Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

YGGDRASIL - Kvällningsvindar över Nordrönt Land - CD - 2007 - Det Germanske Folket

...z Ymiho těla vytvořili bohové celkem Devět světů, které jsou podpírány světovým stromem Yggdrasilem. Podle severské mytologie je Yggdrasil obrovský strom (jasan), stojí ve středu všech Devíti světů. Jeho kořeny prorůstají ke třem pramenům(nebo studním)... 

Severská metalová studnice je bezedná a nevyčerpatelná a přesvečit mě o tom chtějí i tři švédští muzikanti, kteří si říkají Yggdrasil. Vznikli v roce 2000, mají na kontě celkem dvě dema: "Kvallning"(2002) a "I Nordens Rike"(2003). Stejně jako druhé demo se jmenuje i první štych na debutovém CD. Jak už tak bývá zavedeným pravidlem, málokterá skupina dá na svůj debut zbrusu nový materiál. Povětšinou posbírá to nej ze svých předešlých demáčů, znovu ve studiu přehraje a seznámí tak posluchače se svojí tvorbou. A vydávajíc label, má hned jasná čísla o tom, zda investice do kapely vložená, nebyla ztrátová a bude-li i nějaké pokračování v podobě třeba druhého alba. Yggdrasil se ohání termínem folk metal  a po pozorném poslechu mi nezbývá nic jiného, než s nimi souhlasit. Metalová složka samozřemě převládá. Muzika je to velmi různorodá a pestrá, CD jsem poslouchal nesčetněkrát a neustále jsem nacházel nové vjemy a souvislosti, které mi zůstávali skryté. U téhle hudby se pozorný posluchač zkrátka nudit nebude. Jsou zde zaznamenány i různé, pro metalovou sféru jinak netypické nástroje, jako např. viola, housle, okarina. Své místo zde najde i dívčí hlas, v podání jisté Michelle Maass, která na albu hostuje. Nejvíce prostoru dostala v poslední skladbě na albu "Älvadansen", kde nejvíce vynikl její křehký, téměř dívčí hlas, ve spojení s akustickými "folkovými" kytarami. Blackové pasáže a sypačky, ano i ty tu najdete, vzápětí střídá pohanskou atmosférou prosycený doom. Hodně často jsou ve zpěvu použity takové zvláštní vícehlasé sbory, nápěvy. O ty se postarali všichni tři členové formace svými hlasivkami a dlohou dobu jsem si na ně nemohl zvyknout. Jinak je tu typický blackový pohanský vokál a také místy i čistý zpěv. Texty jsou psány v jejich rodném jazyce, a poněvadž jsem na hodinách švédštiny chyběl, o čem zpívají si musím domyslet. Určitě to bude o jejich rodné zemi, tajemstvích přírody...zde je ponechán posluchači, který zrovna nevládne jejich jazykem, dostatečný prostor pro zapojení vlastní fantazie. CD je vcelku pestré, všudypřítomná temná atmosféra, mysticko-melancholická nálada, též velmi znamenitá k dlouhým podzimním večerům. Dříve než ulehnete na lůžko, spletené z jemných pavučinek dívčích snů :o). Na můj vkus je nahrávka příliš přebasovaná, ale spravila to jemná korekce basů na mém přehrávači. Zvuk je takový "správně " undergroundový, lehce nečistý. Kdo má rád nezvyklé pojetí "folk metalu", ať si tuhle desku sežene. Myslím, že do budoucna lze od těchto typů čekat ještě zajímavé věci.

...koruna Yggdrasilu se rozprostírá nad všemi světy. Na vrcholu stromu sedí obrovský orel, který všechno pozoruje. Mezi jeho očima je jestřáb, jehož mocná křídla způsobují, že nad všemi světy duje vítr...(zdravím Nifl z Niflheimu!)

Čas: 56:44

Seznam skladeb:

  1. I Nordens Rike
  2. Kvallning över Trolska Landskap
  3. Frid
  4. Gryningstid
  5. Nattens Vandrare
  6. I Nattens Timma
  7. Vinter
  8. Nordmark
  9. Älvadansen

www.ureuropa.com

www.yggdrasil-sweden.com


Zveřejněno: 15. 02. 2008
Přečteno:
3401 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář