Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

RUBUFASO MUKUFO/OPITZ – Split CD CD 2007 – Khaaranus Productions

Obě kapely, které na prahu léta spolu spáchaly toto splítko, budou možná příznivce naostřeného grindu chvíli mást – ovšem jen do chvíle, dokud od prapodivných názvů nemrkne na členy obou seskupení. Zatímco RUBUFASO MUKUFO vzniklo vydělením z matadorů Cerebral Turbulency a reprezentuje tím ostravskou scénu, mostecký OPITZ je „nástupnickým subjektem“ po neméně známých Contrastic. Ne náhodou se tak právě tyto dvě kapely schází v rámci svého debutu pod hlavičkou čile se rozvíjejícího Khaaranus Prod.

Na hrací ploše CD se pak pod dohledem kvalitního zvuku střetávají dvě různá pojetí grind coru – Rubufasáci si drží svou dřevní, nekompromisní polohu, v které obzvlášť vyniká extrémní hra bicmena. Vypalovačky jsou rychlé, nadupané a chvályhodně krátké – Mirek a spol. odvádí dobrou práci s instrumenty a prasáckým vokálem, takže výsledkem je pokaždé zatraceně pařivá palba, která vám během prvních pěti minut vymete sluchovody. Co na tom, že je to klasický GC, který co do převratných stylových změn příliš nepřekvapí – hlavní je tah na bránu a ten těmhle řezníkům rozhodně nechybí. Tedy – kdo má rád nářezový grindík, který se s tím moc ne..e a kterému to díky nespornému umu jednotlivých členů šlape, je na správném místě. Za svou osobu bych přeci jen vytknul sklouzávání do zajetých a stokrát ohraných grindových šablon v některých válech (č.11, 13).

Od č.14 nastupují Opitz se svým česky nařvaným grindem lízlým trochou toho HC, blacku (!) a do budoucna nevím čeho ještě. Grind ale hraje prim a Putti zrovna v tomto spolku ukazuje, jak se dá s v podstatě jednoduchým stylem vyhrát. Samotný zvuk už není tak pročištěný jako u nátěrů z produkce Rubufaso…, ale na druhé straně je muzika kytarově výraznější, kompozičně o něco komplikovanější a celkově barvitější. Tempa se i v typicky krátkých vypalovačkách vhodně střídají, s citem se zapojují různé „cizorodé“ vsuvky (hra na akustiku, monolog jedné chytré paní, úleťárna s lidovkou v č.18), v kytarových postupech se zase objevují různé inspirace – již zmíněný HC (č.20) nebo i blackové výjezdy (v č.17). Těm ortodoxnějším přijdou naopak vhod poslední věci na desce – zvlášť předposlední „Zabředněte v letargii“ a závěrečný cover od Enough jsou chlívky jak z učebnice.

Závěrem nezbývá než říct, že máme co do činění s nadějnými počiny nadějných a již zkušených muzikantů. I přes některé naznačené odlišnosti se povedlo dát dokupy fajn splítko, kde si na své přijdou pařiči i fajnovější ouška. CD navíc obsahuje i klip od Rubufasa. Takže do příště budu držet pěsti…

Čas: 27:18

Seznam skladeb:

  1. The Scum Is Basement Of Our Age
  2. Where The Scum Is Life
  3. And Life Is The Scum
  4. Let’s Look Deeper To The Slot
  5. Which Suggests Us The Womb
  6. And Let’s Try To Perceive That Smell
  7. Which Controls Us Secretly
  8. Let’s Burst Brain Remnants Up
  9. To The Margin Of Crushing Euphory
  10. Before New Corrosion Will Begin
  11. When Belief Equals Piece Of Scum
  12. RM System – Underclass
  13. S.T.N.S.
  14. Kaufland
  15. Hepnarka
  16. 7killa
  17. Odpočinek válečníka
  18. Odlehčování svahů Krušných hor metodou ing.Petrovského
  19. Ghettošrot
  20. Zabředněte v letargii
  21. Dlaczego

web Rubufaso Mukufo: http://www.myspace.com/rubufasomukufo

web Opitz: http://bandzone.cz/opitz

web vydavatele: http://www.khaaranus.wz.cz


Zveřejněno: 17. 08. 2007
Přečteno:
3667 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář