Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

PENUMBRA - Seclusion CD 2003 - Season Of Mist

Francúzska Penumbra... toto dielo je proste vynikajúce, s krásnymi nápadmi - celé sa nimi hmýri, narozdiel od predchádzajúcich dvoch albumov. Je citovo založené a veľmi prepracované - miesi sa tu metal s rockom, trošku elektroniky aj vážnej hudby, chóry, čistý spev aj growling, hovorený hlboký mužský hlas aj ženský spev, tiché vybrnkávačky, sóla, trošku vážnej hudby - pritom nič nie je prehnané, všetko prichádza vhodne po sebe a nespatrila som na tomto albume žiadnu chybu - a tak rozmýšľam, či je to vôbec možné - ale asi áno.

Šum hlasov, brnkanie na gitary, spev pripomínajúci mníchov v kláštore, tenké zvonenie v diaľke- toto všetko sa do seba vnára, predtým, ako začne úvodná pieseň Tragical Memories. Spevák spustí svoj napoli black metalový vokál, ktorý stíchne pred hlasovým prejavom Anity Covelli. Nie je nijak zložitý ani prezdobený, ale nádherný. Po nej nastúpi pasáž odspievaná čistým mužským vokálom, ktorý spolu s hudbou človeku dodáva pocit rockového nádychu. Ku koncu gitary zmohutnejú, opäť sa nám ozve škriekanie miešané s mužskými chórmi, s ktorými sa počase zmiesia aj ženské. Spočiatku to trošku pripomína Therion (najmä v tejto piesni), čo nie je moc veľké pozitívum, ak človek nepočúva poriadne :-), ale pozrime, čo bude ďalej. Cursed Destiny sa spustí hneď v rýchlejsšom rytme, hutné gitary a celé to pôsobí už viac metalovo, necítiť v tom nič rockové, chvíľami sa ozve už spomínaný mužský spev, ktorý prejde do veľmi precíteného šepotu. Nasleduje pekné gitarové sólo, ktoré premutuje do sláčikových tónov (zrejme spáchaných basou), prelínajúcich sa s flautou a zborovým spevom, ktorý je niečím medzi Haggardom a Therionom. Zvyšok sa nesie v duchu začiatku - tie isté riffy aj texty.

A pomaly, elektronicky si to k nám šinie titulný track Seclusion, v pozadí naozaj veľmi krásne klávesy, ktoré prejdú do folkovej tanečnej melódie, trochu pripomínajúcej Škótsko - ak sa mám priznať, pri prvom počutí som ostala naozaj očarená. V pozadí šepot, za ním precítený spev Anity a vzápätí opäť tá krásna melódia prelínajúca sa s gitarami, proste nádhera... Popri nej si spevák derie hlasivky v naozaj výbornom black vokále. A opäť speváčkin hlas, odspievavajúci svoju pasáž zakončenú slovami "my death is your resurrection...". Takto sa ďalej vyvíja celá pieseň a koncom sa v pozadí za spevákovým vokálom ozvú operné hlasy, ktoré sú naozaj nenápadné, ale keď už si ich človek všimne (týmto vás na ne upozorňujem :-)), dodajú piesni novú krásu.

Ďaľší song s menom The Prophetess je vynikajúci, speváčka tu spieva trošku orientálnym hlasom hneď v úvode: "Waiting for you so impatiently, i know what you want, my roots are your`s too..." a ďalej "so will you sacrifice and live on lies". Indický spev prechádzajúci až do trošku krutého sa naozaj skvele hodí k tomuto textu - vlastne mám pocit, že v tejto piesni sú práve vokály podstatné - gitary sú nenáročne spravené ale hutné, tvoria akúsi linku pre hlboké texty, ale celé to pôsobí skutočne veľkolepo. Neskôr sa celý rytmus spomalí, Anita opäť dostane priestor a po nej opäť chóry...

Hope - "One word, just one word to exist... Precious as a jewell, cruel as a farewell..." Proste nádhera, čo dodať - hlas Anity a v pozadí jemné, tiché gitary meniace sa v elektroniku s nimi miešanú a útrpný vokál speváka, ktorý sa premení v tichú reč... Hutné gitary a bassy, striedajúce sa rytmy s veľa doplnkovými nástrojmi.

Crimson Tail... "Madness fills the air, easing your bleeding hands, madness... Crying tears of pain, dying in the end - rescue me..." Toto začína pomaly, riffy spevádzané klavírnymi melódiami a flautou... Spevák tentokrát už hrubším, akoby death metalovým hlasom prehluší gitary a opäť sa nám ozve samotná tichá flauta, na ktorú sa nadpoja gitary a prepracované tóny vyvolávajúce pocit gradácie doplní spevák svojim hlasom, z ktorého cítiť trošku zúfalstva: "I can´t believe, I´m loosing you..." V piesni sa ešte pár krát objaví elektronika, rýchle melódie... Posledné dve piesne sa opisom podobajú tejto, avšak majú úplne iné melódie, ktoré sa mi takto nepodaria vystihnúť, takže vyťahujem bielu vlajku a vzdávam sa. :-)

Nemôžem povedať nič iné, len že si to proste musíte vypočuť! Ale pozor, podľa mňa toto potrebuje maximálnu dávku času, nálady a pozornosti - inak vám môžu uniknúť veľmi podstatné veci pri prvom počutí - takže odporúčam v kľude... Masterpiece v rámci gothic/black metalu!

Tracklist

1 Tragical Memories

2 Cursed Destiny

3 Seclusion

4 The Prophetess

5 Hope

6 Crimson Tail

7 Conception

8 Enclosed

Zostava

Agone - bass gitara

Anita Covelli - ženské vokály

Arathelis - bicie

Dorian - gitara

Jarlaath - vokály, hoboj

Neo - gitara

Zoltan - klávesy

Hostia

Hubert Piazzola - baritón

Damien Surin - basa (sláčiková)

Emilie Lesbros - alt

Ameyilia Saad - soprán

Emanuelle Zoldan - alt

Loie Taillebrest - píšťalky, flauta

www.penumbra-band.com


Zveřejněno: 31. 05. 2004
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář