Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

GORYPTIC - Promo 2005 CD- R 2005, selfrelease

Žila si tak ve Francii kapela s názvem Heresy a když si v září 2005 uvědomila, že po světě běhá spoustu jejích jmenovců, rozhodla se pro změnu názvu na Goryptic. A aby se měla čím uvést před pořadateli koncertů a vydavatelskými firmami, natočila hned v listopadu stejného roku dvě skladby na  promo, které je předmětem této recenze.

Od Heresy jsem, tuším, nikdy nic neslyšel a tak nemohu porovnávat bývalou a současnou tvář, ale v infu se píše, že se jedná o ?more brutal death metal?. S tím se dá celkem souhlasit. Death metal to rozhodně je a brutal taky. V prvním kousku Stacking stillborn se hned od úvodních tónů řádně přiloží pod kotel a to vydrží až zhruba do poloviny skladby, kdy přichází na řadu i drobné podřazení na nížší rychlostní stupeň. Jako u všech podobně zaměřených spolků se dočkáme změn tempa, sekaných pasáží? No prostě, taková brutal death metalová klasika. Čeho se ale na druhou stranu nedočkáme, jsou kytarová sóla. Ta bych ani tak nepostrádal, ale co postrádám o poznání více je trochu té originality a snahu o nalezení alespoň trochu toho vlastního xichtu. Ale chápu, že v daném, mantinely ohraničeném stylu se nejedná o věc jednoduchou. Druhá pecka Malformed pig fetus si to valí valí zhruba tak stejně jako její předchůdkyně a ani se nenadějete a je konec. Právě druhá skladba mi zaujala o trochu více než ta první. Zejména díky kytaře. Hmmm, možná by si to ještě alespoň jednu nebo dvě věci zasloužilo, aby byla možnost utvořit si názor na základě poněkud většího množství informací. S poslechem krátkého proma jsem problém neměl, ale netuším, jestli bych se dokázal soustředit a svoji pozornost udržel ve střehu i v případě plnohodnotného alba... Pokud máte rádi první dvě alba geniálních Skinless (podobnost vidím hlavně ve středních, valivých pasážích, zejména u druhé skladby Malformed pig fetus. Asi proto se mi líbí víc :o), Deeds of Flesh nebo třeba holandské řezníky Severe Torture, budete vrnět blahem. Ale rozhodně nečekejte takovou dávku kreativity jako u všech zmíněných smeček. Myslím, že i v našich krajích bez problémů najdeme zářivější klenoty v daném žánru (Despise rules!!!!). Ale i přeze všechny připomínky na mě působí čtveřice Damien (vocals), Ugo (guitar), Jon (bass), Guyom (drums) celkem sympaticky a nelámal bych nad nimi hůl. Na první ligu to asi nikdy nebude, ale i v nižších patrech se kolikrát dějí zajímavé věci, jež jsou hodny zájmu.

Po prvním poslechu jsem to viděl tak na tři bodíky, po spoustě dalších tak na pět. Pak jsem si ale pustil perly Path of the weakening a Foreshadowing our demise a to mě vrátilo na zem?. Takže tentokráte za 4.

čas: 6:35

seznam skladeb:

  1. Stacking stillborn
  2. Malformed pig fetus

www.goryptic.com


Zveřejněno: 12. 03. 2006
Přečteno:
3351 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář