Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

EVIL DEAD – Spomienky Na Predkov CD 2006 – Osiris Productions

Historie rozpadnuvší se blackové smečky Evil Dead je poměrně krátká, přesto pestrá a bohatá. Kapela vznikla v roce 2001 v Bratislavě a za čtyři roky stihla, kromě častých změn v sestavě, vyprodukovat šest demáčů a jedno live album. Na oficiální debut si však příznivci museli počkat až do loňského roku. Na jaře se totiž trojici muzikantů pod taktovkou Azgatha (zakládající člen a kapelník) podařilo nahrát desku „Spomienky Na Predkov“ (kromě Azgatha se na jeho vzniku podílel basák Postmortis a bicmen Mortun). Nahrávání i závěrečný mix se odbyly svépomocí ve vlastním studiu kapely, což se žel podepsalo i na výsledném zvuku nosiče, přesto se nadějného materiálu chytil slovenský Osiris Productions, pod jehož hlavičkou také album vyšlo.
 
Oficiálním vydáním sice pro kapelu skončilo pokoutnické období demonahrávek a šumících nahrávek na kazetách, přesto se právě v této chvíli objevily potíže a Evil Dead se po pěti letech fungování a vydání prvního alba rozpadl. Škoda jen, neboť materiál na této prvotině je zajímavý, slibný a otevřeného fandu potěší.
 
Celé album se nese v duchu blasfemického agresivního běsnění přerušovaného oddechovými ambientními mezihrami. Inspirace severskými legendami je znatelná a pokud máte rádi atmosféru starších alb Emperor nebo temnou ponurost Darkthrone, přijdete si na své. Na první, druhý, třetí i x-tý poslech se přitom jedná o typicky undergroundový kousek s horším, nedotaženým zvukem a nezbytnými blackovými atmosférickými doplňky v podobě „andělských chórů“, kláves, klavírů a pádícími kytarovými aranžemi. Na rozdíl od jiných kapel jsou však skladby Evil Dead propracované, nápadité a v některých místech vyloženě chytlavé. Riffy příliš neřežou a spíše staví nezbytnou zvukovou stěnu pro vznosnou atmošku. Tempa se rozumně střídají a jednotlivé dramatické části na sebe nenásilně navazují, takže vzniká jeden kompaktní zádumčivý celek, který zdobí časté vyhrávky a další kytarové kudrlinky.
 
Velký prostor dostávají také různé akustické vložky – jsou snad v každém záseku (v č.1, 3 a 6 se jedná dokonce o celé skladby) a svým pagan nádechem některé kompozice výrazně obohacují, jinde zase celkový dojem z desky spíše srážejí. Nejpovedenější intermezzo je až závěrečné Znovuzrodenie.
 
Výše napsané však nemění nic na tom, že se jedná o dílko příliš nevybočující z mantinelů žánru. Kytary i kotle se úzkostlivě drží čar jednou vytyčených slavnými předchůdci z Norska, což platí i pro Azgathovy vokály připomínající svým jekotem nezaměnitelné Fenrizovy výlevy. Na druhou stranu se album i přes zvukovou nedotaženost a díky poctivému přístupu a zajímavým nápadům poslouchá dobře a fandům dobrého UG black metalu lze toto sympatické dílko doporučit. No, normálně bych dal víc, ale ten zvuk mi to dost kazí…
 
 
Čas: 32:56
 
Seznam skladeb:
 
1.       From The Dark Ages
2.       Immortality Of Eclipse
3.       Spomienky Na Predkov
4.       Mesacne Svetlo Arkony
5.       Ancient Past
6.       Bestial Sabbath
7.       Znovuzrodenie
 

Zveřejněno: 06. 05. 2007
Přečteno:
3500 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář