Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

SATAN KLAUS FEST - F.O.B., MORTIFILIA, AVENGER, ANCIENT CEREMONY(D), PENTAGON

Tradiční metalové setkání připravil na závěr roku Rámus. Loni nepřálo počasí (kvůli náledí nepřijeli Root), letos viry a bacily (kvůli chřipajzně nepřijeli Trollech). I mě nějaká ta bestie přepadla, ale díky farmaceutickému průmyslu jsem se jakž takž dal dohromady a se zásobou kapesníků vyrazil jako již v poslední době tradičně s Davidem na ?zajímavý kulturní zážitek?.

Začátek byl jako vždy posunut (proti původním 19:00 na cca 20.30) a před slušně zaplněný sál Na Nové předstoupili jako první táborští schizo blast metaloví ?F O tři? (to není z mojí kebule, ale takhle čte nové logo žákyně 2. C na základní škole?). F.O.B. se momentálně pyšní debutním albem pod IFA Rcs. a právě z Follow the Instructions se převážně hrálo. Basový umělec měl trochu problém s hlasivkama (prej taky nachlazení), ale jinak nadupaný death / thrash okořeněný coverem Kreator. F.O.B. měli navíc pod pódiem oddaného fanouška v šusťákách a bílé košili, kterého basák dobře míněnejma radama vysvlékl do půl těla a celý sál mohl obdivovat jeho pestrobarevné tělo.

Po kratičké pauze na to jde MORTIFILIA ? o jejím setu platí totéž, co jsem uvedl v reportíku z Kolince před asi měsícem. Dobře sehraná družina servíruje propracovaný death s častými sóly ? co k tomu více dodat? Takže aby neměli sušičtí nejkratší odstaveček [:-), pochválíme zvukaře za skvělý (celý večer) a díky dvěma kytarám masivnější zvuk, než měli třeba pozdějc hrající Němci. V tanečních kreacích pokračoval i pokérovaný fanatik a nakonec si užil svou chvíli slávy na pódiu (odkud byl odveden Rámusem za všeobecného veselí).

Po Mortifilii nastupuje domácí AVENGER. Na ploše samozřejmě nastává srocení největšího davu a kluci hrnou do sluchovodů přítomných jakostní nášup svého apokalyptického hell metalu (volná parafráze Herdronovy definice stylu). V polovině setu nastává slavnostní chvilka ? znesvěcení novinkového CD Godless, které si na starost vzali pánové Beherit, Dan Folprecht (Report) a bývalý basák Avengeru David. Po nejapných kecech je cédeso polito šampusem a pivem, poté rozšlapáno a následně vhozeno mezi přihlížející. Pak ještě Honza pošle pozdrav do Vatikánu a jede se dál a samozřejmě končí Roswellem 47. Po odchodu ale několik vytrvalých křiklounů přinutí Avenger k návratu a zahrání přídavku.

Jediný zahraniční host dorazil z Německa. ANCIENT CEREMONY. Dobrej název. Na každém kroku reklamní leták na jejich nahrávku. Hezkej leták na tvdým papíru. Na letáku 4 lidi. Sexy baba a tři vlasáči. Pozitiva u konce! Před přítomné přichází dokonce 5 lidí, ale žel bez té sexy baby. Něco mezi blackem a doomem (?) se nám snaží hoši vnutit, ale moc tomu nerozumím? Klávesové party mi přišly hodně jednoduché, muzika bez nějakých větších nápadů a navíc citelně chyběla druhá kytara. Kapitolou extra byl vokalist s vizáží jak do nějakého hororu, hlas se snažil měnit od recitativu po skřehot a chrapot, ale mě prostě tahle parta nepřesvědčila a docela jsem se divil pořadatelům, kde k ní přišli.

Poslední slovo měl PENTAGON z Českých Budějovic ? Metallikovsko ? Megadethový heavy metal. Líbil se mi již na podzim ve Strakonicích, ale tehdejší výkon se s tím volyňským ? suprovým ? prakticky nedá srovnat. A to jednak díky podstatně lepšímu výkonu bicmena, ale také díky hostujícímu kytaristovi z Trais, který předvedl precizní výkon, stejně jako zpěvák silně svým výrazem připomínající Mega ? zrzka. Zvuk byl taky kromě úvodu podařený, k mix pultu se totiž vecpal Honza Kapák a celkem se mu dařilo? Kdypak se asi Pentagon dopracuje k desce?

V půl druhý akce končí a s konstatováním, že česká scéna se nemá za co stydět a německá jo, vyrážíme k domovu. Kdo zůstal doma a cpal se cukrovím, může sakra litovat, protože Satan nabídl v současné době asi nejlépe šlapající smečky českého jihu s přesahem na Sušicko?.


Zveřejněno: 30. 12. 2003
Přečteno:
3375 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 01. 2004 20:21 napsal/a Vlakin
Pentagon
Reportík vskutku kvalitní. AVENGER a PENTAGON vládli, ale i FO3 a ALCOFILIA byli v pohodě. Němci mě taky moc nevzali, viděl jsem je potřetí a pokaždý nic moc. Jinak Martin (ex-TRAIS) je, pokud vím, v PENTAGONu už nastálo. Ale s tou deskou je to fakt, už je nejvyšší čas!!!
31. 12. 2003 15:20 napsal/a Zabka
FO3
Jo, jo...fotr, dědek a Bouška z Libně, to fakt sedí... Jinak dobrej report......
30. 12. 2003 23:31 napsal/a marty
FO3
:-) dobrej report Johane, ale ty FOtři, sakra,... to je nějaká příbuzna??? To neni poprve, co jsme se s tim setkali, pritom, fotr jsem ja, basak je deda a bendis,... hmmm, bendis je Bouška z Libně :-)