Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

12.3.2004, v Praze - Žižkově, v paláci Akropolis přivítáme holandskou skupinu The Gathering!

Abych začal od toho nejpodstatnějšího hned na začátku tohoto článku: na začátku druhé dekády března resp. přesně 12.3. se v Praze na Žižkově (ne v Podolí), v paláci Akropole (ne v lékárně) uskuteční koncert holandské kapely The Gathering. To, že vám tam nebude smutno je jasné, tudíž bych rád pouze vzpomenul jisté skutečnosti a fakta, které dovedly kapelu až tam, kde dnes je.

Tím nejdůležitějším co jistě zapříčinilo březnový koncert je událost stará už skoro celých patnáct let ? ano, je to vůbec vznik kapely. Osu kapely, která celou historii drží stále při sobě jsou bratři Ruttenovi (ne Karamazovi), F. Boeijen, J. Wiersma (odchod 98) a H. P. Geerligs, i když poslední tři jmenovaní se přidali až nějaký ten pátek po samotném založení. Vypisovat další členy, kteří prošly řadami The Gathering, nebudu. Je jasné z vývoje kapely, že se už od začátku hledali pouze ty správné osoby pro obsazení ženského a mužského zpěvu.

Po dvou demech, dvou albech a dvou personálních změnách na obou postech zpěvů přišla v roce 1995 do kapely Anneke van Giesbergen a nikoho dalšího už nebylo potřeba hledat. Přišla nabídka od labelu Century media a v následujících letech klasická alba jako Mandylion (95), Nighttime Birds (97). Po odchodu J. Wiersma se ostatní členové zaměřili na experimentování s různými nástroji a vzniklo experimentální dvojalbum How to measure a planet? (98). Členové už měli dost ?šoubysnysu? a tak založili vlastní label a znovu vydali první dvě alba. Nicméně kontrakt s Century media se plnit musel a tak vznikl živák a další řadové album If_then_else (00), se kterým dosáhli většího úspěchu než se studiovým předchůdcem.

K muzice The Gathering lze říci, že se od dob prvních doom metalových alb pomalu posunuli přes rock až k temnému popu. Nezapomínají, ale vše doplňovat právě svými kovovými kořeny a tak vzniká zajímavá fůze. Nejsou také kapelou, která by ze dne na den změnila od základů celou svou muziku a tak možná právě proto, na své stálé příznivce pořád nabalují další a další fans.

A s čím vlastně přijedou do Prahy? S tím nejlepším, co kdy zplodili a ještě v novém hávu! V lednu se totiž objevilo v prodejnách album Sleepy buildings ? Semi acoustic evening. Jedná se o živý záznam z divadla Lux v Holandsku a The Gathering zde předvádějí hravost, průzračnost a sofistikovanost svého hudebního projevu. Všechny oblíbené a známé skladby (například z častých singlů) si můžete vychutnat právě v pátek 12.3.2004 v Akropoli v Praze. Jistě skvěle jim budou supportovat ostravští Endless, kteří byli nominováni v letošní anketě Akademie populární hudby Anděl, v podrubrice Hardy & Heavy na skupinu roku. Endless při jejich akustickém setu posílí zpěvačka Hanele ze Silent Stream Of Godless Elegy. Vystoupení začíná v 19 hodin. Více informací na www.shindy.cz


Zveřejněno: 23. 02. 2004
Přečteno:
3488 x
Autor: Manafob | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář