ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

9. 3. 2024, Plzeň - Parlament

Po třech měsících jsem opět zavítal do plzeňského Parlamentu na trojici tuzemských kapel, zvláště na TORTHARRY, které jsem v klubovém prostředí neviděl snad léta.

Zahajovací set měl obstarat domažlický BLOODCREEK, ale kvůli nemoci se den před akcí musela najít náhrada, která padla na místní kapelu MIDDLEDARK. Set MIDDLEDARK se mi zdál trochu víc nařvaný, ale to nic neměnilo na faktu, že hudba byla čitelná a jednotlivé nástroje byly dobře rozpoznatelné. A v plzeňském Parlamentu si to zvukově nedovedu jinak představit, protože vždy to bylo ke spokojenosti. Avšak zpět ke kapele, kterou léta provází personální lapálie. Není to až tak dlouho, kdy sestavu na opuštěném postu baskytary doplnila dáma. Pamatuji si, když mi nedávno přátele referovali, že kapelu viděli v klubu Watt ve dvou (kytary), což asi vypadalo přinejmenším zvláštně a také nyní (a také je to dlouhodobé) svůj set odehráli bez bubeníka. Čili koncert obstarala naprogramovaná verze. Ale jak jsem již naznačil, tak ráznější metalové podání, které se pohybovalo v mantinelech těžkých heavy/powermetalových riiffů, se mi líbilo, což kvitovalo i docela slušné publikum.

Nejsem si úplně jistý, zda plzenští MURMUR odehráli všech osm songů z docela povedeného alba „New World Order“, ale vzhledem k tomu, že jejich produkce trvala ke čtyřiceti minutám a na kontě mají jen toto půlhodinové CD a načež přidávali dvě již odehrané skladby, které hráli už v úvodu setu, včetně titulní „Democracy“, tak nejspíš ano. Koncertní set byl staroškolsky naladěn a vlastně bylo to tak nějak obdobné, jak jsem je mohl vidět před rokem, kdy si vystřihli otevření akce před australskou smečkou DESTRÖYER 666. A opětovně můžu říct, že to byl pořádný hrnoucí deathmetalový buldozer. Sem tam vyjela kytarová parádička, basa si to pěkně murmuřila a bicí šlapaly velmi pevně, občas hudbu pročísly činely. Za mě povedené vystoupení.

TORTHARRY válejí poslední koncerty před vydáním již jedenáctého alba, které je na spadnutí. Jak jsme se dozvěděli, bude to v polovině června na festivalu Czech Death Fest v Červeném Kostelci. Loni ve Volyni na festu ETEF byli fanoušci ochuzeni o intro z posledního alba „Altars of Ignorance“ a kvůli kratšímu festivalovému času i o pár zářezů. Nyní však bylo možné si vychutnat plnohodnotný připravený set zabíjejících náklepů i s přídavkem na konec, který nebyl vůbec v plánu. Neskutečně skandující zaplněný klub byl svědkem toho, že trojice smrticího komba byla příjemně naladěna a koncert se jim velmi vydařil a početnému publiku samozřejmě bez debat líbil. Podpisy na CD „Sinister Species“, které ještě chybělo ve sbírce, zakončily mou první letošní, a nutno doplnit vydařenou, návštěvu v Parlamentu.


Zveřejněno: 15. 03. 2024
Přečteno:
669 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář