Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SANATORIUM - Celebration Of Exhumation CD 2004 - Forensick Music

Po produktívnom roku 2003, kedy kapela Sanatorium vydala dve dosky - album "Goresoaked Reincarnation" a MCD "Fetus Rape", prichádza na rad tento výborný počin, ktorý sa mi momentálne otáča v prehrávači. Už spomínané "Fetus Rape" bolo jeho predzvesťou a predpovedalo, že fans tejto kapely ako aj "jemnejšieho brutal" (dá sa to vôbec skĺbiť dokopy?) deathu sa majú na čo tešiť... prečo zrovna slovo jemnejšieho? Hoci rytmy a postupy sú jednoznačne brutal deathové, celé album na mňa vlastne nejak veľmi brutálne nepôsobí... Každopádne, kapela nahrala kvalitný album, čo treba povedať už na úvod.

Artwork na albe je klasický - uprostred leží rozložená mŕtvolka a okolo nejakí vychrtlí asi zombíci, ktorí si z nej utŕhajú a dávajú si do tela. Nie je nijak zložitý, po jeho komplet otvorení spočinie zrak na textoch a nejakej tej ďakovačke, kde sa dozvedám, že artwork im nakreslil Spina (www.spinaonline.com). Na opačnej strane sú fotky aktuálnej zostavy (aktuálnej v roku 2004), nahrávané to bolo v ešte predošlej zostave a teraz (2005) je zostava opäť iná. Takže aby som to uviedla na poriadok, nahrávali Džordž (bicie), Radodarebák (gitara), Magick (gitara, basgitara) a Martin (vokály). Aktuálna zostava sa o kúsok zmenila, základné kamene (Martin a Magick) ostali, Mimi sa takisto "zdržal" natrvalo, gitary sa chopil Lukáš a a za bicími tróni Bazo. Obrázok na obale teda nekypí doslova krásou a obrovskou umeleckou hodnotou, avšak farebne je celý booklet veľmi príjemne zladený a fajn sa naň pozerá. Čo sa týka zvuku, je o poznanie lepší než napríklad na "Internal Womb Cannibalism", kde bol dosť kanálový (ale k tomu albu vlastne nejak patrí). Žiadny nástroj neutrpel na svojom znení, všetky sú príjemne vyvážené.

Desecrated - Decapitated (A Hymn To Monika D.) - na obale sú k tejto skladbe spomenuté female vocals, nejde ale o žiadne operné árie spievajúcej divy, skôr o výkriky "Kill me... Please just kill me!". Album teda obsahuje 9 "brutal guttural sickness" death metalových kúskov. Vyznačuje sa mnohými prechodmi, sólami, zmenami melódií a rytmov - sú tu pomalšie aj rýchlejšie pasáže, nie však priamo vypalováky. Ešte by som sa chcela vrátiť k spomínaným melódiám - Sanatorium patrí rozhodne k prepracovanejším deathovým groups, nejde len o nejakú zmäť riffov s málo melódiami, ktorými sa niektoré kapely prezentujú. Táto hudba má fakt hlavu aj pätu. Čo sa týka prepracovanosti, je to od Sanatorium asi najrôznorodejší album. Nástroje sú obsluhované veľmi slušne a Martinov growling je položený do hlbokého-prehlbokého murmuru. Čo sa týka vokálov, Sanatorium prešlo ozaj mnohými premenami, už len poslednou dobou od Prasiho prasačieho kvíkania až po Martinove medvedie šomranie. Porovnať ich k nejakej kapelke, tak ma napadne napríklad Devourment.

V zhrnutí nám nové Sanatorium ponúka príjemný a rôznorodý death metal. Nie nadarmo si na Slovensku aj v zahraničí vybudovali povesť kvalitnej kapely.

Čas: 30:35

Tracklist:

  1. Desecrated - decapitated (A Hymn to Monika D.)
  2. Human Trophies
  3. Fetus Rape
  4. A Pile of Skulls
  5. Violent Intercourse
  6. Shapeless and Decomposed
  7. Oral Fistfuck
  8. Born Dead
  9. Rectum Hook /Bonus Track/

http://sanatorium.nfo.sk


Zveřejněno: 29. 11. 2005
Přečteno:
3538 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář