Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

18. října 2012, Praha – Nová Chmelnice

VOIVOD byl kyborgem, vládcem mrtvých plání po nukleárním holocaustu v zemi nikdy nekončící války, Korgullem Vyhlazovačem, vesmírnou lodí nebo nukleárním upírem. VOIVOD byl thrash metalem, psychedelickým hard rockem, progresivním metalem, punkem, art rockem..

Od úvodní fascinace Venom a Motörhead a podílení se na budování vznikajícího žánru jménem thrash metal ušli VOIVOD opravdu dalekou cestu, a to s postupným zakomponováním progresivních a psychedelických prvků, cestu vlastní. Cestu, během které dokázali složit riffy a songy, které i po třiceti letech znějí moderně. Cestu, na které mnohokrát předběhli svou dobu o deset a více let, což z nich udělalo částečně i oběť vlastního génia, jak se stávalo velkým umělcům minulosti. Tvorba této vskutku kultovní formace se na hranice nikdy neohlížela, naopak byla vždy dílem a oslavou čisté a ryzí kreativity v dobách, kdy toto slovo nebylo pohřbeno pod nánosem patosu a patřilo do portfolia opravdových umělců a nikoliv bezpáteřních reklamních agentur. A tak se stalo, že zatímco na deskách VOIVOD bojoval s vesmírným anarchistickým teroristou, orwellovským technokratem nebo mimozemským parazitem, vysávajícím duševní sílu, ve skutečnosti pak musel překonat nepochopení, chudobu, šváby ve společném bytě, mnoho zdravotních komplikací, vážné dopravní nehody, nenasytnost hudebního průmyslu a nakonec i smrt. Nakonec ale ani smrt nenahraditelného hudebního génia Denise „Piggyho“ D´Amoura nezastavila tuhle kanadskou legendu od koncertování a skládání nových, zcela nezaměnitelných věcí. Kromě pěkné řádky fenomenálních desek totiž VOIVOD dokázali zplodit i fanouška, který dokáže nahradit Piggyho tak autenticky a s takovým nadšením, jak je jenom v lidských silách možné. Dan Mongrain, nyní překřtěn na Chevyho, je pravděpodobně jedinou možnou alternativou, se kterou mohou VOIVOD vystupovat živě a dokonce i nahrávat desky. Už jeho vlastní kapela Martyr byla VOIVOD silně ovlivněna, ale i přesto je jeho naprosto věrný přehled a lehkost, s jakou dokáže přehrávat originální Piggyho party, zcela neuvěřitelná! Všechny originální retrofuturistické riffy a figury dává tento kanadský mág s nezměrnou noblesou a jako bonus vytahuje své vlastní, ale přesto autentické VOIVODí, jako kouzelník králíky z klobouku. VOIVOD Lives!

Jako support jsou s VOIVOD na turné finští zástupci stáje význačného undergroundového labelu Relapse records UNKIND, kteří se prezentují salvou temného hardcore/punku, ve kterém se však nespokojují s klasickým crustovým výrazivem a projevem a z možností žánru destilují esenciální dystopickou úzkost. Jejich poslední deska ‚Harhakuvat’ je nepěknou procházkou po temných stránkách lidské duše a staví na původních upřímných ideových základech, na kterých stojí hardcore/punk a na kterých VOIVOD postavili nejednu ze svých nepřekonatelných desek jako např. Killing Technology nebo Nothingface. Další stavební prvky VOIVODího univerza, totiž technický a syrový thrash metal, budou reprezentovat italští ENDOVEIN v případě prvním, resp. čeští EXORCIZPHOBIA v případě druhém.

Svátek hudby a oslava čisté kreativity proběhne 18. října v prostorech Nové Chmelnice (klub v místě původního Exitu na Koněvově 219) od 19.00h. Vstupenky kupujte v běžných předprodejích. Více informací na www.obscure.cz.


Zveřejněno: 13. 10. 2012
Přečteno:
3354 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář