Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SCORCH – A Genoux CD 2007 – Syncope

Příznivci současného hard coru, který se nebojí výletů do jiných stylových dimenzí tvrdé muziky, by už o francouzských veteránech SCORCH mohli něco tušit – především po nedávné sérii koncertů, které tihle kořeni u nás podnikli (společně s the.switch a Cocotte Minute), aby podpořili své druhé řadové album „A Genoux“ vydané na jaře 07 pod hlavičkou francouzské firmičky Syncope.

Jak už bylo naznačeno v úvodu, novinka by fanoušky různých stylových HC míchanic (na které se dá v typicky sekaném rytmu výborně zaskákat) neměla zklamat. V jádru corové album si pohrává s metalovou těžkostí a groovou syrovostí a více než deseti lety existence prověřená kapela tak posluchači servíruje třináct nátěrových záseků, pyšnících se především zřetelnou sehraností a vokální kreativitou frontmana (Sylv1).

Album tak lze chápat jako využití a přetavení bohatých koncertních zkušeností kapely – tomu ostatně odpovídá i hudba, která je přes veškerou naléhavost a naštvanost usazená, na poměry žánru pohodová a v celkovém kontextu standardní. Základ jednotlivých skladeb tvoří ničím nepřekvapující přímočaré riffy, v kterých se nikam zbytečně nespěchá a které protřelejší posluchače z letargie nejspíš nevytrhnou, ale pozor – ani neurazí. Kompoziční jednoduchost kapela vyrovnává syrovým a kvalitním zvukem (kterému nechybí metalová hutnost), pokusy o progresivnější vyznění zkreslených kytar a „tradičními“ akustickými vsuvkami. Právě posledně jmenovaných je v rámci skladeb pomálu, i když mezihra Memento Mori tenhle „nedostatek“ posluchači splácí i s úroky.

Právě v druhé půlce desky (no – přesněji od č.9) se nacházejí nejexperimentálnější věcičky, v kterých si Scorch nejvíc hraje s postupnou gradací skladeb, basovými podklady a vrstvením kytar do melodických linek a technicky solidních riffů (které se pohříchu ve skladbách až příliš často opakují). Při hodnocení však nelze opomenout ani vokální stránku, která tvoří důležitou součást celkového dojmu. Sylv1 totiž zachází se svým „zpěvem“ s pravou francouzskou nonšalancí a na albu často střídá přesvědčivě odvedené polohy: od plačtivých až po vrcholně zuřivé, čímž kvalitu jinak poněkud sterilních válů prudce zvyšuje. Ani jemu se však přes veškerou snahu nedaří vytvořit nějaký snadno zapamatovatelný prvek, podle kterého bych současnou muziku Scorch v zástupu jiných okamžitě poznal. Druhé album Scorch tak pro mě zůstává dobře zahranou muzikou, která se na koncertě jistě neztratí, byť se svým jednoduchým a co do předvedených nápadů zbytečně úsporným pojetím řadí spíše k dobře stravitelnému průměru.

Čas: 49:15

Seznam skladeb:

  1. 29 Secondes
  2. A Genoux
  3. Du Droit Du Plus Fort
  4. Tout Ça Passera
  5. Noir Et Blanc
  6. Le Dernier
  7. Le Masque Tombe
  8. Etre Ange
  9. Memento Mori
  10. Boomerang
  11. L ‘Effet S. Asch
  12. FBTG
  13. La Belle Est La Bête

web kapely: http://www.scorch.fr

web vydavatele: http://www.syncope-management.com 


Zveřejněno: 27. 06. 2007
Přečteno:
3716 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 04. 2008 15:48 napsal/a vera
Luxus...
Velmi luxusní a živé koncerty a ještě lepší hudba. Velmi luxusní kapela ;)