Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

FORSAKEN - Dominaeon CD 2005 - Golden Lake Production

Když se řekne doom metal, většinou si vybavím My Dying Bride nebo starou Anathemu, které mám rád. Jinak mě doom metalová scéna celkem nudí. O to více jsem nyní překvapen, co nám připravili Malťané Forsaken. Monumentální album, kde nálepka doom metal sedí asi jen proto, že k jiným stylům je to ještě dál a je tu obsažena všudy (v doomu) přítomná deprese.

Album začíná nezáludným intrem ?The Abscondant God?, které zvěstuje ticho před následující bouří. Již od prvních tónů kytar je jasně slyšet, že toto bude krutá cesta skrze mohutné impérium Forsaken.

Intro plynule přejde do titulní věci ?Dominaeon?, které mě totálně srazila do kolen hned po prvních tónech. Úžasné nápady, perfektní zvuk, který k nim nádherně sedí, bezkonkurenční výkony zpěváka. Navíc zpěv je nahraný s echem, které dodává celému dílu ještě větší monumentálnost.

To je tedy masakr, než se stačím vzpamatovat z ?Dominaeon?, už mi tlučou zvony na poslední cestu do zatracení, basa jen zvyšuje ponurost atmosféry a já jen čekám kdy umřu -  ?Paradigm Of Chaos?, necelé dvě minuty dlouhý song, který si vystačí jen s basou a zpěvem.

?Obsidian Dreams? vás vtáhne do dalšího utrpení a noční můry vás trýzní ještě víc. Ano,  mučení ještě nezkončilo a imperátora to stále baví. Ale ne, snad ještě neumírám, proč mi sbor zpívá něco tak depresivního na poslední cestu?? Ještě nechci...

Menší vysvobození v podobě ?The Celestial Alchemy? je však pouze dočasné, vždyť hned v zápětí zemře vše dobré, světlé - ?Daylight Dies?, kde mám spíše pocit, že poslouchám tragický příběh jednoho ze svých trpících spoluvězňů.

Ovšem teprve u další ?Blood Of The Sun? zjistíte, že jste nebyli mučeni vy, ale váš syn, který je nyní mrtev. A už je to tu opět, hlasy v hlavě, šílený panovník, zoufalství nad vidinou přicházejících utrpení z války, pláč poražených impérií -?Kenosis?.

?Wretched Of The Earth? potom shrnuje všechny tragické vize do té úplné, v podobě totálního armagedonu s úvodním riffem, jak od Six Feet Under.

Závěrečná ?Resurgam? je pěkné, hrdé zakončení tohoto fantastického, monumentálního cd.

Ať teď napíši cokoli, nemůže to přesně vystihnout co nyní cítím, stalo se mi něco, co jsem zažil jen párkrát v životě. Obyčejně se dokáži povznést nad hudbu a rozebírat ji nástroj od nástroje, nebo vnímat jako celek. Ovšem v tomto případě hudba pohltila mne. Při poslechu tohoto alba sedím od začátku až do konce, nevnímám, před očima mi běží příběh o utrpení národů ještě před Kristem a já jsem v hudební extázi. Výborný zvuk, výborné nápady, nádherné aranže, skvělý zpěv... nezbývá než přiznat, Forsaken jsou pány tohoto zdecimovaného světa!

čas: 53:41

Seznam songů:

  1. The Abscondant God (intro)
  2. Dominaeon
  3. Paradigm Of Chaos
  4. Obsidian Dream
  5. The Celestial Alchemy
  6. Daylight Dies
  7. Blood Of The Son (instrumental)
  8. Kenosis
  9. Wretched Of The Earth
  10. Resurgam

www.forsakenmalta.com

.::Koupit::.


Zveřejněno: 19. 02. 2006
Přečteno:
3252 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 03. 2006 10:59 napsal/a marty
supr
Genialni deska!!! S body naprosto souhlasim!!!