Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

FANGORN - Raindancer MC - vlastní náklad, 1996 FANGORN - Fangorn CD 2001 - G.U.C.

Německá kapela Fangorn působí na scéně již desátým rokem. Na kontě má jednu demokazetu a tři ?kompaktní? alba. Do mého přehrávače dorazila prvotina Raindancer na MC a poslední CD nazvané stejně jako kapela Fangorn. A hned na začátku musím napsat, že dílka, která od sebe dělí cca pět let, jsou kvalitativně nesrovnatelná. Takže popořadě:

FANGORN - Raindancer MC -  vlastní náklad, 1996

Tak tady je skoro všechno špatně. Kazeta je sice profi potištěna, ale obal je pouze černobílý xerox, a to je v roce 1996 celkem ostuda. Aspoň, že je uveden seznam skladeb (je jich sedm ? 4 na áčku, 3 na béčku), sestava schovaná v děkovačce (Carmen ? g, Dirk ? d, Rico ? g, Sylke ? b, André ? v a Grit ? female v.) a kontakt; o textech si můžeme nechat akorát tak zdát.

Po stisku play se z repráků line death metal ve středním tempu. V prvním songu se o jakési zpestření má postarat ženský vokál, ale přijde mi tak trochu falešný a zbytečně tlačený do extrémních výšek. Mužský zpěv je taky docela mizérie, nejde o nějaký brutální murmur, ale skoro stále stejný hrubší hlas. Zpěvy tedy nestojí za moc, o hudbě by se dalo říci skoro totéž. Jednotlivé songy trpí neustále se opakujícími rify, monotóními bicími, snad jen basák do toho chvílemi mydlí s větší vervou. Na B straně se přecejen děje něco zajímavějšího ? první skladba je aspoň trošku vydařenější (chvílemi nátěr, chvílemi pomalu s poněkud uhlazenějším projevem zpěvačky).  B2 So Seits se od zbytku liší zpěvem v Němčině, hodně prostoru má opět female a rytmus je thrashový.

Celkově ale slabý průměr, a to nejen z dnešního pohledu, ale i z pohledu data vzniku. Zvuk také zhruba odpovídá kvalitě všeho výše uvedeného, a ač je v obalu uvedeno Recorded on 24 track, tak stojí za prd. Ale každý nějak začínal?

čas: cca 31 min

FANGORN - FangornCD 2001 - G.U.C.

Po pěti letech, které uplynuly od natočení demáče, nezůstal zdá se v kapele kámen na kameni. Svého kopyta se drží už jenom basák Sylke a pěvkyně Grit. K nim se přidali zpěvák Hardy, kytaristé Marten a Daniel a bubeník Robert. Jediným spojením s minulostí zůstal zpěv Grit, která se o dost zlepšila, i když se pořád drží hodně vysoko. Nebýt jejích občasných vstupů, určitě bych demáč a album nepřisuzoval stejné skupině.

Všechno začíná už od zvuku, který je tentokrát v pohodě. Fangorn nehrají nějaký ultra masakr, ale spíše pomalejší a chvílemi i melodický death s vlivy všech ostatních metalových odnoží (hlavně heavy a thrash metalu), a tak není divu, že mají pohlídaný zvuk všech nástrojů tak, aby bylo možno vše dobře identifikovat. Promo CD (ale nikoli výpal, firma se holt snaží) mám jen v promo obalu, takže nemůžu posoudit vnitřek, ale titulka není zrovna originalita sama, nějaký stromy za soumraku nebo v noci, ale přes ně docela povedené logo; vzadu jen seznam skladeb.

Na demáči je Němčina použita jen v jedné skladbě, tohle album je německy komplet. Kdysi někdo tvrdil, že v Německu zpívaj mateřštinou jen holý lebky a dechovkáři, ale to už tedy neplatí. V metalu to sice není zrovna obvyklé (kromě metalem načichlých Rammstein či In Extremo), ale Fangorn se s tím srovnali myslím vcelku dobře. Mě jazyk německý v jejich provedení za uši netahá a kapela se aspoň odliší od zbytku světa.

Hned první song patří rozhodně k těm vydařenějším ? střední tempo, strojově přesné bicí, melodické kytary, oba vokalisté mění polohy hlasů. Za pozornost stojí i další skladby:

Steinheit ? v pochodovém rytmu odehraný  nářez bez ženského zpěvu

Verdammt ? thrashový vypalovák, který evokuje 80. léta 20. století (až na ty vstupy zpěvule, který mi tam moc nesedí)

Koma ? tak trochu Rammsteinovský začátek, ale jinak asi nejvydařenější, pocitová a pomaleší záležitost, zpěv Grit je odlišný (hlubší) od zbytku desky

Felsen a Herz ? skoro heavymetalové skladby, ale s tvrdým vokálem.

Z výčtu těch vydařenějších skladeb je vidět, že druhá půlka díla je vydařenější než ta první ? ono je těch šedesát minut přecejen pro Fangorn trošku velké sousto a vypuštění některých songů by celkovému vyznění alba určitě prospělo.

Co ještě dodat? Popravdě řečeno, těžko odhadovat záměr kapely, ale nejspíše by jejich produkce asi voněla příznivcům staré školy death/thrash metalu. Zpestřením je jednak již vzpomínaná Němčina, jednak slavice, a naživo to může být vcelku zábava. Díru do světa ale asi udělají Fangorn stěží.

čas: 61:47

Skladby:

1. Paradies

2. Pfeffer

3. Phoenix

4. Freudentanz

5. Steinheit

6. Verdammt

7. Fluss

8. Koma

9. Felsen

10. Herz

11. Fährmann


Zveřejněno: 10. 02. 2004
Přečteno:
3522 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář