Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
OBSCENE EXTREME 2024

OPITZ - Globální orgie - Striktní protokol CD 2009, khaaranus productions

Klasikou z „Případů majora Zemana“ začíná nová nahrávka kluků z Opitz, pokračovatele někdejších experimentátorů Contrastic (jejichž debut jsme mimochodem ve své době dost žrali), se svým umírněnějším křídlem grind coru s příklonem k hc. Takový svinstvo! Otevírákem „H na dráhu nepatří“ Opitz opět rozjíždějí svůj kolotoč soustružného grindu, aby vás na vzniklém soustruhu jaksepatří povozili. Nasrané vokály harcovníka Puttiho, punková rytmika, jež se občas stočí do deathgrindu přesně ve stylu starých Contrastic.

Dvou a půl minutová blastující rychlovka, jež vás smete ze židle a připraví na další sadistickou jízdu. Chválím skvěle nazvučené, typicky grindové virbly páně Víta  a hlavně vokál, který vás zarazí do země, kdykoliv se mu zachce. Povětšinou hardcoreově chrčí, ale když se do toho opře.. dobré.

Dvojka „Striktní Protokol“ jakoby snad trochu připomínala náladu Devina Townsenda a jeho SYL a svým tahem na braku vás při stopáži ani ne dvou minut prostě musí dostat. Zdrcující naléhavost, nekompromisní hráčská zdatnost a drive – to jsou noví Opitz.
Trojka „Impresário“ evokuje staré Kataklysm – ať  už svou strukturou, či riffy, jež bych zařadil někam k Epicu, tlak je poprvé uvolněn pokřivenými vybrnkávkami, brzy přehlušenými důkladným sweepem.

Čtyřka „Spálit, Ututlat“ je poté zase úplně jinde. Naštvaný hc, umca umca bicí, v půlce ozvláštněn takřka sludgeovým přístupem. Zajímavé.

Čím více nahrávku posloucháte, tím více je vám jasné, že Opitz stárnou a dozrávají. Jsou stále schopni napsat přímé najebávačky („Manifestace Synkopy“), ovšem to vůbec není celé. Kdo zná hudební směřování této zajímavé sebranky, jistě ví, že si kluci vždy najdou čas na nějaký ten úlet, mísení podivného s podivným (vynikající retro instrumentálka „Vulgo“) a ve výsledku neposloucháte další grindcore z mnoha –  ó ne, nikoliv. Opitz jsou prostě Opitz a kdo s nimi ještě neměl zkušenost, těžko pochopí, čeho všeho jsou tito matadoři schopní. Také proto mne trochu překvapil ten cover Dismember („Soon to be Dead“), jenž z rukávu vysypali zrovna na tuto nahrávku. Ne, že by se nehodil, ale přeci jen – Opitz a Dismember? Originál je v tomto případě opravdu originál :).

„Globální Orgie - Striktní Protokol“ je jednoduše opět velmi rozporuplnou nahrávkou. Netrpí až takovou rozháraností, jako starší věci této (a minulé skvadry), leč plně konzistentní také není. Nacházejí se na ní skvělé skladby a to v poměru k průměrným ( u mne) tak 6:5. Něco je typická grindovačka s českými texty, něco vynikající fúze se záchvěvy sludge a progresivu.  Ale co jsou Globální Orgie a co Striktní Protokol? Na to už musíte přijít sami, budete – li chtít..

Čas: 19:06

Seznam skladeb:
  1. H Na Dráhu Nepatří
  2. Striktní Protokol
  3. Impresario
  4. Spálit, Ututlat
  5. Manifestace Syncopy
  6. Vulgo
  7. Pan v Nejhorších Letech
  8. Soon To Be Dead (Dismember cover)
  9. Chyba je v Nich, Rozdíl je v Nás
  10. Geronti Jsou Proti
  11. New Hippie
http://bandzone.cz/opitz

Zveřejněno: 19. 10. 2009
Přečteno:
3356 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 10. 2009 08:11 napsal/a DW
Nee
vůbec:).. Já Opitz zase tak nežeru, bohužel. Ale nijak jsem je nezpéroval, jak vidíš:).. Však užívej, pročpak ne :)
19. 10. 2009 22:54 napsal/a loathsomE
tss
:) tak to teda vůbec.. zes zase uklik viď? :D tady bych dal desítku ani bych nemrk.. od chvíle kdy mi to mcd dorazilo tak to poslouchám furt dokola a neslyšel jsem tam jedinej zbytečnej ton :) pro mě naprosto geniální a jak miluju Dismember a poslouchám je již tak 10 let tak mi ten cover přijde mnohem lepší :D