Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Závěr roku je tu a s ním i různé předvánoční festíky pro místní UG.

Do koncertně natřískaného prosince se zařadil i Metal Swamp č.22, který při obvyklém počtu pěti kapel nabízel stylově hustý guláš namíchaný z deathových, blackových a operně-metalových ingrediencí.

Tahákem festu byli bezesporu frýdecko-místečtí Nightwish revival, které doplnily osvědčené tváře z Trollech, Seeds of Sorrrow, Nemesis a nově taky ze svérázné formace Stíny plamenů. Jak vidno, pestrost nechyběla ani tentokrát, navíc Trollech díky internetové anketě slibovali fanouškům zcela speciální koncertní program ?na přání?, což vše dohromady přilákalo do husovického kulturáku přibližně 170ti hlavé natěšené obecenstvo.

Sedmá se blíží a první kapelou, která zahajuje fest, jsou ostravští NEMESIS. Zasvěcení vědí, že na scéně se nejedná o žádné nováčky (založení v r.1989) a vyhranost je v jejich death metalu víc než patrná. A jedna aktuální změna; Rosťu Kosmáka za mikrofonem nahradil Radalf, v současnosti nejmladší člen kapely. Bohyně pomsty se na nás snesla se střednětempým death metalem, který šlape spolehlivě, technickým rifům nechybí ani sólová cingrlátka a show pro lidi obstarává hlavně divoce gestikulující Radalf svým mírně robotickým projevem. Nemesis přišli hlavně zahrát, kapela vyjma frontmana působí dosti staticky a rezervovaný ohlas publika tomu odpovídá. Z odehraných skladeb zazněly věci jako Boblig, Patriot, melancholičtější The River, a z aktuální kompilačky (Metal Chaos 7) Consciousness.

Hned druzí v pořadí byli jediní zahraniční účastníci festu, death metaloví SEEDS OF SORROW z Vídně. Pro kapelu, kterou právě opouští baskytarista (a snad i bicmen), se jednalo o poslední koncert ve staré sestavě a Seeds? se dost možná proto do svého ?rozlučkového? gigu obuli s pořádnou vervou a s povedeným nazvučením předvedli surový, technický death jak víno doprovázený energickou show a nekompromisním Aigiho growlingem. Ve srovnání s předchozí kapelou úplně o něčem jiném, takže nám roztálo i početné publikum a na Rakušany se konečně rozjel solidní metalový bordel plný vrtulí a řevu bavících se fans.

Po pauze přišla řada na spolek, který byl bezesporu jedním z lákadel aktuálního Swampu, neboť se nejednalo o nic jiného, než o prapůvodní a na pohled dosti svérázný projekt Lorda Morbivoda STÍNY PLAMENŮ. Úspěch mnohem známějších Trollech podpořil zájem fans i o další Morbivodovy projekty (nejvýraznějšími zůstávají Umbrtka a právě Stíny plamenů) a původní one-man band se letos rozrostl o další dva členy (Lord Egon ? kytara, Lord Sheafraidh ? bicí), což kapele umožnilo opustit podzemí Plzně a vyrazit na koncerty po městech a festech českých. Vše klaplo, a tak jsme v Brně měli možnost spatřit ?black metal odpadních vod? přímo v akci. Stíny plamenů s Morbivodem (s basou) za mikrofonem na nás bez velkých cirátů vychrstli svůj černě zkalený hnilobný proud a jestli máte rádi přímočaré, nekomplikované blackové úderky, tak jste na správné adrese. Pro náročné: kapela hudební strohost vyrovnává skvělými texty a už názvy skladeb: Zuřivý monolog Syna Poklopů, Morbivodní potrubí, Návrat Mistra, Železo krvácí, atd. svědčí o sakramentském stylovém nadhledu, který se v rámci blacku málokdy vidí. Výrazný Morbivodův vokál a ujetá sdělení v textech byly pro mě tím nejlepším z celého výkonu kapely, kterýžto kvitovalo i místní početné obecenstvo.

Po přídavku publiku se Stíny plamenů vytratily a uvolnily místo dalšímu překvápku. NIGHTWISH REVIVAL patří k nejnovějším přírůstkům na CZ scéně (úplná sestava vznikla začátkem roku) a současný repertoár tvoří 14 oblíbených válů od finské operně-metalové veličiny, které jsou současně průřezem tvorbou Nightwish od alba ?Oceanborn? (1998) do loňského ?Once?. S tímto arzenálem a zkušenou muzikantskou sestavou Nightwish revival vyjeli vyzkoušet účinek své hudby i na deathovým a blackovým undergroundem prolezlý Swamp.

Na rovinu; hudba Nightwish mě nikdy neoslovila a asi neosloví. Přesto, Nightwish revivalu nešlo od začátku upřít profi podání, kterým se silně přibližovali originálu, v pohodě byl i zvuk, který dal vyniknout klávesám těžce podbarvujícím líbivé kytarové riffy a slušný výkon předvedla i zpěvačka (Cathy Peterková) dodávající muzice na příslovečném éteričnu. Buď jak buď, metalový pop se u publika neujal tak, jak by si kapela představovala, lidi sebou moc nešili a spíš poslouchali, a tak došlo i na hecování a poněkud legrační výzvy publiku k většímu pohybu a pařbě, které si kapela mohla docela dobře odpustit. I přes osobní antipatie k hudbě Nightwish, revival neurazil a po deathových klepačkách to bylo fajn odlehčení před závěrečným setem.

Ten obstarali dobře známí TROLLECH, kteří tentokrát dorazili s playlistem jako hrom. Se skladbami na přání se jednalo celkem o 22 songů ze všech alb. Trojice Asura, Morbivod a Johannes mají o věrné publikum v Brně postaráno, a to před půlnocí nadšeně uvítalo první tóny důvěrně známých skladeb. Pod stromy chladný stín z alba ?Ve hvozdech? set odstartoval a poté se kapela za mohutného ohlasu probírala střídavě různými počiny, nevynechala ani nahrané, ale zatím nevydané album ?Skryti v mlze?. I když staré písně zazněly po dlouhé době poprvé, největší ohlas měly paradoxně vály z posledního V rachotu hromů, v nichž Trollech také působil o poznání jistěji. Také zvuk se po začátku rychle zlepšoval a v druhé půli setu, kdy došlo i na výborné instrumentálky (Paganus a Ve hvozdech), Trollech nasadil své největší vypalovačky typu Zatrollené hvozdy, Pod hradem Radyní a Od kolébky po rakev, doplněné i novinkou Z kotle popíjej?? a starým flákem Opět vidím lodě. Povedený koncert pak po skoro půldruhé hodině hry skončil ?klipovou? skladbou Ve stínu starých dubů, což byl současně konec tohoto zajímavého a v mnoha ohledech netradičního Metal Swampu.

Poděkování: Díkec Darkovi za poskytnuti fotografií! :)


Zveřejněno: 02. 01. 2006
Přečteno:
3323 x
Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář