Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ZATREST – Pecka vedle pecky CD 2009, Papagájův Hlasatel

Olomoucká skupina Zatrest je sice řazena (nejen kvůli vydavateli) do punkové škatulky, ale na aktuálním počinu je pro ni slovo „punk“ příliš těsné. Vedle klasických punkových odrhovaček totiž necelá půlhodina nabízí rock´n´roll, folk i hospodský bigbít.

Vtipně skloubený název alba s obalem potěší, stejně jako vnitřek bookletu – místo textů (kterým je velmi dobře rozumět) obsahuje komentáře autora slov a zpěváka ke každé skladbě. Takže když není z přednesených vět zcela jasno, co jimi chtěl básník říci, Kokeš poslouží výkladem. A popravdě – příliš mi Kokešovy texty nevoní, často mi přijdou laciné a naivní. Jistě, témata snad nutí k zamyšlení, ale jednoduché zpracování místy vyloženě ničí uši. Nejvíc ve vlastenecké poctě naší zemi, která by šla pojmout mnohem zajímavěji než konstatováním, že ji proslavil fotbal a hokej. Ani odsouzení skinheads nedopadlo dobře, ani omílání starých pravd typu „kolikrát jsem padnul a zas vstal a pokračoval dál a s osudem se pral“ dnes nepůsobí nikterak originálně, o Drogách raději nemluvě. Naproti tomu Večer ještě nekončí a Ona je anděl mají vtipné texty, které neurazí.

Hudební náplň jsem již nakousl v úvodu a nutno říci, že textovou převyšuje. Po dvou punkových skladbách z ničeho nic klasický rock´n´roll, po folkovém songu (ve kterém působí lalalalalalála jako pěst na oko) svižná a typicky pojatá old school punkovka, po bigbítové Ona je anděl zase jinam, k Dead Boys, od kterých jsou některé motivy ve Všichni jste mi lhali vypůjčené. Pestrý materiál má navíc tu výhodu, že jednotlivé kompozice jsou krátké a dřív, než by začaly nudit, skončí. Dalším pozitivem jsou solidní nápady, žádná skladba není vyloženě slabá, hudebně je sice nejlepší další převzatá věc Malým dětem (originál patří Leyton Buzzards), ale i ostatní vždy nabídnou nějaký relativně zajímavý úsek. Jistě, nic objevného nebo převratného, ale solidní standard.

Na zvláštní Kokešův projev jsem si musel poměrně dlouho zvykat. Jeho podivný chrapot má ke zpěvu daleko, ale na druhou stranu alespoň celkem pečlivě vyslovuje... a občas jej zachraňují sborové halekačky. Hráčské výkony jsou slušné, všichni tři pánové ví „co a jak“, kapela zní sehraně a jistě. Posledním trumfem je dobrý zvuk ze studia Deltaphon, všechno je precizně slyšet a třeba prostor daný baskytaře příjemně překvapí.

Celkový dojem z téhle placky je ale tak trochu rozpačitý. Proti stylovým a stájovým kolegům jsou Zatrest přece jen slabší – prostě průměrní.

Seznam skladeb:
  1. Kolikrát
  2. Maska
  3. Večer ještě nekončí
  4. Moje zem
  5. Drogy
  6. Ona je anděl
  7. Všichni jste mi lhali
  8. Dáma ze sna
  9. Malým dětem
  10. Sám

Čas: 27:30

www.zatrest.wz.cz/

 

Několik skladeb k poslechu na:

 

www.bandzone.cz/zatrest 


Zveřejněno: 14. 01. 2010
Přečteno:
3801 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář