Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BARREN EARTH - Our Twilight EP 2009, Peaceville Records

Vzhledem k až nepřípustné náloži redakčních CD, jež se mi tu válí na stole, vás budu muset, co se zahraniční tvorby týče, bohužel ještě nějakou chvíli zanedbávat, přičemž v poslechu osobně samozřejmě pokračuji, aby mi nic důležitého mezitím neuniklo. Jednou z těch band, na nichž spočinulo mé Sauronovo očko, byli i Barren Earth – superkapela, skládající se z ex-členů oblíbených Amorphis, současných příslušníků Swallow the Sun či Kreator. Že je to již na pohled zajímavá míchanice? Inu to ano, ovšem pokud dodám, že výsledkem je melancholický prog death metal, překvapení již asi tak nebudete. Ano, výsledek je kombinace Opeth, StS a hlavně Amorphis. Podobnost s touto finskou legendou se opravdu nezapře a není tedy divu, že po nátlakové melodic death metalové pasáži, si to klidně přisviští prog klávesový podmalovaný oddech s typickými čistými vokály, jež perfektně zapadají, následovány opětovným hrábnutím do strun v naprosto stejném stylu Opeth (polovina první skladby, jakmile to přijde, všichni se trochu ušklíbneme a chápeme) a hammondkami. Že kecám? Ale kdeže, Barren Earth očividně razí heslo ničeho se nebát a spojovat, spojovat, spojovat..

Přiznám se, že mně osobně se jednička „Our Twilight“  zamlouvá mnohem více, než třeba hodně slabé poslední album Opeth „Watershed“, či některé nahrávky     Amorphis. Úplně do stejné souvislosti bych to nedával, ale ve finále jsou Barren Earth na EPčku mnohem pestřejší, mají vychytaný poměr bombastické epičnosti (ano, zase Amo..) a progresivní vyhranosti. Sem tam zapadnou do tradice melodického death metalu (první polovina dvojky „Jewel“), posléze přichází growly podmalovaný klavír jako z arsenálu art rockových experimentátorů Jethro Tull. Vše ošetřené pečlivým dříčem Danem Swanö, jenž v nahrávce opět zanechává své nepřehlédnutelné stopy. Hammondkový výjezd druhé poloviny? V melodickém death metalu? Že jsem se zbláznil? A znovu ne, Barren Earth jednoduše milují Opeth a dávají to jednoznačně najevo. Návraty k úvodnímu motivu kvituji s povděkem, vše řemeslně velice dobře zvládnuto. Inu, však se jedná o profesionály.

Následují dvě trochu temnější skladby, „Flame Of Serenity“ se zřetelným odkazem na staré Sabbaty, aby se ve druhé polovině plně ponořila do sól a vyhrávek, jež se jako bouře nezastavitelně hrnou vašimi sluchovody. Na konci trochu zatleskám, naprosto si soubor představuji jako mistry, kteří své nástroje vzdálí od svých brad a naslouchají zvuku potlesku. Velmi dobré.
Trochu mne rozesmutní, že na kotouči již zbývá k objevení pouze Opethovská „Floodred“, znovu odhalující směřování Barren Earth.

Netradiční melodic death metal říznutý progresivem, nahrávka přesně pro fandy Opeth někdy 6-7 let zpět, kterou ovšem budu známkou hodnotit přeci jen trochu obezřetněji. Koneckonců, jedná se o dvacetiminutové EP. Příznivci výše zmíněných, sehnat!

P.S.: Dlouhohrající řadovka snad někdy v prvním kvartálu roku 2010. Celkem se těším.  

Sestava (neřešíme ex-y): 
Mikko Kotamäki (Swallow the Sun) – zpěv
Olli-Pekka Laine (Amorphis) – basa
Kasper Mĺrtenson (Amorphis) – klávesy
Janne Perttilä (Moonsorrow) – kytara
Sami Ylisirniö (Kreator) – kytara
Marko Tarvonen (Chaos Breed) – bicí

Čas: 22:26

Seznam skladeb:
  1. Our Twilight
  2. Jewel
  3. Flame of Serenity
  4. Floodred
http://barrenearth.com/

Zveřejněno: 30. 10. 2009
Přečteno:
3321 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář