Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Desolated, Dark Seal, Unclean, Fatality, Sezarbil

Na Brno padla temnota nejčernější, vlci pro tento večer spolkli slunce a měsíc... nadešla jedna z předzvěstí ragnaröku. Černooděnci a milovníci symbolů obráceného kříže a pentagramu zaplavili Melodku již při druhém ročníku Pagan Black Night. Na tuto zlo akci jste se mohli dostat za upsanou duši ďáblu v podobě sto dvaceti korun, což nebylo zase tak mnoho...

Již od sedmé večerní, kdy jsem se dostala dovnitř, nebylo kam složit svoji pozemskou existenci. Zaujala jsem tedy místečko u jednoho ze stříbrných pultíků a vzala za vděk alespoň odložením nějaké té tekutiny. Kupodivu krev na nápojovém lístku chyběla...

Večer započal netradičním stylem pro tuto akci, DESOLATED nám do uší napumpovali svůj metal – hardcore okořeněný příjemným growlem, který se mění v čistý zpěv. Nemohla jsem si nevšimnout podobnosti se Sepulturou, ale jen v tom, že jsem si občas přišla jak někde s Tarzanem. Někdy zaválo i něco z toho orientu, jen břišní tance se jaksi nekonaly. Jinak má tato banda naprosto originální nápady a jejich hudba mě baví. Škoda jen toho malého fanouškovského kotle a vlažného potlesku, který se nesl vždy po dohrání skladby jen k nejbližšímu uchu.

Nastal čas večer naladit do temné atmosféry, prvním blackem, okořeněným pagan metalem, byli brněnští DARK SEAL. Skupina má od jara letošního roku pozměněný název (dříve Dark Pagan Thoughts) a novou posilu na postu baskytary v podobě Lorda Sezarbila. Osazenstvo klubu na tuto notu slyšelo a zaplnilo prostor opanovaný temnou notou rázných textů a melodií.

„Zabíjeli ženy, zabíjeli muže, ve jménu Boha, pro spásu jejich duše.“ Dark Seal - Svatá inkvizice

Velkou radost mi však udělali zařazením cover verze asi nejznámější skladby od norských Satyricon, King. Neodolala jsem a musela se jít zapojit do poeticky se pohybujícího kotle...

Nejtemnějším bodem večera se pro mě stali UNCLEAN z Chlumce a jejich podání black metalu podpořené tympány, na které bušila strašidelně vyhlížející postava v kápi. Dále pak klávesy, smyčce a sbory, které doplňovaly sem tam i mluvené pasáže v projevu zpěváka. V textech jsem si nemohla nepovšimnout latinských vsuvek, z kterých šel mráz po zádech a člověku mohl na mysl přijít exorcismus, jako spása toho večera posedlých duší.

„Vypálím kláštery do základů, lidi vyvraždím do posledního...“ Unclean - Nesvatá válka

Aby smrti a rozkladu nebylo dnešní večer pomálu, nastoupili brněnští úderní FATALITY se svým death metalem. Myšlenkami mimo, ale přesto naprosto zaposlouchaná do úderných riffů a technicky propracovaných bicích jsem prožila celé vystoupení. Proběhlo pogování a očividně spousta návštěvníků byla konsternována podobně jako já. Tenhle nářez se vám prostě nabouchá do hlavy, ať chcete, nebo ne.

Půlnoční čas nahrával svou atmosférou největší hvězdě večera. Blackoví SEZARBIL z Brna nemohli mít lepší podporu zúčastněných. Historie kapely se táhne až do roku 1997 a je po celou dobu provázena rouhačskými texty, které k této hudbě neodmyslitelně patří.

„Já jsem bůh všech bohů, pohlédněte na mé mistrovské dílo. Vyčistím zemi od všech mých odpůrců a nastolím vládu chaosu a bolesti...“ Sezarbil - Temný bůh

Temný hukot se rozezněl po širém okolí a naplňoval všechny svou energií, až muselo být vyřčeno upozornění, že v kotli se nacházejí i ženy a děti. Překvapením pro všechny bylo vystoupení Nergala (zpěv také v rozpadlých Degoryen), který svým vokálem doplňoval skupinu v roce 2009. V jeho podání zazněla jedena skladba a mohlo se klidně pokračovat v rozběhlém večeru. Nakonec vystoupení okořenilo dítě jednoho ze členů provolávajícího slávu... a čemu že? Black metalu!

Najednou byl konec všeho zla, kterého si však každý odnesl malý kus ve své temné duši. Po jedné hodině ranní jsem i já odcházela s pocitem posedlosti, alespoň tedy po hudbě dnešního večera. Nezbývá jen dodat Ave dalšímu ročníku!

Zveřejněno: 21. 09. 2011
Přečteno:
3336 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář