Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

GLOOMY SUNDAY – Beyond Good And Evil CD 2007 – Solitude Productions

A máme tu další prvotinu – album „Beyond Good And Evil“ z rukou švédské partičky GLOOMY SUNDAY vyšlo coby vůbec první počin po pětiletém období existence kapely. Zakládajícími členy se v létě 2002 stala dvojice Denis Boardman (g) a Par Boberg (b), které spojovaly stejné hudební zájmy a nespokojenost v dosavadních působištích. K tomu, aby vzniklo plnohodnotné doom metalové těleso, Denis opustil Anglii a tím i kapely jako Blood Sucking Freaks a crustové pionýry Doom. Přibližně ve stejnou dobu Par definitivně skončil své působení u Ensuing Hell a společně s Denisem začali shánět muzikanty pro svůj nový projekt. Do sestavy postupně přibyl zpěvák Jari Kuittinen následovaný bicmenem (Stefan Joansson). Štěstí se na kapelu usmívalo i nadále – to když si mladých Švédů všiml doomový vydavatel Solitude Productions, u kterého nakonec letos vyšel i tento debut.

Samotný disk sice obsahuje poctivých více jak padesát minut muziky stěsnaných do devíti skladeb, ovšem už tady mi zásoba pozitivních dojmů začíná zvolna docházet. Stylově jednolitá deska obsahuje speciální odrůdu této depresivní muziky známou jako „sludge-doom“, která však v podání Gloomy Sunday vyznívá hodně rozpačitě. Kytarová muzika je sice syrová a pěkně hutná, ale jinak album strádá co do nápaditosti a invence obecně. Doom se drží někde na pomezí mezi dřevní doomovou klasikou a grindem, přesto nejvíc se deska dle mého soudu přibližuje starým grungovým kapelám, jejichž zvuk však kromě různých hororových a mluvených vsuvek příliš neobohacuje.

Album poskládané zhusta pomocí spousty kil nemá jediný zajímavý riff a několik málo nesmělých sólíček výsledný nemastný neslaný dojem příliš nezlepšuje. Výše naznačená tuctovost se přenáší i na vokály, které svou monotónní „sjetou“ polohou dokonale zapadají do celkové šedi – z té vyčuhuje snad jen o něco živější „End trip“, na který by se snad dalo na zábavě i zapařit, ale jinak nevím, nevím…

Na poměry debutu Gloomy Sunday sice předvedli zvukově poměrně tvrdý matroš, který díky mixáži získal stylovou „špinavou“ patinu, ovšem jinak se jedná o průměrnou, spíše grungovou hudbu i zpěv.

Čas: 50:45

Seznam skladeb:

  1. Living dead at the trade center morgue
  2. Dead of season
  3. Xanor
  4. Beyond the light
  5. Fluoxetin selena
  6. Burn out the sun
  7. End trip
  8. Sunrise casualty
  9. Dead, love, autumn

web kapely: http://www.myspace.com/gloomysunday

web vydavatele: http://solitude-prod.com


Zveřejněno: 11. 06. 2007
Přečteno:
3567 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář