší vokál.

Materiál má sáhodlouhé texty, které asi částečně vycházejí z bible i z koránu, ale nemám sílu oněch 28 hustě popsaných stran při svých chabých znalostech angličtiny překládat. Vlastně ani nevím, co tím vším chtěl mr. Johnson říci, ale nejspíš jde o jakýsi souboj křesťanství a islámu. V textech je také citováno z projevů různých politiků (Churchill, Reagan, Blair, Bush, ...) i z webových stránek Al Kajdy a dalších extrémistických organizací. Nevím, jak s tím koresponduje bafomet na titulní stránce obalu, ale snad je zosobněním zla křesťanského (satan) vedle zla islamistického (půlměsíc). Samotný Johnson se pak stylizuje do role novodobého křižáka, který chce všechna zla porazit.

Seznam skladeb:

  1. Annuit Coeptis
  2. We Ride...You Die
  3. DevilSpawn (Muhammad's Song)
  4. Islam
  5. God Given Right
  6. Crusader
  7. Diabolus Apocalypse
  8. Illuminati
  9. Novus Ordo Seclorum
  10. Xenophobia
  11. Martyr
  12. Come Drink The Wrath
  13. God Damn The Children Of The Beast

Čas: 56:43

www.babylonmysteryorchestra.com


Zveřejněno: 23. 07. 2008
Přečteno:
3951 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář